Jelentősen túlteljesítette tervezett bevételeit a médiahatóság

2012. szeptember 21. 09:00

Jelentősen túlteljesítette a 2011-es költségvetési bevételeit az NMHH, kiadásaiban pedig számottevő megtakarítások keletkeztek. A hatóság legjelentősebben a frekvenciadíjakból származó bevételeit tudta növelni, s ez hatással volt a médiatanács által pályázatok keretében nyújtott médiapiaci támogatásokra.

2012. szeptember 21. 09:00

Jelentősen túlteljesítette a 2011-es költségvetési bevételeit a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), kiadásaiban pedig számottevő megtakarítások keletkeztek – mondta az intézmény gazdasági igazgatóhelyettese az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottságának csütörtöki ülésén. A testület többségi támogatással úgy döntött: benyújtja a Ház elé a hatóság és a Médiatanács 2011-es zárszámadásáról szóló törvényjavaslatot.

Baross Gyula igazgatóhelyettes közölte: az NMHH legjelentősebben a frekvenciadíjakból származó bevételeit tudta növelni az eredetileg tervezetthez képest. Ebből, mintegy 5 milliárd forintos többlettel, 21,5 milliárd forintos bevétele származott – derül ki a zárszámadásból. Az igazgatóhelyettes hozzátette: a többlet jelentős hatással volt a médiatanács által pályázatok keretében nyújtott médiapiaci támogatásokra. Beszámolt arról is, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) – amelynek költségvetése a hatóságéval közösen került a Ház elé – a céloknak megfelelően használta fel az előirányzatait.

A bizottság által benyújtásra javasolt előterjesztésből kiderül, hogy a hatóság kiadásaira és bevételeire 29,3 milliárd forintot hagyott jóvá az Országgyűlés 2011-re, míg a Médiatanács költségvetésére – amely jellemzően személyi díjazásokat tartalmaz – 194 millió forintot. A Médiatanács költségvetésen kívüli bevételei és kiadásai 5,4 milliárd forintot tettek ki.  Az MTVA költségvetését 64 milliárd forinttal hagyta jóvá a Ház.

Nyikos László, a bizottság jobbikos elnöke kifogásolta, hogy nem írja elő törvény a hatóság számára, hogy pénzügyi dokumentumait könyvvizsgálóval ellenőriztesse. Bár a hatóság ezt megtette, a politikus szerint azzal, hogy a könyvvizsgálót maga kérte fel és díjazását is a hatóság állta, a jelentés nem tekinthető függetlennek. A képviselő el kívánta érni, hogy az Országgyűlés kérje fel az Állami Számvevőszéket az NMHH zárszámadásának áttekintésére, ezt azonban a bizottság többsége nem támogatta.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!