Csalódás, hogy Magyarország és Lengyelország az LMBTQ-közösséget veszi célba

2021. január 09. 22:37

Az információk eltorzítása régi keletű tevékenység. Interjú.

2021. január 09. 22:37
Yuval Noah Harari

„A fake news kutatásban mely médiumok a napi forrásai?

Az az igazság, hogy nem nagyom követem az aktuális napi híreket. Ha érdekel egy téma, inkább elolvasok egy hosszú könyvet, mintsem hogy átrágjam magam tucatnyi híren. A könyvek nagy valószínűséggel bővebb kontextust adnak. Ha elolvassa például Tim Wu The Attention Merchants című könyvét, rájön, hogy a fake news nem új jelenség, és hogy az információk eltorzítása régi keletű tevékenység.

Napi egyszer, talán kétszer is fontos követni a híreket, de ha ennél sűrűbben követed, az veszélyes rögeszmévé tud válni. És csak javasolni tudom mindenkinek, hogy hetente legalább néhány órára teljesen kapcsolja le magát a technológiai hálózatról, és ismerkedjen a saját elméje és teste közvetlen valóságával. Húsz éve minden nap két órán át a Vipassana meditációt gyakorlom és minden évben hosszú meditációs elvonulásra megyek egy-két hónapra. Ez nem a valóság elől való menekülés. Ez a valósággal való kapcsolatfelvétel. Naponta legalább két órán át a valóságot vizsgálom, míg a fennmaradó huszonkét órában e-mailek, tweetek és vicces macskás videók árasztanak el. Anélkül a tisztánlátás és összpontosítási képesség nélkül, amit e gyakorlat tesz lehetővé, egyetlen könyvemet se tudtam volna megírni.

Lát reményt rá, hogy Biden elnökségével az álhírek visszaszorulnak?

Úgy nem lehet politikai hatalomra szert tenni, hogy csakis az igazat, a színtiszta igazat mondjuk el az embereknek. A politikusoknak olyan történetekkel kell előállniuk, amelyek arra ösztönzik az embereket, hogy rájuk szavazzanak. Ez a történet nem feltétlenül egyszerűbb vagy vonzóbb, mint a valóság. De jelentős különbségek vannak Trump és Biden között. Először is különbség van aközött, hogy nem mondjuk el a teljes igazságot, és aközött hogy arcátlan hazugságokat mondunk. Másodsorban pedig, és ez még fontosabb, nagyon is különböző vágyakhoz beszélnek. Biden egységet ígér, Trump a viszályt táplálta. Biden igazságosságot ígér, Trump a kiváltságokot részesítette előnyben. Obama nem azzal került hatalomra, hogy körbejárta Amerikát és az amerikaiak arcába vágta a faji megkülönböztetések kemény igazságait. Azért került hatalomra, mert igazságosabb Amerikát ígért, olyan Amerikát, ahol egy fekete férfi elnök lehet. Ez sok tekintetben fikció, ami sok csúnya igazságot elleplez az Egyesült Államokról, de inspiráló fikció, amely erőt ad az embereknek, hogy jobbá tegyék az Egyesült Államokat.”

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2021. január 11. 01:48
Ezért írtam: Miért vált súlytalanná és jelentéktelenné a filozófia? https://qubit.hu/2020/07/18/miert-valt-sulytalanna-es-jelentektelenne-a-filozofia Miért nem súlytalan és jelentéktelen a filozófia? https://qubit.hu/2021/01/09/miert-nem-sulytalan-es-jelentektelen-a-filozofia A filozófia nem súlytalan és jelentéktelen, hanem sikeresebb, mint valaha https://qubit.hu/2020/07/29/a-filozofia-nem-sulytalan-es-jelentektelen-hanem-sikeresebb-mint-valaha Valószínűleg csak az első cikknek van igaza. Mégpedig amiatt, mert amikor a filozófiának súlyos és fontos szerep jutott a társadalomban, történelemben, az akkor volt, amikor a filozófia a vallást, transzcendenst pótolta (Marx vagy Nietzsche tanaival, vagy épp a "'68-asok" esetében, a Soros-Popper-féle nyílt társadalom esetében, vagy akár a nagy francia forradalom és felvilágosodás esetében). Mivel ezekről sorban kiderült, hogy rendkívül súlyos tévedések, így a világmagyarázatok tekintetében a társadalom tagjai (és a politikai elit) vagy visszatért a transzcendenshez (nem feltétlenül a valláshoz, sokkal inkább afféle ezotériához). Vagy csak a természettudománynak hisz. De leginkább semminek. És ugyanakkor mindennek. A bulvárnak, a tévének, a filmeknek, a szomszédoknak, a reklámoknak, az összeesküvés-elméleteknek, a politikusoknak, közösségimédiás-posztoknak.
akiaki
2021. január 10. 21:43
egy homár mit írjon?
realista
2021. január 10. 15:47
Az LMBTQ az nem közösség. 25 buzi egy lakásban az már közösség.
péterx
2021. január 10. 14:47
Az LMBTQ egy helytelen antropológia foglya, s üldözést vízionál abból, ha valakik ezt a fejükre olvassák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!