Ha tudom, kik a barátaid, mindent tudok rólad

2020. október 26. 10:06

Nagy szerencsénk volt. Sokkal nagyobb pusztítás is bekövetkezhetett volna. Interjú.

2020. október 26. 10:06
Barabási Albert-László
Index

„Minél több a változó, annál jobban jósolható a véletlen?

Inkább úgy mondanám, hogy annál jobban jósolható, minél több az esemény. Erről szól a hálózatelmélet. Nem arról, hogy egy embernek milyen egyéni barátai vannak, hanem hogy milyen a teljes kapcsolati hálója. A hálózat struktúrája, architektúrája nagyon is jellemző. A sok véletlen kiátlagolja egymást.

A kapcsolati háló nem az individuumból indul ki?

De, ugyanakkor a kapcsolati háló több mint egy individuum, az 7 milliárd ember. Ha egy házat építek téglákból, nagyjából véletlen lesz, hogy melyik tégla melyik után következik. Viszont a ház szerkezete, az, hogy ajtók, ablakok vannak, huzalok futnak a falakban, már egyáltalán nem véletlen.

A koronavírus-pandémia, amit egy ideje kénytelenek vagyunk elszenvedni, véletlen?

Minden évben rengeteg új vírus jelenik meg, csak a legtöbbnek nincs elég terjedési kapacitása, vagy nem terjed át az emberre. De minden évben elindulnak olyanok is, amelyek átterjednek az emberre, de aztán elpusztulnak. Ezelőtt öt évvel készítettünk egy filmet Magyarországon, ami arról szólt, hogy nem az a kérdés, hogy lesz-e itt pandémia, hanem arról, hogy hol és mikor. Azt kell hogy mondjam, nagy szerencsénk volt. Sokkal nagyobb pusztítás is bekövetkezhetett volna. Ami különös a Covidban, az az, hogy van egy szimptóma nélküli időszaka. Én mindig úgy gondolok rá, hogy ez egy beintés nekünk a természet részéről, hogy lehetne sokkal rosszabb is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Megtalálta
2020. október 26. 10:51
Én készséggel elhiszem, hogy ez az ember komoly tudós, és hogy ez komoly tudomány, de ez úgy hangzik, mint mikor valami sarlatán a tévén keresztül akar gerincműtétet végezni: " A kapcsolati háló nem az individuumból indul ki? De, ugyanakkor a kapcsolati háló több mint egy individuum, az 7 milliárd ember. Ha egy házat építek téglákból, nagyjából véletlen lesz, hogy melyik tégla melyik után következik. Viszont a ház szerkezete, az, hogy ajtók, ablakok vannak, huzalok futnak a falakban, már egyáltalán nem véletlen "
Fekete Ló
2020. október 26. 10:28
Ha ismerem a barátaidat, mindent tudok rólad, kivéve azt, hogy ki vagy. Barabási egy kókler. Bocs.
night watch
2020. október 26. 10:19
ez egy beintés nekünk a természet részéről, hogy lehetne sokkal rosszabb is. Ez így van. Alkalom lenne az éles helyzetre felkészülni. De sajnos a politikai rendszerek rövid távra vannak berendezkedve.
digital
2020. október 26. 10:08
Számomra nehéz eldönteni, hogy világhírű tudós vagy csak nagyon jó önmenedzselő figura ez a Barabási.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!