Likviditás, reálgazdaság és unortodoxia

2013. február 07. 17:24

Világossá vált tehát, hogy a pénzügyi rendszerben nincs megfelelő eszköztár a válságok megakadályozására.

2013. február 07. 17:24
Botos Katalin
Pénzügyi Szemle Online

„Addig rendben van, hogy nem a pénzmennyiséggel van összefüggésben a növekedés, hanem a likviditással, ami bővebb kategória. Csakhogy a likviditás utólag, a reálgazdasági kilátások felmérése és a gazdálkodó egység döntése után keletkezik... A várakozások ebben nagy szerepet játszanak. De mitől vannak pozitív, vagy negatív várakozások? Mi ebben a pénz aktív szerepe?

Térjünk most le a pénzelmélet absztrakt síkjáról. A közelmúlt pénzügyi válságánál tapasztaltuk, hogy az ingatlanpiaccal kapcsolatos várakozások az egekbe röppentették az ingatlanárakat. Az üzlet virágzott. A pénzügyi újítások széles körben alkalmazásra kerültek. (2) Az ügyletek bonyolításához szükséges pénzhelyettesítők megtermelődtek. A piacon elegendő volt a likviditás. A Fed kamatemelését kövezően azonban hirtelen megcsappant a likviditás. Sok hitelfelvevő tönkrement, s az újabb keletű pénzügyi innovációk átláthatatlansága miatt nem lehetett tudni, hogy a generált jövedelemáramok mely pénzügyi befektetéseknél maradnak el, mert végső soron a hitelfelvevők nem tudtak fizetni. Ez bizalmatlanságot váltott ki széles körben a pénzhelyettesítőkkel szemben, s a szabadulás kényszere egyre nagyobb volumeneket öltött. Aminek viszont a pénzügyi intézmények nem tudtak megfelelni.

A likviditás ilyen lórúgás-szerű változását nem tudta kezelni a gazdaság. A pénzügyi rendszer kis híján nyomban összeomlott. Csak a hatalmas állami tőkeinjekció, s a Fednek számos pénzhelyettesítőre - unortodox módon - kiterjesztett monetizálási hajlandósága mentette meg a pénzügyi intézményeket, s közvetve, a gazdaságot a teljes válságtól. A Fed egyből feladta elveit, hogy a jegybank az csak a bankok bankja, vállalatoktól is befogadott értékpapírokat. Vagyis, unortodox politikát követett...

Az állam, amely feltőkésítette a tőkevesztett pénzügyi intézményeket, gyakorlatilag államosította a Fannie Mae-t, a Freddie Mac-et, az AIG-t, ezt is állampapírok kibocsátásával finanszírozta. Most folyik az amerikai törvényhozásban a küzdelem az adósságplafonok emeléséért, s nemrég fogadták el a hiány-finanszírozás érdekében teendő lépéseket, a közpénzügyek összeomlásának elkerülése érdekében. Európa éppen most követi, bizonyos mértékig, a válságok kezelése céljából az amerikai példát - bár igyekszik tartani magát a megszorítások keserves- és gazdasági visszaesést okozó - politikájához, Világossá vált tehát, hogy a pénzügyi rendszerben nincs megfelelő eszköztár a válságok megakadályozására. A pénzelmélet egyelőre nem siet ebben segítségünkre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Soma
2013. február 07. 20:49
A cikk mottója: "Világossá vált tehát, hogy a pénzügyi rendszerben nincs megfelelő eszköztár a válságok megakadályozására. " ---- Adódik a kérdés, hogy hol van a megoldás? Mi is volt a válság lényege? Miért is robbant ki? Akarja-e "valaki" megoldani? Szerintem az eltelt időszakban tapasztaltak szerint -nem egykönnyen-, de mindenki képes megadni a kérdésekre a választ. Talán az is világos, hogy a "hivatalos" válaszok egy fabatkát sem érnek. A válság kirobbanásának pedig egyik fő oka az "inaktív pénz" aktív munkája . A megoldáshoz vezető út a globális adósság és a globális GDP arányának megváltoztatása. Jelenleg az adósságállomány meghaladja az értékelhető vagyon értékét.
békalepcse
2013. február 07. 19:15
Katika ez igencsak gyengére sikeredett. Írod: "a pénzügyi rendszerben nincs megfelelő eszköztár a válságok megakadályozására. " Elmondanám, soha nem is volt! Ez a pénzügyi és gazdasági rendszer csupán és kizárólag az új világrend megvalósítását kellett volna szolgálnia. Egyébként teljesen életidegen. Ezen nincs mit javítani, mert messze kerüli a valóságot. A pénznek valódi szerepe az lenne, hogy leképezze a valós gazdasági folyamatokat. Helyette, egy fiktív társadalmi forma létrehozására lett kitalálva és kizárólag erre lett volna jó! A valós gazdasági folyamatok követésére megfelelő pénzügyi rendszer meg nem születhetett meg a mai rendszer hegemonizálása miatt. Számtalan törekvés volt annak létrehozására, de időnként szó szerint vérbe lettek fojtva.
Csigorin
2013. február 07. 19:13
Azert ne essunk hasra az usa-tol, jo nagy unortodox sot ortodox ertelemben is szarban vannak.
Soma
2013. február 07. 18:49
"Az állam, amely feltőkésítette a tőkevesztett pénzügyi intézményeket, gyakorlatilag államosította a Fannie Mae-t, a Freddie Mac-et, az AIG-t, ezt is állampapírok kibocsátásával finanszírozta. Most folyik az amerikai törvényhozásban a küzdelem az adósságplafonok emeléséért, s nemrég fogadták el a hiány-finanszírozás érdekében teendő lépéseket, a közpénzügyek összeomlásának elkerülése érdekében. " --- Ez érdekes lesz. Tűzoltó munkának tűnik. Ha a FED értékpapír-műveletekbe kezd, akkor a válság nem rendeződik, csak átrendeződik. /A pénzhelyettesítőt helyettesítő pénzhelyettesítő működési elve és a működés hatása nem oldja meg a gondot/.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!