Káros az infotörvény módosítása

2013. május 01. 13:45

Téves az a beállítás, amely szerint a polgároktól vagy a sajtótól érkező adatigénylések ellehetetleníthetnék az adatgazda szervek tevékenységét.

2013. május 01. 13:45
MTE
MTE blog

„A közérdekű információk megismerésére vonatkozó igények – függetlenül azok céljától és mennyiségétől – fogalmilag nem lehetnek »visszaélésszerűek«, ahogyan a módosítás indoklása azt vélelmezi, hiszen minden ilyen információ a polgárok közösségének elidegeníthetetlen tulajdona. Téves az a beállítás, amely szerint a polgároktól vagy a sajtótól érkező adatigénylések ellehetetleníthetnék az adatgazda szervek tevékenységét, már csak azért is, mert az a szerv, amely a polgároktól érkező kérdésekre nem tud válaszolni, az Állami Számvevőszék adatigényeit sem fogja tudni kielégíteni.

A közpénzek felhasználásáról döntő, a döntéseket végrehajtó szervezetek alapvető kötelessége, hogy az adatigénylések kiszolgálására felkészüljenek. Az MTE javasolja Áder János köztársasági elnök úrnak és Péterfalvi Attila úrnak, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének, hogy a 30. § módosításának hatályba lépését annak alaptörvény-ellenes és társadalmilag káros jellege miatt minden, a rendelkezésükre álló eszközzel akadályozzák meg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trespass
2013. május 11. 15:44
Ideje nevet váltanod, ezt is leamortizáltad teljesen. Mekkora hülye vagy!:) Talán elkezdhetnénk az általános mozgósítást is, mert jöhet egy amerikai megszállás.:DD
Csigorin
2013. május 11. 15:44
Egyetertek. Ha valamit JOGOM van tudni, akkor senki se kerdezze miert akarom tudni. Ha keves az ember, vegyenek fel meg, oldjak meg. Azert fizetunk adot.
slomovicz
2013. május 11. 15:44
Te fizetsz adót? Most szakad rád a mennyezet. Vigyázz! Ti csak, a Nokiás dobozokat használjátok pénztovábbításra. :-)
Selamat
2013. május 08. 09:33
Alig idő telt el, s máris kiderült, hogy nehogy nem káros, hanem sokkal inkább hasznos! Igy legalább esélyt nyilt arra, hogy a jövőben csak valódi KÖZ igény esetén legyen lehetőség információkat lekérni, s azokkal a köz érdekében élni! Remélem most már soha többet nem lesz alkalma a szoclibsiknek arra, hogy újságjaikon, főszerkesztőiken, meg habverőiken keresztül csak és akkor közérdeklődjenek valami után, amikor az csak és kizárólag az ő, illetve az őket megfizető hűbérurak érdeke! S ami önös érdekkel nagy ivben szarnak arra a KÖZRE, aminek érdekében ők állitólag érdeklődnek. Ja. Ők meg a köz érdeke. Hahahahaha.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!