Óriási blama a hoki vb-n: Románia legyőzte Magyarországot

2024. május 01. 15:05

A mérkőzés előtt nagyon egyszerű volt a képlet: a mieink kettőből két meccset nyertek meg, míg a székely játékosokra épülő románok még pontot sem szereztek a Divízió-1-es jégkorong-világbajnokságon. Ám a harmadik diadal helyett egy fájdalmas és váratlan kudarc következett.

2024. május 01. 15:05
null

Nyitókép, fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

***

Ismert: Don Macadam együttese nyitásként Japánt 3-1-re, majd Dél-Koreát 6-2-re győzte le, míg aktuális ellenfelünk Szlovéniától és Olaszországtól is egyaránt 6-1-es vereséget szenvedett. A bennmaradás a mieinknek már összejött, ám mivel a Románia elleni találkozónak egyértelműen az esélyesei vagyunk (ez még akkor is igaz, ha a legutóbbi mérkőzésen végleg kiállított Sofron Istvánra egymeccses eltiltás miatt nem számíthatott a szakmai stáb), az A-csoportba jutás teljesen reálissá válhat.

Sok egyéb mellett azért is bízhattunk a sikerben, mert Bálizs Bence egészen fantasztikusan teljesít eddig a vébén: a norvég Sparta Sparsborg kapusa 95,31 százalékos hatékonysággal hárította a lövéseket. De az is biztos: éppen azért, mert két vereséggel kezdték a románok a világbajnokságot, biztos, hogy az utolsó leheletükig küzdenek majd a pontokért és a bennmaradásért.

Az eddig nem sok lehetőséget kapó Hadobás Zétény lövése vezette be a találkozót, majd Bálizs két védése (Péter, majd a honosított Szkacskov kísérlete után) igazolta: nem szabad félvállról vennünk a találkozót. Olyannyira nem, hogy ezek után Románia került emberelőnybe, de szerencsére nem ellenünk javították a statisztikát: keleti szomszédunk az eddigi hét emberelőnyéből egyet sem (!) használt ki!

Az első harmad hajrájában Stipsicz Bence, majd Hári János biztató kísérlete igazolta: lassan kezdünk játékba lendülni! A második játékrészben már nagyobb tempóra és agresszívabb játékra lesz szükség, és akkor jönnek majd a magyar gólok is!

A MÁSODIK HARMAD 

 nyitányként Szkacskov lövését kellett hárítania Bálizsnak, a döcögősen induló mérkőzés egyetlen pozitívuma: kapusunk továbbra is rendkívül magabiztos. 

Válaszként Stipsicz lövését védte Tőke, de kipattanó korongra nem tudtunk odaérni. A következő lehetőség során Papp Kristóf készített le Nilsson Henriknek, de a magyar válogatott honosított svéd játékosának kísérlete ismét a román kapus zsákmánya lett. Ezt követően Kiss Rolandot a legérzékenyebb testrészén találta el Papp bombája, reméljük, ezek után ennél csak kellemesebb élménye lesz a fehérvári játékosnak.

Szkacskov kiállítása után először kerülünk emberelőnybe. Az első lehetőség során Nillson lövése csorgott le Tőkésről, majd Stipsicz lekészítése után Papp bombája zárta le ezt a szakaszt...

Sajnos a mi esetünkben is bejött a papírforma: két és fél mérkőzés alatt mindössze egy emberelőnyös helyzetet használtunk ki.

A következő lehetőség Erdély Csanád előtt adódott, aki Varga Balázs passza után a rövid sarokra lőtt, Tőke ezúttal is fantasztikusan védett – sajnos eddig az ellenfél kapusa a mezőny legjobbja.

Rögtön ezután újra emberelőnybe kerülünk, de továbbra is körülményesen tereltük a korongot – nincs mese, továbbra is szenvednünk kell! 

A harmad hajrájában Hadobás előtt nyílt lehetőség, a végén pedig a románok két honosított játékosa, Szkacskov és Zsagidullin játszott össze, ám Bálizs nagy nehezen hárított. Kicsit barátságos mérkőzés jellege van ennek a meccsnek...

A HARMADIK HARMAD

Óriási magyar helyzettel kezdődött: Nemes első kísérlete a kapufa külső élét találta el, majd innen már nehéz volt visszakotorni a kapu elé. Jelzésértékű: Tőke Zoltán eddig 17 kísérletünket hárította, majd Imre Patrik lövését hárította Bálizs.

Hosszú szünet után egy Varga-Galló összjáték után alakult ki meleg helyzet a román kapu előtt – de semmi több...

MACADAM, Don
Előre ittunk volna a medve bőrére? Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

S itt a hidegzuhany, 10 és fél perccel a vége előtt vezetést szereznek a románok! Ismét Tőke védése után lódulnak meg, az akciót pedig Péter Róbert fantasztikus bombája zárja le – Bálizs Bencének abszolút nem volt esélye a hárításra... Magyarország – Románia 0-1!

Válaszként Garát bombáját persze, hogy hárítja az ellenfél kapusa.

Na, végre! 4 perc 20 másodperccel a vége előtt egyenlít a magyar válogatott! A fiatal Hadobás Zétény ereszt meg egy egészséges löketet a kék vonalról, a sistergős lövésbe remekül ér bele Hári János, amely a románok kapujába vágódik. Magyarország – Románia 1-1!

A Svédországban légióskodó Hadobás belelndül: még egy bomba, ám ezúttal hárít Tőke Zoltán.

És egy óriási magyar helyzet után (Gallónak nem sikerült belepiszkálnia a korongbaa kapu előtt) jött az újabb (végleges?) hidegzuhany: egy belőtt korong után  Sándor-Székely Ottó beleér, ez megzavarja Bálizst, és róla perdül a korong a kapuba. Magyarország – Románia 1-2!

Az utolsó buli, és az utolsó esély: Nilsson lövését hárította Tőke.

Amire a legrosszabb álmunkban sem gondoltuk, bekövetkezett: a két mérkőzés alatt tönkre vert Románia (amely 2011-ben nyert meg ellenünk utoljára egy barátságos találkozót ellenük) éppen a legrosszabbkor éledt újjá a poraiból... 

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Syndicalist-Cat
2024. május 01. 22:34
Magyarul az történt ,hogy a magyar-magyar meccsen a magyar legyőzte a magyart!😂
martymcfly-986
2024. május 01. 18:57
A leírás alapján egy magyar-magyar meccs volt, nem kell szégyenkezni, nincs baj! :⁠-⁠)
formaegy-2
2024. május 01. 18:33
Biztos, hogy blama, nem bunda?
balbako_
2024. május 01. 18:03
Erdély Magyarország 2:1
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!