Földmutyi vs. túlzottdeficit – tematizálási harc

2013. június 22. 18:32

Felmerül a kérdés, hogy a két, teljesen piaci alapon működő lap, a HVG és az Index miért állt be ilyen látványosan a baloldali médiumok sorába? Szerintem nem állt be.

2013. június 22. 18:32
Józsi bá'
Józan Paraszt

„Felmerül a kérdés, hogy a két, teljesen piaci alapon működő lap, a HVG és az Index miért állt be ilyen látványosan a baloldali médiumok sorába? Szerintem nem állt be.

A lényeg az üzleti modelljükben rejlik. A sikeres működési logika a következő: akkor tudsz megélni, ha sok olvasód van, így drágábban lehet eladni a reklámfelületet. Mivel jelenleg Magyarországon a többség elégedetlen a kormány munkájával – a maradék jobber pedig úgysem csábítható át a saját agymosó lapjaitól – üzletileg logikus stratégia, ha minden, a kormány által pozitívnak feltüntetett történést negatívnak állítanak be. Ezek a lapok a magyar médiafogyasztók »általános elégedetlenségére« apellálnak. Mert a magyarnak soha, semmi nem jó. Ezért ők az örök ellenzéki lapok. Most épp anti-viktoriánusok.

A tematizálási harc tehát – közmédia ide, vagy oda – nem lefutott, az örök ellenzéki, alapvetően profitorientált (és nem pártorientált) médiumok pedig a mindenkori ellenzék szekerét tolják. Most is, elég látványosan.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csi
2013. július 25. 23:05
index, origo, cink, 444, ez mind ugyanaz a hang. valóban érthetetlen hogyan tudnak fenmaradni. Újabban még kinézetre is egyformák. Minuszos híreket huszas fonttal közölnek. Mindent a kattintásért. Emelett Uj Péter kanyi betüi állandó rendkívüli állapotot sugallnak. Ezzel szemben a mandiner vagy a kuruinfo egyedi saját portékát árul. Ha nem is nagy az olvasottságuk, de biztos táboruk van.
Charlie Chan
2013. június 26. 15:09
Ne haragudjon, Józsi bá, de maga nem olvasta ezeket a lapokat 2010 előtt, ha ilyeneket ŐSZINTÉN leír. Vegye már észre, hogy a HVG elvesztette előfizetőinek úgy 80%át 2006 óta. Vajon miért? Ezek a lapok lezüllesztették a közbeszédet undorító stílusukkal és nyelvhasználatukkal. Amit meg maga leír a fikázásról, az nem fóbia? Akkor mi? Nem tudják megemészteni, hogy a Gazsi a szemükbe mondta, hogy maguk Orbángyűlölő szekta EGYETLEN mondanivalóval, hogy fasiszta. Csinálhat itt is hülyét magából persze, ha akar.
august
2013. június 26. 15:08
Inkább az jellemző ezekre a lapokra, hogy amint kijön egy hír valamilyen kormányzati intézkedésről, elkezdik keményen fikázni. Mindennek megvan a negatív oldala - és ők ezt automatikusan elkezdik felnagyítva sulykolni. -------- Ezt hívják máshol agymosásnak. - Kedves józsi bá'
Szélhámló
2013. június 26. 15:07
Az index jelenleg képtelen bármilyen jó hírt lehozni az ország állapotával kapcsolatban. Ha ilyen történik, akkor jobb esetben rövid ideig címlapon van aztán számúzik a lap aljára, rosszabb esetben ignorálják a történetet. Ha bárki, hangsúlyozom bárki, akár egy 10 fős civil szervezet egy kormányzati intézkedésre valami hatalmasat lódítva lehúzó és világvégét vizionáló véleményt hangoztat, garantált a 8 óra a címlap tetején.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!