Bírósághoz fordulhatnak a „köcsöglistán” szereplők

2013. július 04. 12:04

Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke szerint bíróságon kérhetnek jogorvoslatot azok a személyek, akiknek a nevét és fényképét egy internetes oldalon – a hozzájárulásuk nélkül – ismeretlenek közzétették azért, mert várhatóan részt vesznek a Budapest Pride szombati budapesti felvonulásán.

2013. július 04. 12:04

Péterfalvi Attila csütörtökön az MTI-nek azt mondta, az érintettek személyiségi jogaik megsértése miatt fordulhatnak a bírósághoz, például a fényképükhöz fűzött megjegyzések, jelzők miatt. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke utalt arra, hogy az eddigi bírói gyakorlat következetes abban, hogy jogsértőnek találja a – korlátozott nyilvánosságnak számító – közösségi portálokról „más céllal” levett fényképek felhasználását. Jelezte: a Fővárosi Ítélőtábla már több hasonló ügyet is tárgyalt.

Hozzátette, ha az internetes oldal például egy amerikai szerverről fut, akkor nagyon nehéz a jogérvényesítés, mert, az Egyesült Államokban a véleményszabadság szinte korlátozhatatlan jog. Kitért arra is, a Médiahatóság kompetenciája, hogy adott esetben, például uszítás esetén letiltasson egy internetes oldalt.

Az adatvédelmi biztos ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, ha valaki részt vesz egy – a szombati felvonuláshoz hasonló – rendezvényen, az nyilvános közszereplésnek minősül, így arról „korrekt tájékoztatással” lehet tudósítani, illetve képeket megjelentetni.

Péterfalvi Attila arra is kitért, ha valaki önként kéri, hogy vegyék fel a listára, azaz nyilvántartásba, az „rendben van”, bár miután különleges adatról – szexuális irányultságról – van szó, ezért ahhoz írásbeli hozzájárulásra lenne szükség.

Az MTI azért kereste meg az adatvédelmi hatóság elnökét, mert egy internetes oldalon ismeretlenek közzétették azoknak a nevét, illetve fényképét, akik szerintük várhatóan részt vesznek a Budapest Pride szombati rendezvényén. Az oldal elindítása után nem sokkal ugyanakkor többen is kérték, az ő nevüket és fényképüket is jelentessék meg.

A NAIH elnöke – más témában – az Elmű vélt listázásával kapcsoltban az MTI-nek azt mondta, a hatóság vizsgálatot fog folytatni az ügyben, ám egyelőre nem kapták meg a megkeresést. Az ügy előzménye, hogy szerdán Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő bejelentette, az adatvédelmi hatósághoz fordul, mert tudomása szerint az Elmű listázza egyes dolgozóit.

A párt rezsicsökkentésért felelős képviselője azt mondta: a cégnél – amely korábban „a leggyorsabban és a legnagyobb erővel feküdt keresztbe” a rezsicsökkentésnek – egy belső utasítás alapján listázzák azokat a munkavállalókat, akik mandátumot szereztek például önkormányzati testületekben. Az ő adataikat összegyűjtik, és eljuttatják a többségi tulajdonos RWE németországi központjába – tette hozzá. Péterfalvi Attila erre utalva azt mondta, ha valaki egy önkormányzat képviselője, az közérdekű adat, ám ennek a kezelése már „vizsgálati kérdés”.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kal
2013. július 04. 14:58
A deres.tv szerkesztői a hatályos Btk 219. §-ba ütköző. és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető bűncselekményt követtek el. Miért nem indul el ilyenkor hivatalból a büntetőeljárás? Az egy más kérdés, hogy a civil társadalom a maga eszközeivel egyértelműen kifejezésre juttatta felháborodását a szélsőjobbos honlapszerkesztők jogsértő tevékenységével szemben, és szolidaritást vállalt a listára vett LMBT emberekkel. A kommentekből néhány csodálatos, és önmagáért beszélő szemelvényt bemásoltam az alábbi posztba: http://kaleidoscope.blog.hu/2013/07/04/ki_es_mi_a_normalis
röviden
2013. július 04. 14:00
Aki köcsöglistát készít, köcsög. Aki ezt perrel akarja bizonyítani, az se jobb, a jogainak érvényt szerezhet ugyan, de éppen a bunkó köcsögözők kezére játszik. Semmi sem változik, csk a listán szereplők tűnnek még nyomulusóbbnak - éppen ez az egyik kifogás ellenük - és ez nem javít a társadalmi elfogadottságukon, pedig a Pride és kapcsolódó eseményei elvileg ezt a célt szolgálnák, saját megfogalmasásukban. Németh képviselő úrnak pedig csak abban a valószínűtlen esetben van igaza, ha az ELMÜ listáján a pártállás is fel lenne tüntetve. Már bérszámfejteni nemigen lehetne enélkül a lista nélkül, az meg, hogy csekély munkával szinte mindent megtudhat a munkáltató az alkalmazottjairól, kivédhetetlen civilizációs ártalom.
pityesz74
2013. július 04. 13:20
Most akkor büszkék az aberráltságukra, vagy nem? Mert ha igen akkor örülniük kellene!
silenceCZ
2013. július 04. 13:15
a jóízlés hová forduljon személyes megtámadtattás címén : http://www.youtube.com/watch?v=hQkn1xA0rLg 1:20- tól csak éhgyomorra...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!