Ősök, család, génkoktél

2012. december 19. 15:30

A magyar lakosság mintáiban mind a finn-balti, mind a közép-ázsiai csoportok előfordulása alacsony.

2012. december 19. 15:30
Bakodi Péter
Bakodi Péter
Mandiner

„Nemrég írt egy bejegyzést Rajcsányi kolléga az online családfakutatásról. Ez a poszt szintén ezzel a témával foglalkozik, csak egy merőben más megközelítésből. Magyarországon elég régóta szitokszó a genetika, főleg a családkutatással egy lapon emlegetve, persze nem teljesen alaptalanul. A saját családfámat a Magyar Országos Levéltárnak köszönhetően már viszonylag jól ismertem, amikor először hallottam a genetikai genealógia (genetikai családkutatás) nevű jelenségről egy angol nyelvű oldalon. Az egésznek az a lényege, hogy a DNS-ünkben lévő információkat felhasználva találhatunk rá rég elfeledett oldalági rokonokra, vagy éppen arra, hogy az őseink a népvándorlások során milyen régiókból indultak útjukra.

Többfajta vizsgálattípus is létezik, a két legelterjedtebb az egyenes apai (Y-DNS) és anyai (mtDNS) ágat vizsgálja. Ezek mellett létezik még – a jelenleg csak gyerekcipőben járó – autoszomális DNS vizsgálat, ami az összes ősünket vizsgálja; hiszen ha belegondolunk, az egyenes leszármazási ágak csak kis részét adják a genetikai családkutatás szempontjából relevánsnak számító DNS-ünknek.

Elkezdtem kutatni, hogy miként lehet egy ilyen tesztet itthon is elvégeztetni. Sajnos Magyarországon ezzel foglalkozó cég nem létezik, de a tengerentúlon több, piaci alapon működő vállalat ajánlatai közül is lehet válogatni (FTDNA; 23 and Me; Genebase). A National Geographic Society és az IBM néhány elszánt kutatóval karöltve szintén elindította a The Genographic Project nevű programot, amelynek célja az ősi emberi migráció vizsgálata DNS-minták alapján. A projekt azóta már a második fázisánál tart.

A legnagyobb vállalatnál működik egy Y-DNS Magyar projekt is – én is ehhez csatlakoztam –, aminek jelenleg több mint 300 tagja van. A projekt vezetőjének van egy magyar nyelvű oldala, ahol a mintavételi procedúrától kezdve a haplocsoportokkal (a különböző mutációk során létrejött csoportok, amelyek egy közös ősre vezethetőek vissza) kapcsolatos információkig minden megtalálható. A genetikai családkutatásra egyébként nagyon komoly internetes közösség épült: blogok, fórumok és Facebook-csoportok százai adnak teret az érdeklődőknek.

Többfajta vizsgálattípus is létezik, a két legelterjedtebb az egyenes apai (Y-DNS) és anyai (mtDNS) ágat vizsgálja. Ezek mellett létezik még – a jelenleg csak gyerekcipőben járó – autoszomális DNS vizsgálat, ami az összes ősünket vizsgálja; hiszen ha belegondolunk, az egyenes leszármazási ágak csak kis részét adják a genetikai családkutatás szempontjából relevánsnak számító DNS-ünknek.

Az egy adott országgal vagy régióval kapcsolatos eredmények megismerése folyamán mindig ügyelni kell arra, hogy a mintavétel nem kifejezetten etnikai alapon történik, hanem az adott térség teljes populációját veszi alapul. Magyarországon is végeztek már több kutatást, és támpontot adhat a Magyar projekt is; de még mindig csak ezer körüli a jelenlegi minták száma, amiből távolra mutató következtetéseket nem igazán lehet még levonni, de a magyarországi férfi lakosság Y-DNS haplocsoport összetétele kezd már kirajzolódni.

Ez egyébként a környező közép-kelet európai államok mintáival mutat rokonságot, ugyanakkor mind a finn-balti, mind a közép-ázsiai csoportok előfordulása alacsony. A genetikai genealógiának van egy archeogenetikai ága, amely a csontokból kinyert DNS alapján határozza meg a haplocsoportokat. Magyarországon Dr. Raskó István genetikus több honfoglalás-kori temetőben is végzett vizsgálatokat, ahol a jelenkori mintáktól eltérő összetételű népességet mutatott ki. A sírokban talált csontok között arányaiban jóval több volt a közép-ázsiai eredtre utaló nyom. A jövőre nézve érdekes kérdés lehet, hogy a Székesfehérváron őrzött Árpád-házi királyi csontok melyik haplocsoporthoz tartozhatnak. A genetikai genealógia egyébként több városi legendáról is bebizonyította, hogy igazak, legyen szó akár a közel sem árja Hitlerről, vagy a tényleg Indiából származó cigányságról.

A genetikai családfakutatásokért 100-200$ közötti összeget kell általában kifizetni. Jelenleg a National Geographic Geno 2.0 projekt csomagja éri meg a legjobban: európai kiszállítással 220$-ba kerül, de ebben bent van az Y-DNS, az mtDNS és az autoszomális DNS vizsgálata is. Ha valaki belevág a projektbe, amellett, hogy érdekes információkat tudhat meg a saját őseiről, egy fiatal, dinamikusan fejlődő tudományág haladásához is hozzájárulhat.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
füst
2012. december 19. 22:34
A semino kutatást ismerem. A haplo markerek elosztásáról is hallottam (megjegyezve, hogy a terület még gyerekcipőben jár, és még sok meglepetés fog kiderülni). Mindezektől függetlenül, nem a kistermetű, sötét hajú, sötétebb bőrű a tipikus olasz? Van persze mindenféle, de mégis.... Walesben meg sokkal több a vörös hajú. Fura, ugye? A németek átlagmagasságamessze nagyobb, mint a miénk és a franciáké. A germán vidékeken a szőkék előfordulási gyakorisága nagyobb, mint máshol. Miért?
kjkj945
2012. december 19. 19:35
http://mek.niif.hu/07100/07139/html/0003/0003-220.html
Fakutya tizedes
2012. december 19. 17:15
Ahogy elnézem, Glatz nem lehet magyar, hisz X-lába van. http://www.barikad.hu/sites/barikad.hu/files/2011/06/heller_glatz_tanc.jpg
Fakutya tizedes
2012. december 19. 17:13
Glatz Ferenc: Magyarok Krónikája Ezek a primitív hordák, akiknél a gyermek- és nőgyilkosság régi tradíció ... görbe lábú gyilkosok, primitív hordák, nyelvük nem lévén, a sokkal műveltebb szláv törzsek szavait lopták el. Oszt jónapot. De azért betelepedni jólesett neki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!