Megtanulunk együtt élni a vírussal

2020. március 31. 18:06

A vírus állandóan a nyomunkban fog ólálkodni.

2020. március 31. 18:06
Barabási Albert-László
Facebook

„Oltás hiányában, megtanulunk együtt élni a vírussal. Ha lemegy a fertőzöttek száma, visszatérünk a munkahelyeinkre, iskoláinkba és a kávézók is kinyitnak. Viszont rengetegen otthon maradunk, mert az a munkahely, kávézó, vendéglő, ahová korábban jártunk már nem vár ránk. És a vírus állandóan a nyomunkban fog ólálkodni. Sután fogsz majd kezet, ha egyáltalán, és nem öleled át a rég látott barátod. Ha veszel egy mély lélegzetet vagy elköhinted magad, azonnal teszt után rohansz a klinikára. Ha pozitív vagy, kétségbeesetten próbálod felidézni a barátaidat és munkatársaidat, akikkel az elmúlt napokban találkoztál, hogy szólhass nekik: teszteljék magukat.

Viszont kialakulnak a új rutinjaink ebben a Korona-világban is: tudják majd a kórházak, hogy kit és mikor kell kezelni, így a vírus miatt elhunytak száma drasztikusan csökken. Ahogy egyre több egyénnek lesz immunitása, lelassul a vírus terjedése. Az idősekre és a betegekre azonban továbbra is nagyon kell vigyáznunk, és abbahagyjuk a dohányzást. Ha már voltál fertőzött, utazhatsz a ritka de újraindított járatokon. Ha nem, a határon pecsét helyett tesztért fogsz sorban állni, mert csak akkor engednek be bárhova, ha bizonyítod, hogy nem hurcolod magaddal a vírust. Színház, mozik, koncertek, sportversenyek és tüntetések csak módjával lesznek, ha egyáltalán. Ha már immunis vagy, elmész, ha nem, inkább otthon maradsz.

Ma lettem 53, és rengeteg álmom van a következő két évtizedre. Így ma leginkább arra a jövőre próbálok gondolni, amikor már lesz teszt, oltás és orvosság. Amikor semmi sem akadályoz meg bennünket abban, hogy visszatérjünk a régi életünkhöz, és amikor ráébredünk arra, hogy az már nem térhet vissza. Arra a jövőre, amelynek az alapjait, akarva-akaratlanul, két hete kezdtük megásni. Részben azt próbálom kitalálni, hogy hogy néz az majd ki. De leginkább azt, hogy mi az amit most tudok tenni azért, hogy az a jövő legyen, amelyben élni szeretnénk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsaturnuzs
2020. április 01. 20:24
,,Roberto Speranza egészségügyi miniszter bejelentette az óvintézkedések meghosszabbítását április 13-ig, amit a kormánynak a következő órákban kell megerősíteni. A miniszter hangsúlyozta, hogy nincsen ok a ,,túlzott optimizmusra", a korábbi életritmushoz való visszatérés ,,nem lesz gyors". Azt mondta, az intézkedések enyhítése után még nehezebb feladat vár Olaszországra, mivel ,,meg kell tanulnia együttélni a lelassított járvánnyal". (magyarnemzet.hu/kulfold/olaszorszagban-csokken-a-korhazban-kezeltek-szama-azonban-tovabbra-is-magas-a-halottake-7958057/)
zolizolizoltan
2020. április 01. 13:55
Az 1300-as években meghalt pestis járványban Európa háromnegyede! Mi a megmaradt pestisre immunis 25%-nak a leszármazottai vagyunk. A koronavírus nem fog ennyire kegyetlen pusztítást végezni, azonban most is az immunisok maradnak életben. Remélem lesz időben védőoltás, és minél hamarabb lesz védőoltás, annál több koronavírusra fogékony ember marad életben. Addig marad védekezésnek a jó öreg középkori módszer, a karantén.
Zsaturnuzs
2020. április 01. 11:26
Teljes körű teszteléssel kiszűrhetők körülhatárolt populációból a vírushordozók. Az első teszt után ismételni kell a tesztet, akár többször is, az ismétlések száma és optimális időköze még nem ismert. A szűrés most nagyon költséges, de a költségei leszoríthatók egészen alacsonyra. A vírusmentes populációt védeni kell az újrafertőzés ellen. A kívülről érkezőknek szigorúan karanténban kell tölteniük az ehhez szükséges időt (most 2 hét a szokásos időtartam). Ha a vírusmentes(nek gondolt) populáción belül bárhol újra felbukkan a fertőzés, elölről indul a tesztelés. Ezért a tesztelés előírásainak és a karanténszabályoknak bármiféle megsértése rendkívül nagy károkat okoz, ennek megfelelően kell szankcionálni. Kézzelfogható és könnyen érthető megfogalmazással: vírusmentessé kell tennünk az EU-t és szigorú karanténnal kell védenünk a vírusmentességét. Ha nem tesszük ezt, akkor vakcina nélkül a Barabási által felvázolt jövő vár ránk. Ez a két lehetséges út van, nincs harmadik, akkor sem, ha egyik út sem tetszik. Egyébként ez a mostani koronavírus igazán barátságos, langyos kis vacak ahhoz képest, amilyenek jönnek majd.
nick89
2020. március 31. 23:13
BARABÁSI ALBERT-LÁSZLÓT A MANDINEREN LEGELÉSZŐ KÖZÖSSÉG MÁSKOR NE POCSKONDIÁZZA LÉCCI. HELYETTE ELMÉLYÜLTEBB ÉRTÉKELÉSE JAVASOLT. KÖSZI
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!