Szabad magunkat szégyellni

2014. június 09. 16:13

Siralmas látni, hogy maga a nyelv milyen készséggel és természetességgel képezi le azokat a szélsőséges társadalmi egyenlőtlenségeket, amelyek a mai Magyarországot jellemzik. Interjú.

2014. június 09. 16:13
Erdős Virág

A gyerekversek és az ezt is el kötet szövegei által megteremtett világ nagyon egybecseng nekem. Ugyanúgy a kitaszítottakat, a kiszolgáltatottakat látjuk, ha a gyerekverseknél ez nem is mindig annyira egyértelmű.

Talán nem a legütősebb reklámfogás a részemről, mégis be kell vallanom, hogy a Négyeshatos ebből a szempontból tulajdonképp egy elvetélt kísérlet. Sokat gondolkodtam rajta, hogyan lehetne olyan gyerekkönyvet csinálni, amelyik nem kizárólag nagyvárosban élő, jól szituált, középosztályi (hogy ne mondjam, »fehér«...) gyerekeknek szól, mint a mostanában születő gyerekkönyvek túlnyomó része. A mi gyerekeink nyilván boldogan ismernek magukra egy olyan versikében, amelyben mondjuk a laptopkábel van rímhelyzetbe hozva, mint a zseniális Varró Daninál, de nagy kérdés, hogy például egy borsodi falucska kidőlt-bedőlt falu házikójában élő kisgyerek mit kezdene egy ilyen verssel. Siralmas látni, hogy maga a nyelv milyen készséggel és természetességgel képezi le azokat a szélsőséges társadalmi egyenlőtlenségeket, amelyek a mai Magyarországot jellemzik. Párhuzamos valóságok léteznek egymástól néhány kilométernyi távolságra, és ha már a nyelv sem képes átjárókat teremteni ezek között a paralel világok között, akkor tényleg nagy baj van. Mikor elkezdtem gyerekverseket írni, akkor még megvolt bennem az az ambíció, hogy legalább egy kötet erejéig megpróbáljam egyesíteni úgymond a Bódva völgyét és Újlipóciát, de aztán ezt az ambíciót a legkülönfélébb praktikus szempontok felülírták. Így most egyelőre egy meglehetősen eklektikus kötet született. Ilyen vers is van benne, meg olyan is, viszont néhány »idegen szó« erejéig legalább fel-felbukkan valami abból a bizonyos »másik« világból.

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2014. június 10. 08:55
Egyébként el kellene oda menni a verselőnek és felolvasgatni a düledezó viskók előtt a verseket kellemes nyári délutánokon, utána pedig Gyurcsány Ferencet utánozva megsimogatni a kisgyerekek fejét, és közölni kell velük, hogy dolgozni kell, dolgozni..aztán beszállni az autóba és elhajtani. De még jobb lenne előtte elgondolkodni, hogy erre van-e szüksége ezeknek a kisgyerekeknek..vagy arra, hogy a szüleik megpróbáljanak velük foglalkozni és beszélgetni a legalapvetőbb szavakat használva..csak úgy, egyszerűen.
tevevanegypupu
2014. június 10. 08:49
Leképezi? A kutyafáját.
Peter8811
2014. június 10. 06:03
Ha kutyát megyünk kurelni akkor nem!
kispufi
2014. június 09. 21:53
óh, hát nyilván falni fogják, méltatni és díjazni. akiknek kell. akiknek szól. és ebből eredően értelemszerűen nem azok, akikről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!