Most a túl sok ukrán gabona okoz bajt Magyarországnak

2023. január 23. 08:34

Csúnyán bekavart az EU-s agrárpiacba a megnövekedett ukrán gabonaexport, az érintett tagországok ezért az Európai Bizottsághoz fordulnak, hogy tegyen rendet.

2023. január 23. 08:34
null

Tavaly az ukrán gabonaszállítmányok orosz tengeri blokádja miatt a búza világpiaci ára három hónap alatt 60 százalékkal emelkedett. Az élelmiszerválság alapvetően a szegényebb afrikai és ázsiai országok miatt keltett aggodalmat, ezért a nyugati államok minden lehetséges eszközt megragadtak, hogy kijuttassák Ukrajnából a szállítmányokat.

 

Senki sem készült erre: végtelen mennyiségű ukrán gabona zúdul a magyar vasútra

A közleményben kiemelték: idén az első negyedévben a társaság szervezésében 41 ezer tonna termény érkezett Ukrajnából; június végéig további 85 ezer tonna feladását jelzik előre. A szállítások további erősödésének csak az átrakási kapacitás, valamint a rendelkezésre álló vasúti kocsik száma szab határt, ismertették.

A helyzet normalizálódásával és az ukrán kikötők részleges újranyitásával az ukrán gabonaexport ügye azonban még bonyolultabbá vált. A szállítmányok mennyisége ugyanis ugrásszerűen nőtt Magyarország és a többi, Ukrajnával szomszédos EU-s tagállam irányába, komoly piaci zavarokat okozva ezzel.

Az alapvető probléma azzal van, hogy a nemzetközi gabonakereskedők most az EU-s országokban termelt gabona helyett az ukránt szállítják

nem csak az Unión kívüli, de az azon belüli piacra is.

Nagy István agrárminiszter szerint a helyzet annyira aggasztó, hogy az érintett országok – Magyarország, Lengyelország, Csehország, Románia és Bulgária – miniszterei sürgős egyeztetést tartottak a hazai termelők áruja iránti kereslet csökkenése miatt. „Az Ukrajna felől az Unióba tengeren és szárazföldön érkező jelentős mennyiségű import leszorítja a termelői árakat is a magas inputköltségek ellenére, tartós jelenléte pedig komoly problémákat okozna Európa gabona- és olajosnövény termelő országaiban. E negatív folyamatok megelőzése érdekében kell áttekinteni a kialakult piaci viszonyokat, és megfelelő uniós intézkedéseket hozni” – mondta az agrárminiszter. 

A tárcavezető kiemelte: tiszteletben tartják az ukrán gabona világpiacra jutását segítő uniós intézkedéseket, de kötelességük a hazai és európai gazdák érdekeit védve megőrizni az EU belső piaci egyensúlyát. Éppen ezért az agrárminiszterek abban állapodtak meg, hogy a januári brüsszeli agrártanácson a belső piac stabilizálását célzó intézkedések megtételére szólítják fel az Európai Bizottságot.

Fotó: MTI/EPA/Török védelmi minisztérium

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TOM66
2023. február 12. 21:14
Rettenetesen buta vagy!
Armageddon
2023. január 28. 13:50
És? Ott termett...
Armageddon
2023. január 24. 10:17
Kijafasznak kell a cukor ma már? A borpancsolóknak. Évente jó ha 2 kilót elhasználunk.
Galerida
2023. január 24. 10:16
Külső okok miatt rettenetesen megdrágult minden , a mezőgazdasági termeléshez szükséges anyag, ezért senki nem fog itthon tartós veszteséggel gabonát termelni. A cukorgyárak bezárásakor is azt mondták az okosok, hogy az import olcsóbb..... Látjuk....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!