Akira

2016. november 01. 10:33

A klasszikus cyperpunk-toposzok figyelmen kívül hagyásával az Akira egy eredeti ötletekkel telepakolt, hihetetlenül látványos és kreatív mű, mely nem csak az animációs filmek között mérföldkő, hanem kiemelt helye van a teljes mozgóképes filmtörténelemben.

2016. november 01. 10:33
Duba Dániel
Supernatural Movies

Az itt vászonra vitt pusztítás és városrombolás - amit azóta még talán Emmerichnek se sikerült felülmúlnia -, az addig sohasem látott animációs technikák és az akkoriban brutálisan drágának számító előállítási költségek minden bizonnyal megtették a hatásukat. El lehet képzelni micsoda gyomrost kaptak az amerikai nézők, mikor az ugyanabban az évben bemutatott A kis hableány lubickolása után, még a mai nézőket is sokkoló testhorror és a kőkemény, nem szokványos cyberpunk elemek a vásznon keresztül behatoltak a retinájukba, és szabályosan erőszakot tettek a bájosan mosolygó kis Ariel emlékén, agyuk valamelyik rövidtávú memóriablokkjának sötétjében. Ennek köszönhetően a VHS korszak amerikájában, a véres neo-tokyoi történet szépen lassan beszivárgott a videotékák pultjai alá, így terjedve kézről-kézre a fiatal mozirajongók körében, melynek eredményeként már a kilencvenes években elég hamar kultikus státuszt vívott ki magának.

Ahogy a szintén kultusz övezte Ghost in the Shell hiányában, az Akira nélkül is egészen másképp festene a mai hollywoodi mainstream mozi science fiction ága. A teljesség igénye nélkül a Mátrix, a Looper, a Push, az Eredet, a Dark City és természetesen az idei sikersorozat, a Stranger Things se lenne ugyanaz az Akira nélkül. Egy snitt erejéig szerepel Michael Jackson Scream című klipjében is, Kanye West pedig akkora Akira rajongó, hogy a Stronger című számának videoklipjében egy az egyben forgatott újra jeleneteket az animéből.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!