Adóztassuk meg a robotokat?

2017. március 01. 10:22

Szerencsére van jól működő oktatási rendszer Európában, lehet tanulni például a finnektől. És, ha már ott járunk, akkor megkérdezhetnénk őket az alapjövedelemről is.

2017. március 01. 10:22
B.F.
Kettős Mérce

„Bill Gates szerint igen. A föld leggazdagabb embere szerint nem lesz más választása a kormányoknak, mint a robotok megadóztatása. A fejlett gazdaságokban már egyáltalán nem science fiction a robotok megjelenése és terjedése. Bizonyos gazdasági területeken gyorsabban, máshol lassabban, de úgy tűnik feltartóztathatatlanul állnak »hadrendbe« a robotok és veszik át az ember helyét a »munkapadnál«. De mi lesz azokkal az emberekkel, akiknek a munkáját elveszik azok a bizonyos robotok? A kérdés megválaszolása sürgetőbb, mint gondolnánk. (...)

Ha hihetünk a jövő gazdaságát kutatóknak, akkor az »összeszerelő üzemek« megmaradnak, csak éppen emberi munkavégzés – munkahelyek – nélkül.

Az »összeszerelő ország« koncepciója tehát egyre kevésbé nyújt majd bármilyen megoldást a fenyegető munkanélküliség problémájára. Felelős (jövő felé forduló) politika tehát nem lehet más, mint az általános tudás, műveltségi szint emelése, a kreatív, tanulni és alkalmazkodni tudó fiatalokat nevelő oktatási rendszer kialakítása. Ez mondjuk pont az ellenkezője annak, amit a Fidesz-KDNP kormányok próbáltak létrehozni az elmúlt évek során. Szerencsére van jól működő oktatási rendszer Európában, lehet tanulni például a finnektől. És, ha már ott járunk, akkor megkérdezhetnénk őket az alapjövedelemről is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2017. március 19. 21:00
A marhaságban az a legérdekesebb ,hogy jól tud hangozni.
Saluki
2017. március 14. 20:06
mindig ezek a finnek, meg hollandiában így meg úgy. legyen csak alapjövedelem, én nem csinálok akkor semmit, ígérem.
Peter8811
2017. március 14. 20:06
Robotokon kell először kipróbálni az alapjövedelmet, nem kell nekik semmit csinálni csak jövedelmet kapnak. Néha elmennek tüntetni OLIMPIANO, ORBÁNNO és BRNO táblával.
Peter8811
2017. március 14. 20:06
Robotokon kell először kipróbálni az alapjövedelmet, nem kell nekik semmit csinálni csak jövedelmet kapnak. Néha elmennek tüntetni NOOLIMPIA, NOORBÁN és BRNO
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!