Válasz Karácsony Gergely főpolgármester úrnak és Soproni Tamás társelnök úrnak

2021. március 10. 19:04

Ronald Reagan mondta: „Nem arról van szó, hogy liberális barátaink tudatlanok. Arról van szó, hogy sok mindent tudnak, ami nem úgy van”.

2021. március 10. 19:04
Orbán Balázs
Orbán Balázs
Facebook

„Tisztelt Főpolgármester Úr!

Tisztelt Polgármester Úr!

Hivatkozással a 2021. március 5-én küldött levelükre, az alábbiakról szeretném tájékoztatni Önöket.

Európát – és benne Magyarországot is – elérte a koronavírus-járvány harmadik hulláma. Magyarország Kormányának döntése értelmében hétfőn életbe léptek azok a március 22-ig tartó szigorított védelmi intézkedések, amelyeket az emelkedő fertőzésszámok csökkentése érdekében hozott meg a kabinet. Abban a reményben döntöttünk a két hét szigorításról, hogy azok hatására húsvétkor újra lehet majd indítani az életet. Addig is az újraindítás részleteiről az emberek véleményét is kérjük egy online nemzeti konzultáció keretében. Abban ugyanakkor minden komolyan vehető egészségügyi szakember egyetért, hogy Magyarország újraindításának legfontosabb előfeltétele, hogy minél több ember minél gyorsabban megkapja a koronavírus elleni védőoltást. Hosszú távon ugyanis csak így győzhető le a vírus. A minél eredményesebb vakcinabeszerzés és a minél magasabb átoltottsági szint tehát a koronavírus elleni hatékony védekezés és a korlátozó intézkedések mielőbbi feloldásának egyetlen útja.

Az Önök által sokat kritizált és folyamatosan ellenzett kormányzati fellépésnek köszönhetően ma Magyarországon ötféle, bizonyítottan hatékony és biztonságos vakcina áll rendelkezésre egyre növekvő számban. A folyamatosan zajló nagyszabású oltási terv eredményeként a mai napon a beoltottak száma átlépte az 1,1 millió főt, akik közül több mint 317 ezren már a második oltást is megkapták. Az orvosok minden beérkezett oltóanyagot haladéktalanul felhasználnak, oly módon, hogy a nemzetközi protokollok szerinti második oltások beadását semmi sem veszélyeztetheti. Az Önök által összeomlottnak nevezett oltási terv eredményeként Magyarország az átoltottság tekintetében a második helyet foglalja el az uniós rangsorban. Hazánkban jelenleg országszerte közel 6000 oltóhelyen folyik a vakcinák beadása, a legnagyobb terhelés esetén pedig közel 7000 oltóhely áll majd rendelkezésre az egészségügyi intézményrendszeren belül. Ami Budapestet illeti: jelenleg 918 háziorvos végzi az oltásokat, mellettük az ütemes szakaszban 24 kórházban összesen 160, majd egy újabb körben további több mint 400 oltóhely állítható fel, és ez a szám tovább bővíthető a szakrendelőkkel is. Így mára a fővárosban összesen több mint 1300 állami oltópontot készítettünk fel.

Itt tartunk ma. S vajon hol tartanánk akkor, ha Önökre, baloldali politikusokra hallgatunk?

Egyrészt, a baloldal által követelt felelőtlen nyitás következtében ma és az elkövetkező két hétben sokkal több megbetegedés és haláleset lenne, a magyar egészségügy pedig nem bírná a rá háruló terhet.

Másrészt, mivel Önök az Országgyűlésben sem támogatták – a nyilvánvalóan küszöbön álló harmadik hullám ellenére sem – a veszélyhelyzet meghosszabbítását, ha Önökön múlna, nem lehetett volna Magyarországon elfogadni az új védelmi intézkedéseket, nem lehetett volna kiterjeszteni a bértámogatási programot, és megszűnt volna a hitelmoratórium – csak hogy néhány példát említsek.

Harmadrészt, még ennél is sokkal rosszabb a helyzet, ugyanis ha Önökön múlt volna, Magyarország átoltottság tekintetében csak a több európai ország mögött kullogna, hiszen az Önök egyes vakcinákkal szemben folytatott felelőtlen kampánya következtében nem állna rendelkezésre megfelelő mennyiségű oltóanyag idehaza, s továbbra is csak karba tett kézzel várnánk az Önök által megváltásként kezelt, valójában csak idén decemberre várható Moderna-szállítmányt. (Hogy számokkal is érzékeltessem mindezt: Magyarország összesen 31 millió adag oltóanyagot kötött le, ebből 24 millió adag oltóanyagot várunk az uniós beszerzésből, ennek eddig a 6%-a érkezett meg három gyártótól. Itt jegyzem meg, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy mire az Önök által reklamált Moderna-vakcina megérkezne, addigra már azzal fogják támadni a Kormányt, hogy miért kötött le ennyi vakcinát. Mi ugyanakkor elsősorban nem Önöknek, hanem a magyar embereknek szeretnénk megfelelni ebben a kérdésben is.)

Végezetül, ha jól értem a javaslatukat, ugyanez lenne a helyzet az oltópontokkal kapcsolatban is, Önök ugyanis nagy erőkkel dolgoznának 10 oltópont felállításán, miközben a Kormány csak a fővárosban 1300 oltópontot szervezett meg.

A magyar egészségügyi dolgozók által végzett áldozatos munka mindenki megbecsülésére számot tarthat – nemcsak járvány idején, hanem békeidőben is. A Kormány célja, hogy napról napra magasabb színvonalú legyen az egészségügyi ellátás. Ezért 500 milliárd forintos kórházfejlesztés történt vidéken, és 700 milliárdos kórházfejlesztési programot indítottunk el Budapesten. 2018-ban az ápolók bérének rendezéséről döntöttünk, utána a kórházfelújításokról, majd most az orvosbéremelésről. Az orvosi kamara javaslatát fogadtuk el a bérrendezésről és a hálapénz megszüntetéséről. Az orvosok átlagbére 2010 és 2020 között két és félszeresére nőtt. 2021 januárjától pedig áttörő erejű, történelmi béremelést kaptak az orvosok. 2010-hez képest 2021-ben már 915 milliárd forinttal több jut az egészségügyre. Az egészségügyi szakdolgozók bére 2010 óta már több mint duplájára emelkedett. 2019 júliusában 8 százalékos, 2020 januárjában 14 százalékos emelésre került sor. 2020 novemberében újabb 20 százalékos, 2022 januárjában pedig további 30 százalékos egészségügyi szakdolgozói fizetésemelés következik. A mentőszolgálatnál ugyanezen emelés átlagosan átlagos mértéke az elmúlt években 67 százalékos volt. 170 ezer egészségügyi dolgozó részesült tavaly az 500 ezer forintos rendkívüli juttatásból, amelynek fedezetére a kormány 101 milliárd forintot fordított. Nyilvánvalóan a bizalom kérdésével függ össze az is, hogy 2021. március 1-jével az egészségügyi dolgozók 96,3%-a, több mint 106 ezer szakember választotta az egészségügyi szolgálati jogviszonyba lépést. Ezzel párhuzamosan – a mai napig – közel 700 új belépő is érkezett a rendszerbe. A betegellátás mindenhol biztosított, a jelenleg kieső dolgozói létszám nem haladja meg az éves fluktuáció időarányos részét. Az intézményvezetők tájékoztatása szerint belső átcsoportosítással minden intézmény képes kezelni a helyzetet.

Itt tartunk ma. S vajon hol tartanánk akkor, ha Önökre, baloldali politikusokra hallgatunk? Lehet, hogy Önök rendkívül rugalmasan és naprakészen felejtenének, de a magyar emberekről szerencsére mindez nem mondható el. Emlékszünk arra, hogy hiába a mostani szép szavak, az a politikai szövetség, amelynek kötelékében Önök politizálnak, korábban lezüllesztette a magyar egészségügyet. Az OECD adatai szerint az egy főre jutó egészségügyi kiadások 2003 és 2009 között egyedül Magyarországon csökkentek az egész szervezetben. Fizetős egészségügyet akartak kialakítani, amit csak egy népszavazással lehetett megakadályozni. A baloldali kormányok 650 milliárd forintot vettek el az egészségügytől, 16 ezer aktív ágyat számoltak fel és 6 ezer egészségügyi dolgozót bocsátottak el. Ráadásul elvettek egy havi bért a megmaradt dolgozóktól. Azt hiszem, abban egyetérthetünk, hogy mindannyian hálát adhatunk, hogy a magyar egészségügyet nem ilyen állapotban érte a világjárvány.

Az egészségügyi átalakítás kérdésén túl levelükben említették a megszervezendő gyermekfelügyelet kérdését is. Ezúton tájékoztatom Önöket, hogy ebben az ügyben egyetértés van közöttünk. Tisztelettel ajánlom figyelmükbe a Kormány által meghozott, a védelmi intézkedések ideiglenes szigorítása idején a gyermekfelügyeletről szóló 111/2021. (III. 6.) Korm. rendeletet, amely előírja, hogy gondoskodni kell a napközbeni gyermekfelügyeletről.

Végezetül arra kérem Önöket, hogy tolmácsolják valamennyi önkormányzati vezető számára Magyarország Kormányának nagyrabecsülését! Pártállástól függetlenül köszönjük nekik azt a lelkiismeretes munkát, amit a világjárvány elleni küzdelemben végeznek. Továbbra is azt gondolom, hogy ilyen helyzetben nem a politikai vitáknak, hanem az összefogásnak van itt az ideje, s annak, hogy – ahogy a nagymamám mondta nekem oly sokszor – mindenki tegye a dolgát.

Azt javaslom, hogy ebben a helyzetben koncentráljunk azokra a pontokra, amelyekben közösen tudunk tenni a magyar emberek életének, egészségének és munkahelyeinek megvédéséért. Az Önök által írt levélben foglalt ismételt valótlanságokkal szemben megértéssel viszonyulunk. Valahogy úgy, ahogy a néhai amerikai elnök, Ronald Reagan mondta: »Nem arról van szó, hogy liberális barátaink tudatlanok. Arról van szó, hogy sok mindent tudnak, ami nem úgy van«.

Budapest, 2021. március 10.

Jó egészséget kívánva, tisztelettel:

Orbán Balázs”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
miksi
2021. március 11. 15:49
Orbán Balázs téved. Karácsony Gergelyéknek már eddig is sok "oltópontjuk" működik, elég jó hatásfokkal. Úgy hívják őket, hogy kommunikációs osztály, iroda, tanácsadó, stb. Maga Karácsony Gergely is nagy gyakorlatot szerzett a facebook-on való oltásban...
Szuverén maffiaállam
2021. március 11. 08:29
Sajnos a kormány a harmadik hullámot is benézte. Hetekkel korábban meg kellett volna hozni a szigorításokat, nagyjából a nyitásról szóló népi konzultáció indulásának magasságában. A kínai csempészáru sajnos nem sokat segít most már. A lélegeztetőgépeket most próbáljátok elsózni, az is a nyakatokon maradt. Tragédia, hogy bakiparádét rendeztetek az első tömeges oltásnál.
files32
2021. március 11. 08:25
Közel 12 milliárd forintot vesznek ki a Gazdaságvédelmi Alapból három sportcsarnok építésére
catalina9
2021. március 11. 07:54
Ronald Reagan mondta: „Nem arról van szó, hogy liberális barátaink tudatlanok. Arról van szó, hogy sok mindent tudnak, ami nem úgy van”. milyen igaz, de hát mint tudjuk, hazudtunk reggel délben meg éjjel....száz évvel ezelőtt és most és mindörökké......
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!