Harari szerint nem értékeljük igazán a békét

2019. június 18. 22:56

Az izraeli egyetemi oktató elmondta, hogyha az EU összeomlana, elképzelhető lenne egy román-magyar fegyveres konfliktus.

2019. június 18. 22:56

Yuval Noah Harari, izraeli egyetemi oktató, író a Dilema Veche hetilapnak adott interjújában beszélt a kelet-európai viszonyokról – írja a Krónika. A demokráciákat érintő kérdésre azt válaszolta, hogy sokszor nagy a szakadék a várakozások és a valóság között. Ez különösen igaz szerinte a volt keleti blokk országaiban, ahol forradalmak útján dőlt meg a régi rendszer. Az emberek illúzióvesztésének az egyik fő oka, hogy a várakozásaikat ilyen rövid idő alatt nem lehet megvalósítani – emelte ki.

„Az európaiak ma a történelem legbékésebb időszakát élik. De az emberek csak ritkán gondolnak a békére, mivel azt egy közhelyes dolognak, nem valamiféle drága ajándéknak tartják, amit nehezen szereztek meg. Elsősorban a gazdasági nehézségekre összpontosítanak, hiszen a békét természetes állapotként fogják fel. Ha az Európai Unió összeomlana, a háborúk kitörésének lehetősége újra megjelenne. Elképzelhető lenne egy konfliktus Magyarország és Románia között” – mondta Bukaresti előadásán a jeruzsálemi Héber Egyetem Történettudományi Intézetének oktatója.

Korábban Budapesten a nacionalizmus témájáról adott elő. Szerinte a nacionalizmust nem szabad alapvetően gonosznak bélyegezni, hiszen az ember közösségre, szélesebb összetartozásra való törekvése révén jött létre.

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. június 19. 20:55
"Elképzelhető lenne egy konfliktus Magyarország és Románia között” – mondta Bukaresti előadásán a jeruzsálemi Héber Egyetem Történettudományi Intézetének oktatója." Hát, ha a hébereken múlik, akkor máshol is.
Akitlosz
2019. június 19. 20:54
"Az emberek illúzióvesztésének az egyik fő oka, hogy a várakozásaikat ilyen rövid idő alatt nem lehet megvalósítani – emelte ki." Milyen rövid idő alatt? Amit 30 év alatt nem lehet megvalósítani a politikában azt 30 000 év alatt sem lehet. Már eltelt több mint egy nemzedéknyi idő. Világháborúkat zavartak már le 4-6 év alatt.
Akitlosz
2019. június 19. 20:51
"Az izraeli egyetemi oktató elmondta, hogyha az EU összeomlana, elképzelhető lenne egy román-magyar fegyveres konfliktus. " Ehhez még az EU összeomlása sem kell. Hanem csak egy szerény képzelőerő. Akinek annál több van ő megírja regénynek.
makám
2019. június 19. 19:04
"elképzelhető lenne egy román-magyar fegyveres konfliktus." ha lesz addigra ütöképes haderő akkor legyen. az első lövés után elfutnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!