Genderszakik

2017. február 22. 18:40

A transzfeminizmus szerint mind a biológiai nem, mind a társadalmi nem csupán társadalmi konstrukciók, és a megkülönböztetésre szolgáló, a biológiai nemet és a társadalmi nemet elválasztó határvonal önkényesen, kényelmi szempontok alapján került meghúzásra.

2017. február 22. 18:40
Korompay Csilla
Magyar Hírlap

Az egyik kurzus például a queer-elméletről szól. Ha valaki még nem kellően tájékozott LMBT-fronton, fellapozhatja a wikipédiát, amelyben azt találja, hogy a queer kifejezés »a szexuális kisebbség korrekt és diszkrét megfogalmazása«, azonban egyesek szerint »a queer megfeleltethető a magyar buzi fogalomnak«. Maga az elmélet pedig azzal foglalkozik, hogyan változtak a történelem során a homoszexuális kapcsolatok és a buzikhoz, pardon, queerekhez való viszonyulás. Megtudhatjuk azt is, hogy »a nemi identitás férfi és nő binaris felosztásának korlátait a genderqueer irányzat töri meg«, továbbá hogy erre épül rá szorosan a transzfeminizmus ideológiája.

Hogy a gendertudósok hasznosságáról minél pontosabb képet kapjunk, ne álljunk meg itt! A transzfeminizmus szerint mind a biológiai nem, mind a társadalmi nem csupán társadalmi konstrukciók, és a megkülönböztetésre szolgáló, a biológiai nemet és a társadalmi nemet elválasztó határvonal önkényesen, kényelmi szempontok alapján került meghúzásra. A transzfeministák úgy vélik, a feminizmus szem elől tévesztette azt, hogy »a biológiai adottságok nem kellene, hogy meghatározzák emberek sorsát«. Kiderül aztán, hogy a feministák és a transzfeministák között komoly ellentétek feszülnek, mivel a mainstream feminizmus elsődlegesen a fehér, heteroszexuális, középosztálybeli, ép testű nők érdekeit képviseli, s ezért »magán a mozgalmon belül termelődnek újra az elnyomás egyes megnyilvánulási formái«. Sőt, »a transzfeministák számos olyan, nem kellő alapossággal megvizsgált helyzetről számolnak be, amelyben egy adott nő hatalomgyakorlása magában hordozza annak a lehetőségét, hogy egy másik nő számára kárt okozzon«. Ó…

Eddig eljutva egy nyilvánvalóan beszűkült látókörű, konzervatív személy, aki esetleg még nem is feminista, máris hajlamos lenne levonni a következtetést, miszerint nincs égető szükség arra, hogy egy egész szakot finanszírozzon egy állami fenntartású egyetem ilyen kérdések boncolgatására. De ne ítéljünk elhamarkodottan, nézzük tovább.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pollux
2017. február 22. 21:33
Vicces, hogy ez a cikk már a bevezetőben is legalább egy olyan dolgot állít, ami tényszerűen nem igaz: "A transzfeminizmus szerint mind a biológiai nem, mind a társadalmi nem csupán társadalmi konstrukciók, és a megkülönböztetésre szolgáló, a biológiai nemet és a társadalmi nemet elválasztó határvonal önkényesen, kényelmi szempontok alapján került meghúzásra." Arról meg már ne is beszéljünk, hogy mekkora vihar ez a biliben. A Magyar Hírlap és társai hetek óta azzal van elfoglalva, hogy indul egy nekik nem tetsző egyetemi szak. Tényleg ez a legfontosabb hír ma az országban? Mert szerintem a top 100-ban sincs benne. Persze nincs kifogásom ez ellen, az ő lapjuk (lapjaik), csak akkor ne hívják magukat "hírlapnak".
zakar zoltán béla
2017. február 22. 19:53
Mindenki észrevette-e, hogy Csilla 2-ős csavarral él?!
Salmon Ella
2017. február 22. 19:45
MOMENTUM-FIDESZ 1:0 Yes!
cosmos
2017. február 22. 19:29
CsinCsilla. Hosszú fülekkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!