3D nyomtatás: a következő ipari forradalom

2016. december 01. 11:30

A negyedik ipari forradalomban 3D nyomtatás, bionyomtatás, szintetikus biológia és nanotechnológia 2.0 egyesülnek gyártási folyamatokban.

2016. december 01. 11:30
Christopher Barnatt
3ders.org

„A bionyomtatásnak messze az orvosi közegen túl is lesznek alkalmazásai. A digitális gyártás közelgő forradalma technológiák összekeveredésével jár, és a réteges 3D nyomtatás csak egy közülük. Ide fog tartozni a szerves és szervetlen anyagok molekuláris összeszerelése is, és ezért olyan fontos a bionyomtatás.

Ha műanyagot vagy fémet nyomtatunk, ugyan kellenek utómunkálatok, de a végső változat majdnem ugyanaz, mint ahogy kijött a printerből. Viszont ha élő sejteket nyomtatunk, az organikus ön-összeszerelő folyamat folytatódik a printelés után, a nyomtatott sejtek saját biológiájuk parancsa szerint állnak egybe, rendeződnek át. Bonyolult szerveknél nem kell rétegenként printelni minden hajszáleret, mert a print után organikusan összeállnak az élő anyagban.

Egy-két évtized múlva sokféle dolgot fogunk nyomtatni szintetikus, ön-összeszerelő anyagokból. Évezredek óta állítunk elő termékeket egykor élő, de megmunkálásukkor halott dolgokból, például fából és bőrből, úgyhogy van gyakorlatunk az organikus ön-összeszerelés tárggyá alakításában. A rétegről rétegre gyártás és a szintetikus biológia, valamint a nanotech 2.0 fejlesztéseinek összekombinálásával egy sereg izgalmas eljárást találunk CAD (számítógéppel generált) tervek fizikai dolgokká formálására.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SwordFish
2016. december 29. 13:56
Ezt hívják a Star Trekben úgy: replikátor.
kizökkentidő
2016. december 24. 07:27
Ez a technológia még gyerekcipöben jár, de attól még létezik és fejlödik. Az autóipar sem tudott porsche 911-szerű járműveket produkálni a XX. század elején csak jónéhány évtizeddel késöbb.
pollip
2016. december 24. 07:19
Pedig ez lesz. Tárgyakat, nagyokat is ( ház, autó ), már tudnak nyomtatni. Erre tényleg fel kéne készülni tecnikailag, oktatásban..........stb.
zolizolizoltan
2016. december 02. 13:14
Már kapható 3D nyomtató. De nem ez lesz a digitális forradalom lényege. A termelésbe és a szolgáltatásokba vonul be a mesterséges intelligencia és kiszorítja az emberi munkaerőt. Ne reménykedjenek az ipari termelésből kiszorultak abban, hogy majd a szolgáltatásban elhelyezkedhetnek. A frászt! A szolgáltatásokba legalább annyira bevonul a mesterséges intelligencia, mint az ipari és mezőgazdasági termelésbe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!