A PC Európa meztelen

2016. január 21. 19:33

A nevetségessé vált „politikailag korrekt” rendszer utolsó „gondolatrendőreitől” pedig már egyre kevesebben fogadják el, hogy a PC beszéd lenne a valóban korrekt beszéd.

2016. január 21. 19:33
Pálfalvi Milán
Pálfalvi Milán
Facebook

„»A PC beszéd célja nem csak az, hogy a liberalizmus híveinek megfelelő világnézet és észjárás kifejezési eszközéül szolgáljon, hanem az is, hogy minden más gondolkodási módot lehetetlenné tegyen.«

George Orwell az 1984 című politikai regényében lefestett egy olyan elképzelt világot, amely erőszak és manipuláció útján uralta az ember gondolatait. A fenti idézet nem más, mint a történetben a manipuláció eszközeként használt »újbeszél«-nek a liberális valóságra vetített átirata.

Az idézetben az eredetileg szereplő »Angszoc« szó a »liberalizmus« szóra cserélve, az »újbeszél« szó pedig a »PC beszéd« kifejezéssel helyettesítve rávilágít az orwelli negatív jövőkép és a PC világ közti hasonlóságra, ahol a manipulatív szándék és a módszer ugyanaz.

A történetben, ahogyan manapság is, az embert igyekeznek megfosztani a természetességtől, a szavakat pedig eredeti jelentésüktől. Ez a módszer jelen van a mindennapjainkban: a liberálisok egyes szavakat megbélyegeznek, újakat találnak ki helyettük, jelentésüket átalakítják. Teremtenek egy olyan keretrendszert, amin kívül számukra nem létezik elfogadható narratíva.

Akik mégis használják az eredeti jelentésüktől megfosztott, a liberálisok szerint nem PC szavakat, megbélyegzést remélhetnek tőlük maguk is. Rájuk sütik, hogy e szavak használatával kiírják magukat a politikailag korrekt beszéden alapuló  végső soron liberális  demokráciából.

Pár éve azonban elindult egy folyamat, és ma már látjuk, hogy a PC Európa meztelen. Egyre többen kezdik ezt felismerni, tőlünk nyugatabbra is. A nevetségessé vált »politikailag korrekt« rendszer utolsó »gondolatrendőreitől« pedig már egyre kevesebben fogadják el, hogy a PC beszéd lenne a valóban korrekt beszéd.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
robag
2016. január 22. 12:26
Szemeket kinyitni! A valóság közelít! :)
robag
2016. január 22. 12:26
Szemeket kinyitni! A valóság közelít! :)
gubenc
2016. január 22. 10:28
Tilos kimondani az Emmiben, hogy "szegény" vagy "stadion" "Egy belső körlevél oldalakon keresztül sorolja a minisztériumi munkatársaknak, mely kifejezéseket kerüljék a jövőben az egymás közötti és a pályázati nyertesekkel folytatott kommunikációban. Stadion helyett azt kell mondani, hogy fedett sportlétesítmény, a szegény helyett pedig hogy rászorult. Kerülni kell az esélyegyenlőség és az ápoló kifejezést is – értesült a VS.hu." "Az Emmi sajtóosztálya elismerte, hogy létezik ilyen levél. Az iránymutatás – ahogy az a cégeknél is lenni szokott – a belső szabályozási és eljárási rend része. A sajtóosztály nagyon fontosnak tartja, hogy a munkatársak "megfelelő szavakat, kifejezéseket" használjanak a kommunikációban. Mint közölték, az egységes szóhasználat segíti a közérthetőbb megszólalást és mutatja a kormányzati politika irányát." http://hvg.hu/itthon/20150218_Tilos_kimondani_az_Emmiben_hogy_szegenyek Kormányközeli konzervatív bohócok, jég ti 1984-eztek? Hát van bőr a képeteken. Még szerencse hogy a PC kora leáldozott, és én is megmondhatom, hogy mi vagy kedves bejegyzés készítő. Egy FIDESZ közeli kormány propagandát szajkózó megélhetési seggnyaló. És még a szegény szót sem használtam, tehát teljesen ok a szöveg.
Bravo
2016. január 22. 00:31
PC: there is no truth in the world only our perception.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!