Mesteralgoritmussal oldódnak meg a gépi tanulás problémái?

2017. február 02. 14:30

A mai gépi tanulás keveset tud rólunk, ráadásul ahány iskola, annyi megközelítés. Nagyon megváltozik a helyzet, ha valahol valaki mindentudó mesteralgoritmust fejleszt.

2017. február 02. 14:30
Hassaan Ahmed
TechCrunch

„Nem új a gépi tanulás. Az 1990-es évek óta velünk van, amióta az Amazon bevezette felhasználóinak személyesebb eredményeket adó ajánlás szekcióját. Google-keresések és a Facebook javasolt oldalai, bármely e-kereskedelmi termék kínálgatása mögött szintén gépi tanulás áll. Másként fogalmazva: a honlapok sokat, minden egyes kattintással, kereséssel még többet tudnak rólunk. Viszont egyik sincs tisztában a teljes nappal kapcsolatos választásainkkal, preferenciáinkkal. Csak korábbi kattintások és nem a nagy egész alapján prognosztizálnak dolgokat.

De tételezzük fel, hogy egy masszív algoritmus tudja, mit keresünk a Google-n, mit vásárolunk az Amazonon, mit hallgatunk az Apple Musicon, mit nézünk a Netflixen, ismeri legújabb Facebook státuszainkat, megosztásainkat. Ez az algoritmus, a hatékony mesteralgoritmus rengeteget tud, sokkal komplettebb képe van rólunk.

A gépi tanulás a problémát különböző szögekből megközelítő iskolából áll. A valódi kihívás azonban a változatos módszerekkel vizsgált összes problémát megoldó egyetlen algoritmus fejlesztése. A szakterület fejlődése több lesz az evolúciónál, az algoritmusok gyorsabban fejlődnek, mint mi, egy pontot elérve viszont túl bonyolultak lesznek a további gyors fejlődéshez.

De vannak más veszélyek is. Az ideális mesteralgoritmus mindent tudni fog rólunk. Eleinte szüksége lesz emberi inputra, egy idő után viszont már nem. Mi fog akkor történni? Veszélyes útra viszi a technológiát a mesterséges intelligencia?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dávid
2017. február 13. 11:35
Meglehetősen amatőr írás valóban.
izo1210
2017. február 13. 11:35
A gépi tanulás, meg a mesterséges intelligencia nem ugyanaz. Itt sikerült szépen összemosni. Egy ajánlórendszer meg leginkább statisztika, amit folyamatosan finomítanak a használati adatok.
paragicsa
2017. február 06. 19:42
Bezzeg te milyen okos vagy.
matykox
2017. február 03. 09:37
Ostoba tudatlan alak, aki ezt az irományt összegányolta. Amolyan "GÉP" hívő, aki még azt se tudja, hogy se AI, se "okos" izék nincsenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!