Erősödött a magyar mezőgazdaság a miniszter szerint

2013. július 26. 12:42

A magyar mezőgazdaság sokat erősödött az elmúlt években – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken Fábiánsebestyénen.

2013. július 26. 12:42

Bebizonyosodott, szívós munkával eredményeket lehet elérni, nő a termelési kedv, emelkedett a gazdák száma – mondta az agrártárca vezetője a növénytermesztésre és kertészetre fókuszáló Kinizsi napok mezőgazdasági fesztivál keretében rendezett konferencián. A politikus hangsúlyozta, a magyar mezőgazdaság nélkül nem lehet az ország fejlődéséről beszélni. Erre jó példa, ha egy esztendőben súlyos aszály van, nincs gazdasági növekedés, ám ha egy kicsit jobb év következik, megindul a GDP bővülése.

Fazekas Sándor kifejtette, a magyar mezőgazdaság növekedés három pilléren nyugszik. Az elmúlt három évben létrejött az agrárbéke. A kormányzat aktív agrárpolitikával az egy-egy ágazat szintjén megjelenő problémákat gyakorlati megoldásokkal kezeli, és sikeres lépések történtek a kül- és belföldi piacok visszaszerzésére. A miniszter hangsúlyozta, az agrárexportban is előre tudott lépni az ország. 2012-ben az ágazat exportja 8,1 milliárd euró, 15 százalékkal több volt mint az előző esztendőben, s ez 3,6 milliárd euróval haladta meg az import nagyságát. Ez a teljesítmény szinte egyedülálló az újonnan csatlakozott országok között, egyedül Lengyelország tudta ezt túlszárnyalni.

Az agrártárca vezetője komoly eredménynek nevezte, hogy miközben az EU költségvetése 3,5 százalékkal csökken, a Magyarországra jutó agrártámogatás 20 százalékkal, összességében 12,3 milliárd euróra nő a következő költségvetési időszakban. A politikus fontos feladatként jelölte meg az élelmiszeripar újjászervezését. A terület fejlesztésére 2014-től a kohéziós alapok mellett, az agrártámogatásokból is lehet forrásokat igényelni – mondta.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2013. július 26. 15:53
Nézzen már körül a miniszter! A gabona ára 2/3 a tavalyinak...termésátlagok sem annyira fényesek, mint amennyire harsogják. Bevezették az útdíjat, amit szintén áthárítanak. A kukoricák felénk a végét járják, aszály van. Ha nem áll fejre a mezőgazdaság az egyedül az uniós támogatásnak köszönhető!!
Pinter68
2013. július 26. 14:09
Nyilván, az idei kedvező időjárás is csak a Fidesznek és azon belül is személyesen Fazekas miniszter úrnak köszönhető. Az isten és a Szűz Mária áldja meg őket. A tavalyi szar meg a Bajnainak meg annak a mocskos EU-nak. Már azt sem tudják, mit hazudozzanak össze, ezek a félkegyelműek.
micream
2013. július 26. 13:25
van akiknek tényleg jól megy. Egyre több mosolygós trafikos lehet az országban, mert a kezdeti problémák után egyre több üzlet fordul termőre, ráadásul a nagykereskedők még nem építették be az áraikba a 10 százalékos árrést, de a drágulás heteken belül bekövetkezhet. Ez 120-140 forintos árnövekedést eredményezhet. a forgalom rövid időn belül a napi egymillió forint fölé is mehet, amikor az emberek már az italokat is a trafikokban fogják megvenni. Az olcsó sör elszipkázza majd a vevőket a kisboltoktól
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!