Törekedni kell arra, hogy a fogyasztási szokások is az elektromos áram irányába mozduljanak el

2022. október 27. 10:18

Erre ösztönözni szükséges a lakosságot és a közlekedési vállalatokat is.

2022. október 27. 10:18
null
Steiner Attila
Index

Energetikáért felelős államtitkárként szinte egyik napról a másikra megkerülhetetlen szerepe lett. Milyen tényezőknek tudható be a pozíciójának a felértékelődése?

Az orosz–ukrán háború, valamint az elhibázott brüsszeli szankciós politika hatására Európában egy ideig bizonytalanná vált a gázmennyiség biztosítása a télre, ezzel pedig az energiahordozó ára is. Mindez Magyarországon is központi témává tette az energetikai kérdéseket. A magas energiaárak tönkreteszik az európai családokat és vállalkozásokat. Ezért is indította a kormány a szankciókról szóló nemzeti konzultációt, várjuk a magyarok véleményét.

A kormány gyors és határozott lépéseinek köszönhetően az ország energiaellátása rövid és hosszú távon egyaránt biztosítottá vált.

A jelenlegi energiaválságban nem a szankciós politika a megoldás, hiszen ezáltal kevesebb energiahordozóval gazdálkodhatunk majd Európában, hanem a mennyiség bővítésére kell fókuszálnunk.

Mennyire rendezték át a régiónk energiamixét a globális gazdasági hatások? A jelenlegi kihívásokra milyen megoldás lehet a válasz?

Az ellátásbiztonságunk és az energiaszuverenitásunk megőrzésének kulcsát egyértelműen az elektrifikációban látom, e tekintetben kifejezetten jó helyzetben van az ország, hiszen rendelkezésünkre áll a Paksi Atomerőmű, és a megújuló energiaforrások is korábban soha nem látott mértékben növekednek hazánkban. Törekedni kell arra, hogy a fogyasztási szokások is az elektromos áram irányába mozduljanak el, erre ösztönözni szükséges a lakosságot és a közlekedési vállalatokat is. Nagy hangsúlyt helyezünk a gázhoz való hozzáférésünk diverzifikálására akár hazai kitermeléssel vagy a biogázzal, emellett kiemelten kezeljük a különböző energiahatékonysági megoldásokat.

Ha ekkora hangsúly van a megújuló energiaforrásokon, akkor miért volt szükséges módosítani a napelemekre vonatkozó rendeletet?

Az elmúlt években az állami támogatásoknak köszönhetően jelentős mértékben megnövekedett a napenergia-termelés Magyarországon. Eredetileg 2030-ra terveztünk 6000 megawattnyi napelemes kapacitást, azonban az előrejelzéseink szerint ez jóval korábban, néhány éven belül teljesülhet – jelenleg már több mint 3300 megawattnyi kapacitás van a hálózaton. Ahhoz, hogy ezt a nagymértékű növekedést kezelni tudja a hálózat, jelentős fejlesztések szükségesek. Ezek megvalósulásáig azonban a megbízható ellátás érdekében ideiglenesen tehermentesíteni kellett a hazai villamosenergia-hálózatot. 

Robbanásszerűen megnőtt a kereslet a napelemek iránt, mi állhat a háttérben?

Valóban, az állami támogatásoknak köszönhetően az elmúlt években a napenergia hasznosítása korában soha nem látott mértékben növekedett. Ebben nagy szerepet játszik a jelenlegi energiaválság, hiszen most mindenki szeretne függetlenedni, az ellátását önállóan megoldani, a napelemes technológiák pedig ideális alternatívaként szolgálhatnak.”

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo
2022. október 27. 15:59
Nem értem az egészet. Mindenki a "hálózat" problémáiról beszél. Annak, hogy a rendszer nem tud felvenni több energiát akkor, amikor kisebb a fogyasztás, mint a termelés, semmi köze magához a hálózathoz.
Lisa
2022. október 27. 15:45
Lehet, hogy ez sokaknak nem fontos. Pár évtizedes ( majdnem napi szinten) háziasszonykodásom során villannyal és gázzal is föztem. A gáztól nehéz szívvel válnék meg! De ez az ízlések és pofonok kategóriájába tartozik
Namond
2022. október 27. 14:47
Steiner Attila egy hülye, a szocialista monokulturális gazdaság, és a globális ellátásilácoknak kiszolgáltatottság híve. Ez a barom arra utal, hogy drágítani kell a nem preferált energia hordozókat, a szokások megváltoztatása érdekében. Csak éppen nem meri leírni. A lakossági fogyasztási szokásoknak az energetikában is a diverzifikációnak kell megfelelni, magyarán a több féle, az egyén kiszolgáltatottsága csökkentésére vonatkozó döntésétől függő energia hordozó felhasználása támogatandó.
Akitlosz
2022. október 27. 14:06
Valahol olvastam, hogy az állam 75 forintért árulja az áramot és 5 forintért veszi a magyaroktól. Azaz egyszerűen nem is érdemes eladásra áramot termelni, hanem csak annyit, amennyit el is használ az ember. Az áram hasonló, mint a gáz, totális függőséget okoz a szolgáltatótól. Az árról az állam dönt, nem a piac.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!