Engedélyezhetik az ittas kerékpározást

2012. július 18. 10:05

Véralkoholszint szerint differenciálná a bírságot kerékpárosok esetében egy kormányrendelet-tervezet. A jövőben a 0,5 és 0,8 ezrelék közötti véralkoholszint csak akkor lesz büntethető, ha a kerékpáros veszélyhelyzetet teremt, vagy ha főúton közlekedik. A változások augusztus 1-én, illetve szeptember 1-én léphetnek hatályba.

2012. július 18. 10:05

Kedden számolt be Bíró Márk, a Fidesz-frakció közlekedési szabályok és szankciók átalakításáért felelős politikusa és Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub jogi képviselője arról a kormányrendelet-tervezetről, amely egyebek mellett csökkentené a közlekedési bírságok összegeit. Mint elmondták, a rendelet-tervezetben szétválasztották a közlekedő társadalomra veszélyes, illetve arra veszélytelen szabálysértéseket, és ez utóbbiak esetében alacsonyabb bírságokat állapítottak meg.    

A kerékpárosok tekintetében például a véralkoholszinttől függően differenciálják a bírságolást, és a jövőben a 0,5 és 0,8 ezrelék közötti véralkoholszint csak akkor lesz büntethető, ha a kerékpáros veszélyhelyzetet teremt, vagy ha főúton közlekedik. Jelenleg ugyanis az is több tízezer forintos bírságot kaphat, aki egyik tanyáról a másikra egy földúton közlekedik egy-két pohár sör után.    

Bíró Márk közlése szerint a javaslat csütörtökön kerül a kabinet elé, a változások pedig augusztus 1-én, illetve szeptember 1-én léphetnek hatályba. Kovács Kázmér utalt arra is, hogy ősszel tovább finomíthatják a részletszabályokat. Bíró hozzátette: továbbra is várják a KRESZ-szel kapcsolatos észrevételeket a [email protected] e-mail címre.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krisztoforo48
2012. július 19. 10:17
És azok a kamionosok,autósok,akik szinte letúrják az útról a bringást,hiába volna elég hely kikerülni!Gyakorlatlan bringás megijed,amikor 30-40 cm-rel mellette elrobog és megijed,félrerántja a kormányt!Amíg nincs mindenhol kerékpárút,jó lenne,ha a járművezetők tudomásul vennék,hogy nem csak övék az úttest.Annak ellenére,hogy egyesek szerint az Ő adójukból épült.Beszélgetnek sokan,hogy milyen egészséges a bringázás és ez igaz is,csak a feltételek nincsenek meg hozzá!
realista
2012. július 19. 01:25
A komoly balesetet nem az ittas biciklisták okozzák, mert ha látom hogy imbolyog, akkor nagy ívben kikerülöm, száguldozni meg részegen nem szoktak. Sokkal veszélyesebbek azok a kerékpárosok akik józanul - fittyet hányva minden szabálynak - felelőtlenül bravúroskodnak, vagy este kivilágítatlanul közlekednek.
krisztoforo48
2012. július 19. 01:20
Férfiasan bevallom,ma letekertem 45-50 km-t és közben lenyomtam 2*1 korsóval,két megállót tartottam és ettől nem voltam sem részeg,sem agresszív és még tömegkatasztrófát sem okoztam.A kocsit is kell tankolni néha.
krisztoforo48
2012. július 19. 01:20
A részeg bicikliseket keményen meg kell büntetni,ez igaz.Volna azért egy megjegyzésem,az utak az autósok adóforintjaiból épültek?A másik az,hogy én kemény bringás vagyok és bizony jól esik egy sör 20-30km után.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!