Gorbacsov és Reagan megállították az órát, és új időszámítást kezdtek

2022. augusztus 31. 17:10

Ennek a két embernek át kellett lépnie a saját árnyékán, hogy elindulhasson a világ több, mint három évtizeden át tartó, leginkább prosperáló korszaka.

2022. augusztus 31. 17:10
null
Nyáry Krisztián
Nyáry Krisztián
Facebook

„Ennek a két embernek át kellett lépnie a saját árnyékán, hogy elindulhasson a világ több, mint három évtizeden át tartó, leginkább prosperáló korszaka. Ez a 80-as évek közepétől kezdődő korszak napjainkban ér véget a szemünk láttára.

Bármit is gondolunk a közelmúlt politikai, demográfiai, gazdasági vagy szociális kríziseiről, a tény az, hogy a mélyszegénységben élő emberek száma kevesebb mint felére csökkent az elmúlt 30 évben. Az emberiség várható élettartama tíz évvel nőtt, ennél is többet az egészségben eltölthető évek száma, töredékére zuhant az írástudatlanság, és mintegy nyolcvan százalékunk hozzájut elektromos áramhoz. Soha olyan kevesen nem haltak meg háborús konfliktus, terrortámadás, éhínség vagy fertőző betegségek következtében, mint 1990 és 2020 között. Az új világrend persze nem lett tökéletes, de a korábbi világ sokkal rosszabb volt.

Mindez a ma meghalt Mihail Gorbacsovnak és a 18 éve halott Ronald Reagannek is köszönhető. (És persze Margaret Thatchernek, Helmut Kohlnak, François Mitterrandnak, II. János Pálnak és másoknak, de igazi, cselekvő hatalma leginkább a szovjet pártfőtitkárnak és az amerikai elnöknek volt.) 30 év kellett, mire az általuk létrehozott új világrendhez, a jólét és a szabadság korábban soha nem látott mértékéhez hozzászoktunk, és elkezdtük szétverni. Újra reális veszéllyé vált a szövetségi rendszerek szétesése, az autokráciák megerősödése, a jobb- és baloldali militáns mozgalmak térnyerése, a globális éhínség, sőt, az atomháború is.

Hasonló volt a helyzet, amikor Gorbacsov és Reagan megállították az órát, és új időszámítást kezdtek. Sokat hibáztak, mégis felmérhetetlenül sokat köszönhet nekik az emberiség. Elég mai utódaikra gondolni, hogy megértsük, a történelemben igenis van szerepe a személyiségnek.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2022. szeptember 01. 09:34
0000000000000000000000000000000
annamanna
2022. szeptember 01. 00:53
Ajánlom elolvasni, nagyon érdekes interjú: Gorbacsov azt mondta nekem, hogy „Miklós, amíg én ebben a székben ülök, 1956 nem ismétlődik meg” https://24.hu/kultura/2022/06/26/nemeth-miklos-szenasi-sandor-mihail-gorbacsov-rendszervaltas-interju-matine/
Vakfolt
2022. augusztus 31. 23:20
Nevezzük inkább a nevén a dolgokat. Az oroszok erővel szereztek mindent és vérrel. Nem kevés vérrel, viszont kitartással. Kibaszott tufák és soha se lássuk viszont őket, durva hadi potenciáljuk van, és minden nyersanyaguk ami nekünk kell, értelem szerűen sose háborúzzunk velük, csak kereskedjünk. Az amcsik csellel és alkukkal nyomulnak (pölö Alaszka), loptak mindenkitől mindent, az indiánoktól, a franciáktól, az angoloktól, és bár minden birodalmi háborújukat csúfosan végezték: Korea, Vietnam, Irak, Szíria, Afganisztán, talán ez utóbbi a legótvarabb, még mindig azt hihetik egyesek, hogy ők itt a legfényesebb kilincs a kurvák barakjában. A pénzüket egy magánbank az olajvásárlás kizárólagos pénzévé tette, miután az aranyalapról elszabadította, gyakorlatilag ha nyersolajat vásárolsz, az amerikai birodalomnak fizetsz adót. A sok csel meg kufár gecizés a felszínen tartja őket most. Mi van, ha ez nem tart örökké? A döglődő oroszlán döglendezésében is erővel rendelkezik, de mondjátok meg nekem, öt év múlva a néger, hispán, és queer katonáik meg akarnak majd halni az ami birodalomért valami faszom országban?
szemlelo
2022. augusztus 31. 23:02
Eszembe jutott a peresztrojka vicce. A kommunizmus vörös vonata egyszer csak megáll a tajga közepén. Jön Sztálin és azt mondja: Lőjétek le a mozdonyvezetőt! Megteszik, másikat állítanak a helyére, de a vonat nem indul el. Jön Hruscsov és azt mondja: Adjatok több pénzt a mozdonyvezetőnek! Megteszik, de a vonat nem indul el. Jön Brezsnyev és azt mondja: Húzzuk be a függönyöket és mondjuk azt, hogy a vonat megy! Megteszik, de persze a vonat nem indul el. Jön Gorbacsov. Kiszáll, belerúg egy nagyot a mozdony kerekébe és eltörik a lába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!