Valóban gonosz a kapitalizmus?

2021. május 21. 18:08

Világunk gazdagsága végső soron a pénz, a piac, a magántulajdon és az állam jótéteményei.

2021. május 21. 18:08
Marosán György
Qubit

„A médiában egyre gyakoribbak a tulajdonosi önzésről és a vállalati gonoszság különös megnyilvánulásairól szóló hírek. A közelmúltban a Mércén megjelent, a gyógyszergyárak viselt dolgait elemző írás, amelynek címe szerint »A szellemi tulajdon öl«, magát  a tulajdont állítja pellengérre, konkrétan megjelölve a bűnöst: a vakcinakapitalizmust, amely a szegény országokból szedi ártatlan áldozatait. Vannak, akik a futball-szuperliga hamvába holt ötletét is a milliárdos tulajdonosok profitéhségének tulajdonítják, és sokak szerint a fékezhetetlen mohóság idézte elő a német csodavállalat, a Wirecard bukását is. 

Nemcsak az elvakult forradalmárok, de a megkérdőjelezhetetlen erkölcsű művészek is sokszor a gonosz megtestesülésének és az emberiség ellenségének tekintik a tulajdont és pénzt. »Az enyim, a tiéd mennyi lármát szüle / Miolta a miénk nevezte elűle. / Hajdan a termő föld, míg birtokká nem vált, / Per, s lárma nélkül mennyi embert táplált« – írta több mint kétszáz éve Csokonai, de Shakespeare Athéni Timonja már jóval korábban undorító társadalmi betegségként tekintett a pénzre: »..a fekete fehér lesz, rút szép, jogtalan / Jogos, silány nemes, vén ifjú, gyáva hős. [...] Emberiség közös rimája, ki / Népek csoporti közt viszályokat szítsz«. 

Vajon mikor és miért sétáltak bele őseink vigyázatlanul ilyen csapdába? Jared Diamond, a neves amerikai evolúcióbiológus szerint a végzetes tévedést akkor követtük el, amikor a gyűjtögetésről áttértünk a földművelésre, és letelepedtünk. Ennek a kényszerek és lehetőségek által egyaránt vezérelt folyamatnak ugyanis szükségszerű, bár nem szándékolt következményei lettek: az éhség és az egyenlőtlenség, sőt mellékbüntetésként az állattenyésztéssel még súlyos betegségeket is magára szabadított az emberiség. Más szemszögből azonban mindez mégis sikertörténenek bizonyult: benépesítettük a Földet, és a kultúra, a civilizáció vívmányaival kényelmessé tettük életünket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2021. május 22. 19:30
lehet, hogy apád péknek sokkal becsületesebb ember lett volna!
simonvitéz
2021. május 22. 18:42
Apád volt gonosz, a bűdös kommunista!
Erdőmester
2021. május 22. 10:11
Amit Marosán leír, az sajnos igaz. Azért sajnos, mert ebben a folyamatban benne van a bukás, ami nem először történik az emberiséggel. Ez a folyamat vezetett például a Nyugat- római birodalom bukásához. Leegyszerűsítve elmondható, hogy az emberi móhóság fogja az emreriség vesztét okozni. Mindaz amit leírt arról szól, hogy egyre távolabb kerül az ember a természettől, a mohósága élhetetlenség felé vezet. Gondoljunk bele, mi történne a nagyvárosokban egy tartós áramszünet esetén és hogy vészelné át ezt egy tanyán, falun gazdálkodó közösség. Talán érzékelhető amit ki akartam fejezni. Régi indián mondás: a pénzt nem lehet megenni.
zakar zoltán béla
2021. május 22. 09:46
biszkumarosánaprómünnich...egyetem! Ehhez pofa kell! Mosd ki a szájad! és tűnj el!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!