Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

A kaméleon dala

2020. május 04. 17:40

Ez az érdekes állat és az ő lehetséges dilemmái, onnan jutottak eszembe, hogy olvastam a momentumos Cseh Katalin írását.

2020. május 04. 17:40
Aristo
Pesti Srácok.hu

„Furcsa állat a kaméleon. Tudjuk róla, hogy képes a környezet színét és mintázatát felvenni, azzal a nyilvánvaló céllal, hogy ne vegyék észre. Ez a tulajdonság egyként alkalmazható a védekezésre és a támadásra is. Ha az ellenség nem látja, nem is eszi meg, és ha zsákmány nem látja, akkor ő eszi meg azt, mert ne feledjük, minden érdekessége, különlegessége és cukisága mellett a kaméleon kegyetlen ragadozó.

Úgy vélem a környezethez idomulás, a láthatatlanság valami önkéntelen ösztön eredménye. Nem a kaméleon dönt arról, hogy milyen színű legyen, hanem valami ősi, belső instancia, ha akarja az állat, ha nem. Óriási probléma lehet ez valamely erős egyéniségű hüllő számára, hiszen ő – lévén erős egyéniség – éppen hogy fel szeretne tűnni. Azt akarja, hogy lássák, hogy észrevegyék és tudják: ő itt van közöttünk. Ehhez képest csak elbeszélésekből tudhatjuk, hogy itt van, hiszen nem látjuk. Véleményem szerint az ilyen kaméleonoknak igen nehéz sorsa van és életük frusztrációkban telik.

Arról a még súlyosabb helyzetről nem is beszélve, mikor olyan kaméleonnal állunk szembe, aki pontosan abból akar megélni, hogy feltűnik, nevezhetjük ezért közkaméleonnak is. A közkaméleon azzal keresi meg a mindennapi tücsökre valót, hogy folyamatosan látszik, vagy legalábbis szeretne, csak hát kaméleon szegény. Ilyenkor a frusztrált kaméleon dühöngeni kezd. Kirúgja a terrárium oldalát, becsületsértéseket vág a gazdája fejéhez, ám ettől viszont roppant idegesítővé válik.

Ez az érdekes állat és az ő lehetséges dilemmái, onnan jutottak eszembe, hogy olvastam a momentumos Cseh Katalin írását, melyben kórházi élményeit, benyomásait osztja meg a nagyérdeművel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2020. május 05. 14:25
Trójai faló.
Vakfolt
2020. május 05. 11:12
" Kíváncsi vagyok rá, vajon mit fog kapni az övéitől ezért az írásért, hiszen számukra - akik soha meg sem próbáltak baj esetén segíteni - nyilvánvaló hogy ez árulás. " Semmit, a fajtársai beárazták, hogy ez csak mezei szavazatszerző pózolás.
Vakfolt
2020. május 05. 00:06
Csegg Adalin egy hétig bírta választott szakmájában, aztán inkább visszament szellemi kurvának. De nagyon tetszett neki. Vagy hogy.
Flagellator1974
2020. május 04. 21:27
Nem értek egyet az egyébként általam tisztelt szerzővel. Feltűnési viszketegség, politikai haszonra váltható közérdekű, önkéntes tevékenység vagy egyszerűen csak segítő szándék, most egyre megy: önkéntesen vállalt munka egy bp-i kórház sürgősségi osztályán. Cseh meg a pártja nem a szívem csücske, számomra nem alternatíva, pártcsaládjának tűpontos víziója az Unió jövőjéről ijesztő és nyomasztó. Önkéntes segítő munkája tiszteletet érdemel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!