Melyik olasz óriásklub csap le a fiatal sztáredzőre?

2024. május 02. 09:08

Egyre gyakrabban összekötik az idei olasz meglepetéscsapat, a Bologna vezetőedzőjét, Thiago Mottát a Juventus és az AC Milan nevével. Kérdés, nyáron lecsap-e a valamelyik óriásklub a fiatal szakemberre? Egy biztos: Motta a teljesítménye alapján rászolgált a bizalomra.

2024. május 02. 09:08

Fotó: Ciro De Luca/NurPhoto via AFP

Egyre erőteljesebbek azok a hangok, melyek szerint az idei olasz fociszezon meglepetéscsapatának, a Bolognának az edzője a Juventushoz tart. Thiago Motta bizony végképp berobbant az elitbe, a Serie A negyedik helyére kormányozta együttesét, ezzel pedig sikeresen beférkőzött a tradicionális nagycsapatok közé – olyan gárdákat előz, mint az AS Roma, az Atalanta, a Lazio vagy a címvédő Napoli.

A futballszurkolók Olaszországban is örömmel látják, hogy az új edzőgeneráció bizony nem csak kopogtat, de valósággal dörömböl az ajtón.

Az edzők egymásra licitálnak említésre méltó eredményeikkel, a topbajnokságok meglepetéscsapatai pedig folyamatosan borsot törnek a gigászok orra alá.

Motta mellett az olasz bajnok és BL-döntős Inter szakvezetője, Simone Inzaghi és Daniele De Rossi is figyelemre méltóan teljesít az új generációból, az AS Roma már a veretlen Bayer Leverkusen elleni EL-elődöntőre készül.

Ezt is ajánljuk a témában

Thiago Motta, az olasz Bologna szakvezetője

A Bologna a szezon első tíz bajnokiján hat döntetlent játszott, ezt követően viszont beindult a szekér, karácsonyig csak Firenzében kapott ki, miközben az Olasz Kupa nyolcaddöntőjében még a listavezető, BL-döntős Inter otthonában is tovább tudott jutni. A téli hullámvölgyet sikeresen túlélte a bolognai együttes, február eleje óta kilenc bajnoki győzelem és mindössze egyetlen –  az éllovas Inter elleni – vereség került a statisztikákba. A 41 éves olasz-brazil szakember másfél éve dolgozik Bolognában, edzői pályafutása hajnalán a Genoa és a Spezia edzéseit irányította, de korábbi állomáshelyein a közelébe sem ért a 1,71-es bolognai pont/meccs mutatójának. Az idei szereplés a klub fénykorát idézi:

érdekes magyar vonatkozás, hogy a városi aranycsapat edzőjét Weisz Árpádnak hívták az 1930-as évek derekán.

Motta Brazíliában született, de tinédzseréveinek a végét már a Barcelona utánpótlásában töltötte. Részese volt a klub újbóli felemelkedésének, a Messi-korszak elejének, a katalán klub második BL-sikerének. Egy sérüléssel terhelt atléticós kitérő után Olaszországba költözött, előbb a Genoa, majd az Inter középpályáján szervezett, a milánóiakkal újabb BL-sikerére is büszke lehet, mialatt új hazájában az olasz válogatottban is bemutatkozhatott. Pályafutása utolsó hat szezonjában a PSG kötelékébe tartozott, itt kezdte el edzői pályafutását is a klub utánpótlásában.

Ezt is ajánljuk a témában

Beválhat Thiago Motta a Juventusnál? 

Ilyen előzmények után nem csodálkozhatnánk rajta, ha nyáron megvalósulna az a transzfer, amelyről régóta pletykálnak, azaz Thiago Motta venné át Max Allegritől a Juventus kispadját.

Mottát egyébként a Juvéval és a Milannal is kapcsolatba hozták, de úgy tűnik, hogy a torinói Öreg Hölgy a favorit a Bologna vezetőedzőjének megszerzésére.

Gianluca di Marzio olasz futballszakértő és transzferguru kijelentette, hogy mindkét gigász új ciklus előtt áll, úgy tűnik, hogy Allegri távozik a szezon végén a fekete-fehérektől, annak ellenére, hogy a Bianconeri vezetése támogatásáról biztosította a szakembert.

Hogy mit hoznak a következő hónapok, az egyelőre kérdéses, de, hogy Thiago Motta a teljesítményével rászolgált a bizalomra egy nagycsapat kispadján is, az biztos.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!