Tüntettek a tanárok a Kossuth téren

2016. február 13. 11:55

Megtelt tüntető tanárokkal és szimpatizánsokkal a Pedagógusok Szakszervezete által szervezett demonstráción a Kossuth tér. A szombat tizenegy órára meghirdetett tüntetésen az oktatási rendszer jelenlegi helyzete miatt tiltakoztak. A tüntetésen felszólalók elmondták: nem balhézni jöttek, a GDP hat százalékát kellene az oktatásra fordítani, és „a köznevelés állatorvosi lova megdöglött, ideje lenne lovat cserélni”. A tüntetés a szózattal és öt perc néma csenddel zárult.

2016. február 13. 11:55

Esernyős tüntetőkkel telt meg a Kossuth tér szombat délután 11 órakor. A Pedagógusok Szakszervezetének demonstrációjához 48 szervezet csatlakozott. A tanárok a jelenlegi rendszer problémái miatt vonultak az utcára. Az országos tanári tüntetéssorozatokat a miskolci Herman Ottó Gimnázium petíciója váltotta ki, amit több tízezer tanár írt alá az interneten.

A tanárok az alábbiakat követelik a kormányzattól:

  • a tananyag radikális csökkentését, 
  • a kötelező tanulói óraszámok mérséklését,
  • az általános iskolában a délután négy óráig tartó kötelező benntartózkodás megszüntetését, 
  • a kötött munkaidő megszüntetését,
  • az Országos Köznevelési Tanács és a Közoktatás-politikai Tanács visszaállítását, 
  • az intézményvezetők munkáltatói és gazdálkodási jogának visszaállítását, 
  • a szakképzési centrumok jogi helyzetének rendezését, 
  • a tankönyvválasztás szabadságát, 
  • a köznevelésben a csaknem ötvenezer, az oktatást, a nevelői munkát segítő dolgozó bérének rendezését.


Sándor Mária: Mi nem balhézni jöttünk

Az eseményen a himnusz meghallgatása után következtek a felszólalók. Galkó Balázs színész a Gyermekétkeztetési Alapítvány nevében szólalt fel, Varga Andrea, az Autonóm Területi Szakszervezetek elnöke a miskolci helyzetről beszélt a tömegnek. Varga nemzeti konzultációt tartott a téren. Politikusoktól játszottak le egy mondatot, és a tömegnek válaszolni kellett, hogy igaza volt-e annak a politikusnak.

Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke beszédét azzal kezdte, hogy „Többen vagyunk itt, mint a stadionokban a futballdrukkerek. Azért vagyunk itt, hogy elmondjuk a Fidesz-KDNP-eseknek eddig és ne tovább!” A beszédét így folytatta: „Ezer sebből vérzik, recseg-ropog az ország. Itt az idő, hogy tegyünk magunkért, a gyermekeinkért! Nem kormánypropagandára, látszatintézkedésekre, stadionokra van szükség, hanem létbiztonságra és kiszámítható jövőre. Meddig tűri még a magyar nép, hogy kitalicskázzák az uniós pénzt a saját és haverjaik zsebébe, miközben szenved a nép?!”

Az eseményen felszólalt Sándor Mária is, aki a fekete ruhás nővérként vált ismerté. A nővér párhuzamot vont az egészségügy, és az oktatás helyzete között, azonban szerinte a pedagógusok bátrabbak, mivel a vezetőik nem ugyanazt szajkózzák, mint a kormány, míg az egészségügyben ugyanazt mondják a vezetők. A nővér szerint arra kérte a tüntetőket, hogy a demonstráció befejezése után öt percig néma csendben maradjanak a téren, hogy megmutassák: ők nem balhézni jöttek, hanem az ország helyzetének javításáért vannak a téren, az ország összes lakosáért.

Csak papíron működik az oktatás

A Teleki Blanka Gimnázium vezetője felszólalásában elmondta: az oktatás csak papíron működik, bár papír éppen nincs az iskolákban. Pukli István elmondta: azért lett iskolaigazgató, hogy fejlessze az iskolát és elképzeléseivel javítsa azt, azonban nem lehet megvalósítani semmit, mivel azt nem engedélyezik, és nincs pénz az oktatásban. Pukli a beszédében azt követelte, hogy a GDP 6 százalékát fordítsák az oktatásra.

Az Index tudósítója szerint akiket a tömegben megkérdezett, senki nem beszélt béremelésről, mindenki a szabad tankönyvválasztást és az önálló munka lehetőségét kéri számon a kormányzaton. A Publicus Intézet Vasárnapi Híreknek végzett felmérése szerint a lakosság 75 százaléka ért egyet a tanárok követeléseivel. Az intézet szerint a Fidesz szavazók kétharmada (65 százalék) is egyetért a demonstrációval.

Diák és szülő is felszólalt a demonstráción

A PDSZ elnöke, Mendrey László is felszólalt a tüntetésen, aki szerint Orbán Viktor gerjeszti magát a tüntetést. Utána egy diák is felszólalt, aki elmondta: elege van abból, hogy napi 8 órát ülnek az iskolában, a tanárok fáradtak és nincs kedvük tanítani, boldog és motivált tanárokat szeretne.

A felszólaló szülő szerint, a mai szülőknek sokkal jobban oda kell figyelni, mi történik az iskolában. Ő havonta visz papírt az iskolába. Szerinte nem csak az eszköz és a pénzhiány, hanem a tankönyvek színvonala is komoly problémát jelent.

A pedagógusok mindaddig kitartanak, ameddig a társadalom mellettük van

A tüntetés utolsó felszólalója Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke volt, aki szerint a kormány három év kitartó munkájával tönkretette a magyar oktatást. A beszédében elmondta: a mostani rendszer rossz a gyereknek, pedagógusoknak, szülőnek, rossz az egész országnak.

A szakszervezet elnöke elmondta: elfogyott a türelmük, és nem tűrik tovább, hogy megosszák, egymás ellen fordítsák és megalázzák őket. Szerinte a rendszer teljes átalakítására van szükség, nem lehet félmegoldásokat elfogadni, és a pedagógusok, addig ki fognak tartani, amíg a társadalom mellettük áll. A beszéd végén Orbánnak is üzent Gallóné, aki először egy dakota közmondást idézett, majd azzal zárta a felszólalását, hogy „a köznevelés állatorvosi lova megdöglött, ideje lenne lovat cserélni”.

A felszólalás után a tüntetők elénekelték a himnuszt, majd Sándor Mária kérésének megfelelően öt percig néma csendben álltak a Kossuth téren. A csendet a fekete ruhás nővér törte meg Isten áldjon, Magyarország! felkiáltással. A tüntetők ezután 13 órakor hazaindultak a térről.

Palkovics: okafogyottá vált a tüntetés 

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, a tanárok tüntetése előtt, fél tizenegyre hívott össze sajtótájékoztatót Palkovics László, aki szerint okafogyottá vált a szombati, pedagógusok sztrájkbizottsága által szervezett fővárosi tüntetés, mivel nincs olyan, a szakszervezetek által felvetett kérdés, amelyről a köznevelési kerekasztalon, illetve külön egyeztetésen ne tárgyaltak volna. 

Az oktatási államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a felvetett problémák jelentős részével foglalkozni kell, ezért hozták létre a kerekasztalt. Ízlés kérdése, hogy valaki tárgyalni szeretni vagy inkább tüntet – jegyezte meg. Szerinte szakmai egyeztetéseket kell folytatni, és a politikát nem célszerű bevinni az iskolákba.

Összesen 809 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vén Csataló
2016. február 15. 01:24
Nyomorult SZDSZ-árvák nem bírnak magukkal. Azon a téren a megjelentek fele sem volt pedagógus. Csak a pesti libsi söpredék már nem mer a saját arcával, a saját nevében hisztériázni, mert tudják, hogy normális ember elhányja magát tőlük.
kurbitalis
2016. február 14. 21:43
Kell-e ennél nyilvánvalóbb, markánsabb önleleplezés, hogy kik ezek, honnan szalajtották őket, mik a szándékaik ?! http://tutiblog.com/az-elso-tanarkoztarsasag-kikialtasanak-alkalmabol/ "Az Első Tanárköztársaság kikiáltásának alkalmából" Na, tessék. Előtüremkedik a lelkük bévülvalója. :-D Már csak az a kretén hiányzik (valami Mamagésa nevű szörnyeteg fia állítólag), aki bőrkabátban, Lenin-sapkában, ökölbe rántott marokkal hadonászott tavaly mint önjelölt Aurora cirkáló, aki ledönti a Fidesz székházának kerítéseit. :-) Ez meg a másik kretén, ugyanabból az alomból: "Bazmeg inkább megyek tanulni külföldre" (Magyarul sem tud az istenátka félanalfabétája.)
lynx
2016. február 14. 19:38
"- Apa, tudod én az iskolában PC-t, MP3-at, okostelefont használok. Ti mit használtatok az iskolában? - Az ESZÜNKET, fiam."
antioxi
2016. február 14. 18:19
Pedagógusok is voltak a téren?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!