Nem vertem nagydobra, hogy siket vagyok

2012. március 09. 08:29

Egyre tudatosabbá vált bennem, hogy a főiskolán sem osztogatnak kegyelemkenyeret, és nekem ugyanúgy meg kell harcolnom a diplomáért, mint másoknak.

2012. március 09. 08:29
Puha Andrea
Eduline

„Alsóbb osztályokban, mint ahogyan a gimnáziumban is, elkerülhetetlen volt, hogy tudjanak arról, hallássérült vagyok, a főiskolán viszont nem vertem nagydobra. Egyrészt, mert nem tudtak volna segíteni, másrészt azt sem várhattam el, hogy másfél órán keresztül egy helyben álljanak előttem, hogy lássam, mit beszélnek. Meg amúgy is szörnyen önfejű és független voltam. De voltak olyan tanárok, akik elől lehetetlen volt eltitkolni, főleg a gyakorlati órákon. Egyikük például névsorolvasásnál mindig felnézett, ha az én nevemnél tartott, így tudtam, hogy jeleznem kell, hogy ott vagyok. Máskülönben meg kellett kérnem valakit, hogy szóljon nekem, ha a nevemet hallja. Bármennyire is törekedtem a függetlenségre, legalább a látszatára, ez azért mindig jól esett.

Hetedikes lehettem, mikor az a nagy mobiltelefon-tilalom volt. Nem lehetett telefont hordani az iskolába, büntettek is érte, legalábbis a készüléket elvették, és csak a szülőknek adták vissza. Tudni kell, hogy a hallókészülékem néha sípol, hasonló hangon, mint egy rádió vagy telefon. Nos, történelemórán besípoltam.

Az öreg, szigorú tanár azonnal követelte, hogy a mobil tulajdonosa jelentkezzen. Félszegen felálltam, szóltam, hogy a »rádióm« volt az, ahogy a készülékemet hívtam. Az öreg közölte, hogy kivág a cuccal együtt. Nem volt túl biztató kilátás, főleg nem egy olyan tanártól, akitől rettegett a fél iskola. Miután nagy nehezen elmagyaráztuk neki a dolgok okát, bocsánatot kért.

Szóval ezek a pillanatok indítottak el a főiskolán. Az első év a felelősség tudatának súlya alatt telt el, a következőnél már a magam útját jártam. Egyre tudatosabbá vált bennem, hogy itt sem osztogatnak kegyelemkenyeret, és nekem ugyanúgy meg kell harcolnom a diplomáért, mint másoknak. Vagy egy kicsivel jobban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
slomovicz
2012. március 10. 10:40
Minden tiszteletem és megbecsülésem Önnek kedves Andrea. Sok sikert kivánok az életében Önnek. Ha elfogadja egy középkorú ember tanácsát. "Becsüljünk meg és tegyünk hasznossá minden napot, mert bár nem tudatosul sokakban- de az egész életünk, talán nyolcvan nyárból és harmincezer napbol áll. Úgy elszáll hogy észre sem veszed. :-) Amikor legjobban belejössz , akkor kell abba hagyni. :-) Ez van. Minden napunk fontos. Ha visszaemlékszem , a Mandineren, a MALÉV pilőtáról szóló cikkre - aki elvesztette egy lábát és erős akarattal- mégis egyedülállóan- utasszállitó pilóta lett- olyan embereket ismerhetek meg, akiket feltétlen tisztelhetünk. Ez a való élet- nem a mesterségesen keltett gyülölet. :-(
tributum
2012. március 09. 15:33
- Hallják, csak egyet áruljon el nekem valaki illetékes: - Kinek jó az, ha a magyar szót, "süket", amit mindenki ért, egy kínnal csinálmányra, a "siket"re, változtatják? Attól talán jobban fog hallani bárki is? (Mert a cigány-roma, buzi-meleg változtatást még csak érteném valahogyan, na de ezt...).
nyugalmazott tanár
2012. március 09. 14:06
"...nekem ugyanúgy meg kell harcolnom a diplomáért, mint másoknak." Milyren igazságtalan ez a világ!
Gombóc XVI. Artúr
2012. március 09. 12:50
Ilyenkor pedig mi "egészségesek" elszégyelljük magunkat, hogy mennyire természetesnek vesszük saját állapotunkat. Minden elismerésem a tiéd Andrea, hogy ilyen kitartó és "kemény" vagy. Szerintem nagyon sokan szurkolunk Neked! Azt pedig ne feledd, hogy Te "nagykövet" is vagy, mert az embereknek van egy jó (és sokszor rossz) tulajdonsága, hogy általánosítanak. Márpedig ha téged sokan megismernek, akkor azokat a siket embereket is hozzád fogják hasonlítani akivel majd találkozni fognak. Te viszont egy nagyon szimpatikus "nagykövet" vagy és ez nagyon jó!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!