A négy szabadság

2013. április 12. 13:00

A rezsicsökkentés éppen azért válhatott Orbán Viktor szabadságharcának központi elemévé, mert gyanútlanul elfogadtuk a szolgáltatások „szabad áramlásáról” szóló hamis és hazug mítoszokat.

2013. április 12. 13:00
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

Kevésbé kell már bizonygatni a szolgáltatások szabad áramlásának pusztító következményeit. Ennek nyomán a pénzügyi, banki, biztosítási, energetikai, közmű, kereskedelmi, hírközlési, informatikai és médiahálózataink meghatározó elemei ma már döntően szintén e globális hálózatok teljes ellenőrzése alatt állnak. A rezsicsökkentés éppen azért válhatott Orbán Viktor szabadságharcának központi elemévé, mert gyanútlanul elfogadtuk a szolgáltatások »szabad áramlásáról« szóló hamis és hazug mítoszokat. A magyar nemzetállam így most mind tulajdonosi (»privatizáció«), mind szabályzói (»dereguláció«) szerepében nemzetstratégiai jelentőségű fordulattal frontálisan ütközik az unió legfőbb alapértékeivel.

A harmadik »szabadság«, vagyis a tőke szabad áramlása globális szinten is a leglátványosabb kudarc, hisz evidencia, hogy éppen a globális pénztőke »szabad mozgása« volt a máig tartó, egyre súlyosabb válság közvetlen kiváltó oka. A másik nagyon kényes, ide kapcsolódó kérdéskör a termőföld ügye, ahol a magyar nemzeti vagyon utolsó értékes elemének teljes felszámolásának lehetünk tanúi. A termőföld globális piaci forgalmának a felszabadítása lényegében a közösségek kollektív öngyilkosságával egyenlő.

És végül, de nem utolsósorban a személyek szabad áramlása váltja ki már ma is talán a legsúlyosabb konfliktusokat. Az elképesztő erejű migráció azt jelzi, hogy a fiatal és aktív korosztályok a tőke szabad áramlására reagálva ellenkező irányba kezdtek vándorolni. A tőke a gazdag régiókból megy a szegények felé, ahonnan viszont a munkaerő áramlik a gazdag régiókba. Ma már minden világos tehát, csak az nem, hogy ha mindez így van, akkor most mire várunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. április 12. 19:20
http://www.euvonal.hu/index.php?op=kozossegi_politikak&id=11 II. A négy szabadságelv áruk szabad áramlása tőke szabad áramlása szolgáltatások szabad áramlása személyek szabad mozgása
Barnabox
2013. április 12. 16:21
Bogár Lászlónak korábban volt egy elmélete, amely szerint a 90-es években történt elprivatizálás során aránytalanul nagy támogatást élveztek az új tőketulajdonosok, és a multik! (lásd energiaszektor, élelmiszeripar, stb) Ezért Ő új társadalmi szerződést követelt az állam, és az új tőketulajdonosok között! Sztem most ez megy végbe, csak kicsit felemásan, mert ugyan megsarcoltak néhány multit( bankok, telekom, stb) de másokat békén hagytak! A szolgáltatóknál is hasonló lehet a gondolat, ha igaz amit Lázár úr mond, hogy 30% körüli profitot termeltek a szolgáltatók! A baj ott van, hogy a rezsicsökkenés nagyon picike gyógyír, a nagyon -nagyon elmaradott munkabér szinvonalra!!! És ez a lényeg, erről kellene beszélni!!!
dönci5
2013. április 12. 16:05
De kurvára unom már ezt az ócska szabadságharcos maszlagot. A fülkeforradalmárok, meg a félázsiaiak biztos harapnak rá.
BőröndÖdön
2013. április 12. 15:41
Laci bácsi,arra várunk,hogy az ország felfogja,a baltás útja a csődbe vezet...vissza kell fordulnunk Európába!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!