Washington makacsul ragaszkodik egy széthulló világrendhez

2023. október 18. 21:44

Valóban többpólusúvá válik a világ, vagy ez csupán ködös meghatározása annak az átalakulásnak, amelynek több jelenségét a nagyhatalmak nem a megfelelő módon és nem a megfelelő eszközökkel értelmezik? Miként viszonyulhat pozitívan az USA egy olyan folyamathoz, amelyet érezhetően nem tud irányítani?

2023. október 18. 21:44
null
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

Amikor polaritásról beszélünk, nem teszünk mást, mint a hatalom megoszlását vizsgáljuk a nemzetközi geopolitikai környezetben. Ez első blikkre járható útnak tűnik, arra vonatkozó szabály azonban nincs, ami alapján bizonyossággal ki lehetne mondani egy országról, hogy mitől hatalom vagy mitől nem az.

A legkézenfekvőbb viszonyítási alap egy állam gazdaságának és katonai erejének monitorozása. Ez lehet kiindulópont, és egyes elemzők éppen ez alapján kérdőjelezik meg hol finomabban, hol agresszívebben a multipoláris világrend létét. Hajlamos bólintani az ember arra a véleményre, miszerint mítosz csupán az, hogy napjainkban multipoláris berendezkedés van születőben, hiszen mindössze két olyan ország van, amelynek a gazdasági mérete, a katonai ereje és a globális befolyása pólusalakító hatású: az Egyesült Államok és Kína. Más nagyhatalmak nem léteznek, és egyhamar nem is lesznek.

Az Egyesült Államok ereje csökkent, Kína világgazdaságban betöltött szerepe pedig túlnőtt azon, hogy ki lehessen kerülni”

Ez az elképzelés remekül illeszkedik a washingtoni érvrendszerbe, amely mára kísérteties rokonságot kezd mutatni a hidegháborús időszakéval. Csakhogy a multipoláris világrend lehetetlenségének a mítosza félreértésen alapul. Azon a tévhiten, amely szerint a többpólusú rendszerhez azonos kvalitású államok kellenek, vagyis az erőviszonyok tekintetében egyensúlynak kell létrejönnie. Ez tévedés. 
A multipoláris világrendben mindössze arra van szükség, hogy két-három nagyhatalmon kívül a hatalom más államokban – és napjainkban már beszélhetünk regionális szövetségekről – is összpontosuljon.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!