„Oroszország három év múlva elveszti a gázfegyvert” – Mandiner Világrend (VIDEÓ)

2022. december 14. 17:00

„Mindkét fél nagyon komoly gazdasági károkat okoz a másiknak, és nem ér el vele politikai eredményt” – mondja Deák András. Mennyivel lesz drágább az élet, ha az oroszok nem indítják újra a földgázcsapot? Miért bizonytalanok az energetikai szankciók hatásai? Az energetikai szakértő válaszol a Mandiner Világrend adásában.

2022. december 14. 17:00
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

***

A Nyugat gazdasági szankciókkal akarja meggyengíteni Oroszországot, de míg a pénzügyi-technológiai büntetőintézkedések többsége hatékony, bár hosszú évek alatt fejtik ki igazi hatásukat, addig az energetikai szankciók kétélű fegyverek. Ha a világ legnagyobb exportőrének próbálják csökkenteni az exportját, az valamilyen módon ki fog hatni a globális energiaárakra, és a szankciót alkalmazókra is visszahat – magyarázza az adásban Deák András.

Az energetikai szakértő szerint azonban az orosz gázfegyver sem hosszútávú szuperfegyver, ugyanis két-három év múlva a gázszektor adaptálódni fog az új helyzethez, a legtöbb bajba került ország másfél éven belül rendezni fogja energia-utánpótlását, a gázárak pedig egy magasabb, de kiszámítható árszinten megállnak.

Nehéz időszak lesz minden szempontból” – mondja Deák, aki szerint Magyarországnak 2022-23-ban 20-30 milliárd eurót kell majd kiadnia az energiaimportra – ez akkora összeg, mint a jegybanki tartalék, vagy mint amennyit az EU-tól kapunk hét év alatt.

Melyik szemben álló fél áll jobban a gazdasági háború okozta károk semlegesítésében?

A műsor vendége: Deák András energetikai szakértő, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

„Oroszország három év múlva elveszti a gázfegyvert" - Deák András by Mandiner

„Mindkét fél nagyon komoly gazdasági károkat okoz a másiknak, és nem ér el vele politikai eredményt." - Mennyivel lesz drágább az élet, ha az oroszok nem indítják újra a földgázcsapot? Miért bizonytalanok az energetikai szankciók hatásai? Melyik szemben álló fél áll jobban a gazdasági háború okozta károk semlegesítésében?

 

--

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MIPIUSZ
2022. december 15. 16:02
Azért kockázatos a különböző kis arab országokból hajóval érkező gáz és olaj az EU részére, mert könnyen háborúba és káoszba keveredhetnek egymással, vagy Iránnal és akkor nem lesz sem orosz, sem arab energiánk. A megoldás az, hogy egyéb energiákra kell átállni, másrészt ideje lenne fokozni az EU területén a gáz-olajmezők kutatását, aligha hihető, hogy nincs gáz az EU alatt. Lám "rögtön" talált a MOL egy kis olajat Vecsésen....nyilván ez is a stratégiai titkok közé tartozott...tudták régen, csak titkolták a mező létét...
P. Savoiardes
2022. december 14. 20:24
Lehet az a mesterterv, hogy az ukránok a háború után EU-s pénzből hatalmas gáztározókat építenek, majd ukrán gazkent eladják a németeknek, nekünk, bárkinek. Az első gondolat az lesz, higy majd így vissza fizetik a milliárdos EU hitelt de az ukránok leanyaznak majd mindenkit és drágábban fogjak adni mint az oroszok;)) ))
Zolotarjov
2022. december 14. 19:43
Hosszú távon mindenki meghal..
Kormánypárti1
2022. december 14. 19:17
Csak közben ők nem fagynak meg, nem döglik meg az iparuk és hála a korábbi szankcióknek, geciskedéseknek, a mezőgazdaságuk ie el tudja látni önmagukat. Nagyszerű!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!