A 13. havi nyugdíj, mint a szociális demagógia minősített esete

2017. május 26. 18:49

Differenciált nyugdíjemelésre van szükség, az alacsony nyugdíjak számottevő növelésére, a nyugdíjminimum erőteljes emelésére. Ezekre az intézkedésekre valóban szükség van. 13. havi nyugdíjra nincs.

2017. május 26. 18:49
B.F.
Kettős Mérce

„Nem azért butaság a 13. havi nyugdíjjal előjönni (szavazatszerzési értelemben persze nem butaság), mert a nyugdíjak jelentősen nőttek az elmúlt években és még extra kifizetés is üti a nyugdíjasok markát 2017-ben a robosztus gazdasági növekedés miatt. Azért »butaság«, amiért minden egységes (azonos mértékű) emelés butaság egy olyan rendszerben, ahol ekkora különbség van a legkisebb és a legnagyobb kifizetés között. 2016 elején – Rétvári államtitkár írásbeli válasza alapján – az alsó nyugdíjjövedelmet kapó tized átlagnyugdíja és a felső tized átlagnyugdíja között 163.195 forint különbség volt.

Pontosan tudjuk, hogy hatan kapnak átlagosan 1 millió forint feletti nyugdíjat, ahogyan azt is, hogy mintegy ötvenötezer nyugdíjas számára ötvenezer forint alatti összeg érkezik havonta. Tudjuk azt is, hogy az öregségi nyugdíjminimum összege 2008 óta változatlanul 28.500 forint, egy fillérrel sem emelkedett az elmúlt kilenc év alatt. Nem árt tudni, hogy egy sor társadalombiztosítási kifizetés az öregségi nyugdíjminimum százalékában van megállapítva. Az anyasági támogatás az öregségi nyugdíjminimum 225%-a, a GYESE (gyermekgondozást segítő ellátás – korábban GYES) annak 100%-a, akárcsak a GYET (gyermeknevelési támogatás), a foglalkoztatást helyettesítő támogatás pedig 80%-át teszi ki a 28.500 forintnak.

Amikor az öregségi nyugdíjminimum nem emelkedik, akkor tehát a GYES(E), a GYET, és más támogatások sem emelkednek. Butaság azt mondani, hogy minden nyugdíjas kapjon plusz egy havi juttatást – az is, akinek 400-500 ezer forint a nyugdíja és az is, aki egy az 50 ezer alatt kapók közül. Ebben az értelmezésben persze minden nem-differenciált nyugdíjemelés vagy prémium is butaság. Ebben az értelmezési keretben (amely baloldali) a legrosszabb helyzetben lévő, legalacsonyabb nyugdíjat kapók járandóságát kell emelni előbb, illetve jobban, míg a magas nyugdíjjövedelmet nem (csupán vásárlóértékét megőrizni). Ebben az értelmezési keretben az öregségi nyugdíjminimumot kell azonnal a duplájára emelni, nem pedig prémiumot vagy 13. havi járandóságot osztogatni minden nyugdíjasak. Differenciált nyugdíjemelésre van szükség, az alacsony nyugdíjak számottevő növelésére, a nyugdíjminimum erőteljes emelésére. Ezekre az intézkedésekre valóban szükség van. 13. havi nyugdíjra nincs.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trendo
2017. május 29. 05:23
Már maga az elnevezés, hogy "13.havi nyugdíj", demagóg és fals. Hiszen senki nem dolgozott egy évben 13 hónapon át, és persze járulékos se fizetett. Az eredendő bűn az volt, mikor a hajdani "nyereségrészesedést" valakik átkeresztelték 13.havi fizetésre (habár az összege 2-3 heti bérnél csak elvétve volt magasabb). Az, hogy a munkavállaló 13x állt sorba a pénztárnál egy évben, nem jelentette azt, hogy 13 havi bért kapott.
Csigorin
2017. május 27. 16:55
"ahol ekkora különbség van a legkisebb és a legnagyobb kifizetés között" tetsziktunni ez a kulonbseg megvolt am a jarulekfizetesben is. Akkor nem volt "igazsagtalan" ?! Mert ha igen akkor adjak szepen vissza, ha meg nem, akkor pofa sulyba. Apam nyugdija pl 181.500 forint. Van mogotte negyven ev ontodeben, harom muszakban, orokos tulorazasok, hetvegek, 12orazasok... Lehet utana csinalni annak aki irigyli.
luisbathhelena
2017. május 27. 16:23
Aki egész életében keményen tanult, dolgozott miért diszkriminálják azokkal szemben aki adott esetben lógott, piált. lumpen volt? Merthogy a pozitív diszkrimináció minden esetben azt jelenti hogy az összes többit negatívan diszkriminálják.
n0ri68
2017. május 27. 09:22
új.. kinyírása
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!