Brit-amerikai viszonyok: egy különleges kapcsolat vége?

2016. április 28. 11:13

Nagy-Britannia már nem első az egyenlők közül Európában, hanem egy a sokaságból.

2016. április 28. 11:13
Daniel Corsano
Danube Institute

„Obama már többször kimutatta szimpátiáját Nagy-Britannia iránt, és Erzsébet királynőt »egyik kedvenc emberének« nevezte. Mégis, amikor Putyinról vagy Európa jövőjéről akar beszélni, Berlinbe megy. Az első ország, amely csatlakozott az USA szíriai légicsapásaihoz az ISIS ellen, nem Nagy-Britannia volt, hanem Franciaország; és Nicolas Sarkozy francia elnök beszélte rá Obamát arra is, hogy Líbiában bombázzon 2011-ben.

Az elnök körül talán nem meglepő módon mindenki tagadja, hogy Németország és Franciaország befolyásának erősödése a különleges kapcsolat kárára ment volna. De beszédes volt Obama egyik érve az ellen, hogy Nagy-Britannia kilépjen az EU-ból: arra figyelmeztetett, hogy az EU nélkül az ország a sor végén találná magát a jövedelmező kereskedelmi megállapodásokért – tehát egyedül már nem elég befolyásos ahhoz, hogy az USA partnerként kezelje. Nagy-Britannia már nem első az egyenlők közül Európában, hanem egy a sokaságból.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2016. április 28. 12:37
Kétségtelen, hogy a két idióta - idősb Bush és Blair között nagyon jó volt a kapcsolat, ketten együtt kezdték tönkretenni a Közel-Keletet oltári nagyokat hazudva..egy idióta (Obama) és egy értelmes (Cameron) vezető között a kapcsolat már nem lehet olyan felhőtlen. Nem is az..ez talán Anglia szerencséje lesz később. Churchilll az utolsó nagy - nekünk sajnos nem sok szerencsét hozó - angol államférfi is megvetette Rooseveltet..A világ tökéletes hülyeségét bizonyítja, hogy Amerikának zeng ódát a II. világháború miatt..holott a churchilli Angliának kellene..Hogy semmivel nem lett intelligensebb és békét szeretőbb a világ politikai vezetése, azt Obama Nobel-békedíja ékesen és dicstelenül bizonyítja. Amerika jelenleg a világ hitleri Németországa..vagy sztalini Szovjetuniója? Mindegy..árt, rombol és kártékony.
C.Dömötör
2016. április 28. 11:47
Soha senkivel sem volt az USA-nak olyan szoros kapcsolata, mint Angliával. Nem is lesz. Angliának van a világ legrégebbi titkosszolgálata, és ebből az amerikaik profitálnak a legtöbbet. Az, hogy hová utazik Obama először, az ebben nem játszik szerepet, még ha úgy is tűnik. ,,Egy a sokaságból” - súlyos tévedés.
Morgen
2016. április 28. 11:14
Aránytévesztés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!