A magyarok legyenek nyitottak

2015. május 25. 10:36

Legyenek nyitottak – üzente a magyar nézőknek a Cannes-ban a Saul fia című filmjéért a zsűri nagydíjával is jutalmazott Nemes Jeles László filmrendező. Sophie Marceau is dicsérte a filmet az Index kérdésére.

2015. május 25. 10:36

Vasárnap este adták át a Cannes-i Filmfesztivál díjait a Lumiére teremben: nekünk, magyaroknak azért volt igazán fontos ez az esemény, mert itt derült ki, hogy Nemes Jeles László milyen díjat kapott a fesztivál versenyprogramjában bemutatott első filmjéért, a Saul fiáért. És ez nem más, mint a zsűri nagydíja, a világ legfontosabb filmfesztiváljának második legnagyobb elismerése egy magyar elsőfilmes rendezőnek járt.

A Saul fia a zsűri nagydíja, a Fipresci- és a Francois Chalais-díj mellett még egy negyedik díjat is nyert Cannes-ban: a filmek technikai megvalósításáért járó Vulcan-díjat is megkapta az alkotás.

 

Összesen 335 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polnemkor
2015. május 26. 12:42
Erről van szó. Tehát elismered hogy több mint fél évszádon át _léteztek_ "rémmesék". Kizárható-e ezek alapján, hogy élhetnek még további egyéb "rémmesék" is a táborokkal kapcsolatban? A továbbiakban természetesen nem kívánok itt belemenni olyan kérdésekbe, melyeknek - a jelenleg hazánkban hatályos törvények szerint - már a puszta feltevése is börtönbüntetést vonhat maga után. Szóval részemről azt hiszem ennyi volt.
oskar
2015. május 26. 10:40
Én szégyellem magam, amikor a hozzászólások zömét olvasom. Miért nem tudják egyesek tisztelni az az érzékenységet ami a magyar zsidókban megvan a holocaust miatt????? Én azonosulást érzek az akkori tragédiával. Azok akiket akkor elvittek zsidó vallású magyarnak érezték magukat. Nem voltak cionisták!!!! A film? Mindig aktuális az ilyen téma!!!!! Nem kellett volna megtörténnie! Gyermekkorom egyik könyvélménye volt egy dokumentumkönyv. Fotókkal. A címe: Halálgyár Amikor 1971-ben a barátommal végigstoppoltuk Lengyelországot, elmentünk Auswitzba és Birkenauba is. Akkor Birkenau nem volt muzeum. Teljesen elhagyatott volt. Átérzem azt is ahogy itt néhány kommentelő - mert nem az ő családjával történt meg - nem szereti, ha erről a témáról beszélnek...stb ugyanis a 90' években (mivel az apám 56'-os elítélt volt)kaptam én is hasonlókat. "nem is volt az úgy" "Felnagyítják azt, hogy 56-ban megijesztették őket" stb. Persze, hogy tudom azt is, hogy vannak olyan holocaust túlélők, ötvenhatosok, akik a tragédiából akarnak megélni. Én ezeket nem tartom embernek. De azért adjátok már meg a tiszteletet azoknak akik ilyen filmet készítenek és örüljetek ennek!
polnemkor
2015. május 26. 10:36
"Azt is kiemelte, hogy továbbra is Magyarországon szeretne dolgozni." Ezen mondjuk kicsit sem vagyok meglepve. Még egy ilyen balek népet nem hordott hátán a Föld.
br-o
2015. május 26. 09:20
Miután Coen úr kihirdette a győzelmet és felhívták a színpadra, ifjú honfitársunknak azt is illett volna elmondania, hogy köszöni a Magyar Államnak, melynek támogatása nélkül nem jöhetett volna létre ez a produkció. A hazai közönségnek pedig azt kellett volna üzennie, hogy reméli, tetszeni fog nekünk is. Minek utána csak felszólítást és egy shit-eating grint kaptunk, szomorúak vagyunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!