Tegnap

2016. augusztus 07. 11:29

El ne higgyék, hogy a világunk már sohasem lehet olyan, mint volt. Mert ez rajtunk múlik. S hogy harc nélkül nem fog menni? Nem. De azért vagyunk európaiak, mert magunkban hordozzuk a thermopülai hősök örökségét.

2016. augusztus 07. 11:29
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Magyar Hírlap

„Európa nem szerencsés. Európa visszavágyik a múltba, életének egy másik, korábbi szakaszába, amikor otthon volt. Európa pedig mi vagyunk. Mindannyian, sok ezer éves hagyományaink­kal, génjeinkben hordozott múltunkkal, kulturális örökségünkkel.

(...)

Mi vagyunk Európa, mi vagyunk az ipari forradalom is, mi űztük el földjükről a parasztokat Angliában, mi tettük őket földönfutókká, mi zártuk őket dologházba, mi kötöttük fel őket, és mi becézgetjük mindezt eredeti tőkefelhalmozásnak; miénk a gőzgép, és Fonó Jenny is a miénk, meg a géprombolók is mi vagyunk; és Arisztotelész, Platón, Szophoklész és Aeneas, mi vagyunk Dante útja, Boccaccio örök pajzánsága, mi vagyunk a reneszánsz, de a Minnesängerek és trubadúrok áhítata is mi vagyunk, bennünk zeng Walter von der Vogelweide dala, Balassi minden vitézi éneke, mi vagyunk Szent Ágoston és Szent Tamás, nekünk van hét istenérvünk, mi vagyunk az Assisi Szent, és mi szelídítjük meg a gubbiói farkast; mi vagyunk Rotterdami Erasmus és Spinoza, mi vagyunk a barokk és Pázmány Péter, mi vagyunk a rettenetes jakobinusok, de mi vagyunk a rettenetes zseni, Rousseau is; és Voltaire és a Felvilágosodás, a romlás kezdete; mi vagyunk Marx, és Hegel is, mi állunk odafent a Varázshegyen, mi vagyunk a kommunizmus és a nácizmus, mi vagyunk a második világháború utáni jóléti társadalom, és a Fal is mi vagyunk, és a Fal innenső oldala is…

És még sok-sok minden.

Csak az nem vagyunk, ami most van, ami most készülődik. És nem kell elhinnünk, hogy ami van, az valami fátum, és nincsen beleszólásunk. El ne higgyék, hogy a világunk már sohasem lehet olyan, mint volt. Mert ez rajtunk múlik. S hogy harc nélkül nem fog menni? Nem. De azért vagyunk európaiak, mert magunkban hordozzuk a thermopülai hősök örökségét. Hát akkor?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2016. augusztus 08. 13:30
Zsolti! Itt a második világháború után nem jólét volt, hanem padlás lesöprés,nyomor, éhség, vörös terror, és ez így volt eleitől kezdve mi voltunk, akiknek ősi kultúráját, történelmét, írását, dalait,hitvilágát elpusztították mi voltunk, akik ráfizettünk a kereszténységre mi voltunk, akiknek közösen használt földjét, legelőit, erdeit idegen, feudális uraknak adták,és kézlevágással büntették, aki az addig közöshöz hozzányúlt mi voltunk azok, kik Batu kán felszólítására nem csatlakoztunk a tatár hadakhoz kifosztani Európát,de ők negyedik Béla irályunkat fogságba ejtették mi voltunk, kik feltartóztattuk a török hadakat,de a felszabadításkor rabláncra fűzték a muszlim hitre áttért magyarokat,idegeneket telepítettek a kipusztítottak helyébe, de megtiltották a árpáton túli magyaroknak a hazatérést mi voltunk, aki fellázadtunk a Habsburg elnyomás ellen, mi voltunk, akikre rászabadítottá ezért a cári hadakat mi voltunk, akik fegyvert fogtunk a magyargyűlölő trónörökösért,ezért feldarabolták országunkat Trianonban mi voltunk, akik fegyvert fogtunk a Gonosz birodalma a Szovjetek ellen. mi voltunk, akiket ezért szörnyen megbüntettek mi voltunk, aki fellázadtunk a vörös hatalom ellen 56-ban és 89-ben,de nem mi voltunk, aki ennek hasznát vették, hanem az USA, mely addig milliókat költött kommunistaellenes propagandára,és a kapitalista urak, akik szarért, húgyért megvettek mindenünket, és tönkretették országunk gazdaságát, mi csatlakoztunk először, és mi vagyunk, akiknek még mindég nincsen Eurónk, mi vagyunk azok kik tiltakoznak a migráns hadak ellen,bezzeg a gyarmatok hasznát nem osztották meg vélünk, most a migránsokat akarják ránk sózni mi vagyunk, akik mindenre ráfizetünk, mi vagyunk az örökös bűnbakok és ez így marad, ha hagyjuk-
Tintamin
2016. augusztus 07. 23:28
Nem tudom, hogy Zsolti mikor lesz hajlandó tollba mondani, hogy Mengyi Voldemort gazda is fideszes, és nagyon klasszul tejel neki az EU-biznisz (90%). Vagy becsukjuk a szemünket, mint Polt Peti, ha fideszest látunk lopni, nehogy kiégjen a retinánk?
Cezar
2016. augusztus 07. 23:14
bajer te félkegyelmű lehet kezdeni az ő fegyverükkel. Köss magadra c4-et és durrantsd fel közöttük!
bene0130
2016. augusztus 07. 22:11
Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves Barátaim, mi polgárok úgy mérjük az értéküket, hogy - mennyi új lakást építenek a gyerekeinknek? - mennyi új utat építnek? - mennyi új járdát építnek? - mennyi új munkahelyet teremtenek? - mennyi GDP-t hoznak az országnak? stb. Aki ebben előre lép az magyar, aki csak dumál az jobb ha félre áll. Fejleszd az országot :) Hajrá Magyarorok, Hajrá Polgárok :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!