EU/IMF-tárgyalások: vegyes elemzői vélemények

2012. április 19. 20:13

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport szerint júniusra elérhető Magyarország és a nemzetközi szerveztek megállapodása a finanszírozási programról, más citybeli elemzők ugyanakkor úgy vélekedtek, hogy a jegybanktörvény módosítási javaslatai ezzel ellentétes irányba mutatnak.

2012. április 19. 20:13

Vegyes véleményeket adtak az IMF/EU-tárgyalások kilátásairól csütörtöki helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó térségi elemzők. Az új prognózisok között van olyan, amely szerint júniusra elérhető Magyarország és a nemzetközi szerveztek megállapodása a finanszírozási programról, más citybeli elemzők ugyanakkor úgy vélekedtek, hogy a jegybanktörvény módosítási javaslatai ezzel ellentétes irányba mutatnak.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) európai feltörekvő térségi közgazdászai csütörtöki értékelésükben kiemelték, hogy az EU „elégedettségének adott hangot” a Magyarországgal folytatott tárgyalások hangulatával kapcsolatban, a nemzetgazdasági minisztérium pedig az EU-ajánlásokkal összhangban lévőnek minősítette a jegybanktörvény módosítására beterjesztett indítványt. A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői szerint „e konstruktív nyilatkozatok” arra vallanak, hogy a kormány „halad az IMF-fel és az EU-val kezdendő hivatalos tárgyalások felé”. Mindezek alapján a cég szakértői közölték: tarthatónak tekintik azt az előrejelzésüket, hogy a tárgyalások júniusban lezárulhatnak. A ház véleménye szerint azonban a hivatalos tárgyalások megkezdéséhez a jegybankügynek és az EU kötelezettségszegési eljárásainak egyaránt végére kell járni.

A 4cast nevű nagy londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég ugyancsak csütörtöki helyzetértékelése szerint azonban - tekintettel arra, hogy a jegybanktörvényhez benyújtott módosítási javaslat továbbra sem tükrözi maradéktalanul az eurójegybank (EKB) véleményét - inkább úgy tűnik, hogy a kormány stratégiája „a távolodás az IMF/EU-megállapodástól”, abban a reményben, hogy egy erőteljes költségvetési csomag és reformprogram - esetleg a készülő konvergenciaprogram keretében - lehetőséget nyújt Magyarországnak egy nemzetközi kötvénykibocsátásra. Ez a 4cast elemzői szerint bizonyosságul szolgálhatna arra, hogy Magyarország IMF/EU-program nélkül is hozzájut a piacról devizafinanszírozáshoz.

Az elmúlt időszakban más nagy londoni elemzőcégek is felvetették az IMF/EU-megállapodás elmaradásának lehetőségét, bár a konszenzus változatlanul az, hogy nagyobb az esélye az új programról szóló egyezmény elérésének. Az Eurasia Group nevű globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport szakértői befektetők számára összeállított minapi értékelésükben közölték: 65 százalékos esélyt adnak arra, hogy végül létrejön a megállapodás egy elővigyázatossági jellegű készenléti hitelprogramról, bár a cég szakértői szerint az odáig vezető folyamat továbbra is nehéz lesz, tekintettel Orbán Viktor miniszterelnök „kemény tárgyalási alapállására. Az Eurasia elemzői szerint ugyanakkor „több mint elméleti” annak az esélye is, hogy végül nem jön létre megállapodás az IMF/EU-programról; a ház ennek valószínűségét 35 százalékosra taksálta.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pityesz74
2012. április 19. 21:27
Nyaljanak mind szart a tetvek! Követni kell az Argentin példát senkinek semmit nem fizetünk, mert ez így nem mehet már sokáig tovább! Előbb -utóbb ennek nem lesz jó vége, és ezért kellene most szopni, hogy ne legyen ennél is nagyobb szopás!
freehckr
2012. április 19. 20:23
„a konszenzus változatlanul az, hogy nagyobb az esélye az új programról szóló egyezmény elérésének” Az esélyekről beszélnek, vagy a reményeikről?! :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!