Ezt írta a kormány az IMF-nek

2012. október 31. 10:20

Veres János írásbeli kérdésben érdeklődött a kormány IMF-nek küldött levelének tartalmáról, Varga Mihály válaszában ismertette a valutaalap véleményét és a kabinet erre adott reagálását is.

2012. október 31. 10:20

A Veres János által feltett, a kormánynak az IMF, illetve az Európai Bizottság számára megküldött alternatív tárgyalási javaslata tartalmára vonatkozó írásbeli választ igénylő kérdésre válaszolt Varga Mihály. Az MSZP-s képviselő október 4-i keltezésű levelében azt kérdezte a magyar tárgyalódelegáció vezetőjétől, hogy „Mi áll az IMF-nek elküldött levélben?”.

A képviselő egyben arra kérte Varga Mihályt, hogy a válaszához csatolja az elküldött levél másolatát. Az IMF/EU-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter október 28-i keltezésű írásbeli válaszában emlékeztet a hiteltárgyalások első, júliusi szakaszára, ahol döntően „az aktuális makrogazdasági környezet, a költségvetési hiány, a fenntartható adósságkezelés, a munkaerő-piaci szabályozás és a versenyképesség témakörét érintették”.

Varga Mihály szerint az egyeztetések lezárultával az IMF előzetes véleményt hagyott a kormány részére, amelyben kitért azon területekre, ahol a gazdaságpolitikai intézkedések módosítása, illetve mélyebb kifejtése szükséges. „Ilyen javaslat volt többek között a tranzakciós illeték Magyar Nemzeti Bank műveleteire való kiterjesztésének visszavonása, az adóbeszedés hatékonyságának növelése, az egykulcsos adórendszer felülvizsgálata, az állam méretének további csökkentése, a szociális támogatási rendszer célzottabbá tétele, a bankadó eltörlése, a közösségi közlekedés állami támogatásának felülvizsgálata és a helyi önkormányzatok kiadásainak mérséklése” – írta a miniszter.

Varga Mihály közlése szerint a kormány ezen javaslatokat megvizsgálta és a hivatalos válaszlevelét szeptember 19-én megküldte mind az IMF-nek, mind az Európai Bizottságnak. Ebben a magyar tárgyalófél kijelölte azokat a pontokat, amelyek mentén úgy gondolja, hogy a tárgyalások folytatására lehetőség van. A tárgyalófelek egyetértenek a közszféra méretének további csökkentésében, a fordított áfával adózó termékkőr bővítésében, az adóbeszedés hatékonyságának javításában, illetve a nyugdíjjárulék-plafon feloldásában. Hangsúlyozta: a levélben a magyar kormány rögzítette ugyanakkor, hogy a nyugdíjak, valamint a munkavállalói jövedelmek csökkentését továbbra sem támogatja.

A válaszlevél részét képezték a magyar gazdaság eddigi pályáját, egyensúlyi mutatóit bemutató táblázatok is. Emellett a nemzetközi partnerek részletes tájékoztatást kaptak arról, hogy milyen egyenlegjavító intézkedések történtek az elmúlt években Magyarországon.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2012. október 31. 14:20
ha csak ...varga nem hazudik...
Felebarát
2012. október 31. 14:10
olyan kevés itt a komment..mély hallgatás van...de fura...
ketroot
2012. október 31. 14:08
"Ilyen javaslat volt többek között a tranzakciós illeték Magyar Nemzeti Bank műveleteire való kiterjesztésének visszavonása, az adóbeszedés hatékonyságának növelése, az egykulcsos adórendszer felülvizsgálata, az állam méretének további csökkentése, a szociális támogatási rendszer célzottabbá tétele, a bankadó eltörlése, a közösségi közlekedés állami támogatásának felülvizsgálata és a helyi önkormányzatok kiadásainak mérséklése” Ó, ezekben vastagon olyan tételek vannak, amikkel lehet mutyizni... hülyék lennének Orbánék megállapodni, a végén még valakik a körmükre nézne,
ketroot
2012. október 31. 14:05
Na, szóval hazudott a kormány? Hogy mik vannak?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!