A kereszténységnek komoly ellenségtömeggel kell szembenéznie

2021. április 13. 09:32

Az európai kultúra főgyökerei Jézus tanítására épültek. Interjú.

2021. április 13. 09:32
Jankovics Marcell
Vasárnap

A rendszerváltoztatás súlyos öröksége, hogy míg ’89 előtt megszorításokkal lehetett rajzfilmet készíteni, addig az elmúlt harminc évben szinte lehetetlenné vált.

– Ez kétségtelen. A keresztény és nemzeti tartalmú filmek megszületését ma már nem ideológiai, hanem pénzügyi tényezők hátráltatják. Ezért különös öröm, hogy idén bemutatásra kerülhet a Toldi-rajzfilmsorozat, melyből egy egész estés filmváltozat is készül. Ma, magának a kereszténységnek is komoly ellenségtömeggel kell szembenéznie, mindamellett, hogy van egy természetes hanyatlás is. Kétezer év után megújulásra várna a kereszténység. Ez önmagában rendben is van, de a vallást, a kereszténységet nem lenne szabad sehol sem ellenségként vagy a maradiság örökségeként bemutatni. Az európai kultúra főgyökerei Jézus tanítására épültek. Ezt nem megvetni, hanem büszkének kellene rá lenni.

Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában azonban igencsak azon vannak, hogy kiszelektálják a keresztény értékeket a hétköznapi kultúrából.

– Ez sajnálatosan így van. Mindez engem megráz, még akkor is, amikor az értékek kigúnyolása nem is túlzó. A CitizenGO-nak állandó aláírója vagyok, még olyan témákban is, amelyekkel nem feltétlen értek teljesen egyet. Egykori, pannonhalmi bencés diákként aláírással, kiállással, munkával segítem a közös ügyet. Ugyanakkor hozzá kell tennem, hogy nem mindig értek egyet azzal a keresztény-jobboldali megközelítéssel sem, amit föl akarnak vállalni. Van a hívő keresztény, a vallásos keresztény és van a kulturális keresztény is. Ez pedig akár egy emberen belül is változhat. Bizonyos dolgokban hívő vagyok, másokban vallásos, de van, amiben csak kulturális kereszténynek tartom magamat. Ez utóbbi is nagyon fontos, a kereszténység kulturális eredményeit is fel kell karolni és támogatni kell.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2021. április 13. 19:30
Kedvelem és tisztelem Marcellus urat, de ki kell igazitanom. A kereszténység 2000 éve folyamatosan megújult - nem csak most az újkorban, de az ókori és középkori évszázadok alatt is! Jól dokumentált tények bizonyítják: az Egyház közel két évezredese történelmében. Nem kellene felülni a XX-XXI. sz-i hazug pampogásoknak.
az ember
2021. április 13. 18:49
"Az európai kultúra főgyökerei Jézus tanítására épültek." Minden normális kultúráé erre épültek és épülnek, mégha Jézus előttiek is.
Akitlosz
2021. április 13. 16:56
"Az európai kultúra főgyökerei Jézus tanítására épültek." Például a semjén.
Akitlosz
2021. április 13. 16:55
"A kereszténységnek komoly ellenségtömeggel kell szembenéznie" Akiket önként importál Európába. A pápa nem kereszteshadjáratot hirdet, hanem a muzulmánok lábát mossa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!