Germanwings katasztrófa a jövőnek üzen

2015. március 30. 17:15

Talán elérkezett annak az időpontja, hogy a pilóta és a robotpilóta kapcsolatában a szoftver ismerje fel és akadályozza meg a gép repülésére veszélyes pilóta parancsokat.

2015. március 30. 17:15
Dr. Varga Sándor
Repülni Jó

„Köztudott, ma már a robotpilótának vannak olyan funkciói, amikor önállóan cselekszik. Ilyen például a levegőben az ütközés elkerülés vagy a nulla látásnál való leszállás, ha ehhez vannak földi eszközök a repülőtéren. Ütközés elkerülésnél nincs idő az emberi reakcióra, ezért a pilóták a szimulátorban azt gyakorolják, hogy ne nyúljanak semmihez, mert az egyik robot lefelé, a másik felfelé téríti ki a gépet. Szerintem normális életösztön lenne a pilóta részéről a kormányzásba való belenyúlás, belekapás. Filmeztem ilyen szimulátor gyakorlatot.

A lényeg, hogy ma már képes az okos robotpilóta értékelni egy helyzetet. Feltéve, hogy a gépen minden jól működött, ha a másodpilóta a földnek ütközésre programozta, cserélte – volna – a beállított útvonalat, akkor a robotpilóta már a földközelség jelző vijjogása előtt jóval talán kivehette volna a zuhanásból a gépet, akkor is, ha a bent levő pilóta mást akart volna. Erre a technikai lehetőség adott, mint a légi ütközés elkerülésnél.

Talán elérkezett annak az időpontja, hogy a pilóta és a robotpilóta kapcsolatában minden irányban, még egyszer kihangsúlyozva a minden irányt, a szoftver ismerje fel és akadályozza, változtassa meg a gép repülésére veszélyes pilóta parancsokat. Legyen az szándékos, vagy véletlen, vagy akár a helyzetből adódóan hiányozzon.

Az ember és a gép kapcsolatában az ilyen paradigma váltás az élet sok területén zajlik már, elég, ha az autók kapcsán a nagy gyárak által 2020 magasságára kitűzött robotautók tömeges megjelenésére utalok.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2015. március 31. 10:30
"Repülni Jó" ................ A cikk írója "ruszki-rulettre" biztatja az emberek tömegeit. (.....!)
brekker
2015. március 30. 20:46
Száraznyolcas https://www.youtube.com/watch?v=YQIMGV5vtd4
Csomorkany
2015. március 30. 20:15
Elég sok szoftvert írtam már, de egyre se bíznám rá az életemet.
Spiler
2015. március 30. 20:00
Esetleg azt tudom elképzelni hogy vész esetén a repirányítók átvegyék az irányítást mint egy drón esetében. A robotpilota nem tud veszhelyzetet megoldani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!