LikeFight: A jobboldali előny töretlen, Márki-Zay viszont hiába hirdet többet, nem tudja megelőzni a többi baloldali politikust

2021. december 11. 18:57

Ismét jelentkezik a LikeFight, a Mandiner új, a közösségi médiát mint közéleti harcteret elemző sorozata. Ezúttal a december 3. és december 9. közötti időszak közösségi médiás aktivitását elemezzük.

2021. december 11. 18:57
null

Kacsoh Dániel írása

***

Egy politikailag eseménydús hét után továbbra is minden fronton magabiztos a jobboldali előny a Facebookon, Orbán Viktor és a jobboldali véleményvezérek is erősödtek. Márki-Zay Péter hiába hirdetett sokkal többet, sehogy sem tudja előzni a többi baloldali politikust. Hiába tettek bele óriási erőfeszítést és hirdetési pénzt a baloldali médiumok, pártok és politikusok,

a Völner-ügy az égvilágon semmit sem változtatott a facebookos erőviszonyokon.

Az interakciószámok vizsgálatából egyértelműen látszik, hogy a Fidesz gyorsan rendezte sorait, rajongótábora nem torpant meg, éppoly lelkesedéssel osztotta a jobboldali tartalmakat, mint múlt héten, így folytatódhatott a hetek óta tapasztalható jobboldali növekedési trend.

A Völner-ügy kapcsán a jobboldal azonnal ellenoffenzívába kezdett

A véleményvezérek morális kérdést csináltak az ügyből, és számonkérték a baloldali politikusokat, hogy a Városháza-ügyben érintett személyek, Karácsony Gergely,  Bajnai Gordon, vagy éppen Cseh Katalin a súlyos botrányaik után miért nem távoznak a közéletből. Az ilyen mémek sok ezer lájkkal lepték el a Facebookot. A jobboldali tábort a Fidesz válasza szemmel láthatóan megerősítette.

Politikusok

Győzelmet tudhatnak maguk mögött a jobboldal vezető politikusai is. Orbán Viktor remek hetet tudhat maga mögött, de a legbeszédesebb Varga Judit második helye, ugyanis 190 ezer bezsebelt interakciójával maga mögé utasította az összes baloldali politikust is. A baloldali kampányüzeneteket gyakran ismételgető Telex és 444 a baloldali politikusokkal egyetemben a Völner-ügyet Varga Judit támadására igyekeztek felhasználni, de az interakciószámokból az látszik, ez egy esélytelen küldetés. Varga Judit népszerűsége sziklaszilárd volt ezen a héten. A jobboldalról kiemelendő még Kocsis Máté pár hete tartó látványos menetelése, aki a baloldali politikusok folyamatos szembesítésével egyre nagyobb sikerekre tesz szert. A jobboldali közönség nagyra értékeli a Fidesz frakcióvezetőjének konfrontatív, „troll” stílusát.

A baloldalon a városházi korrupciós botrányban egyre mélyebbre süllyedő Karácsony Gergely visszaesése és Gyurcsány Ferenc visszatérése kavarta fel az állóvizet. A DK elnöke kevés bejegyzéssel, különösebb erőfeszítés nélkül térhetett vissza a baloldali top10-be. Mi lett volna, ha még kampányol is? De persze nem kampányol, mert ebben egyeztek meg a Márki-Zay Péterrel.

Márki-Zay megnyitotta a pénzcsapokat, számos hirdetés elindításával próbálta meg feljebb tornászni az számait. A mutatvány egyelőre nem hozott áttörő sikereket,

a baloldali politikusok versenyében is ismét alulmaradt a miniszterelnök-jelölt. Legnépszerűbb bejegyzése messze az a poszt volt, amelyben bejelenti Simon András csatlakozását a baloldali kampánycsapathoz. A bejegyzés kommentjeit elemezve Simon Andrástól várja a baloldali szavazótábor azt, hogy Márki-Zay Péter visszavegyen sértegető stílusából, de úgy látszik a kommunikációs szakember még nem tudott hatást gyakorolni a baloldali miniszterelnök-jelöltre.

Hivatalos oldalak

Látványos győzelmet aratott a Fidesz a pártok versenyében. Ezen a héten úgy tűnik, hogy a baloldali pártok az ünnepek közeledtével egész egyszerűen kevesebb erőfeszítést tettek bele oldalaikba. 

A Fidesz előnye régóta tart, ami viszont említésre érdemes, hogy a KDNP ismét maga mögé utasította a Márki-Zay-féle mozgalmat, de az LMP-t és a Momentumot is. Érdekes tendencia, hogy míg a digitális terepen minden más országban a magukat fiatalosnak, trendinek beállított pártok uralják a teret, addig Magyarországon pont ők a sereghajtók.

Véleményvezérek

Tovább nyílt az olló a jobboldali és a baloldali véleményvezérek között december 3. és december 9. között. A jobbos véleményvezérek sikerét leginkább az adja, hogy ügyesen dolgozzák fel Márki-Zay Péter számtalan hibáját, és a jobboldali tábor ezt lájkokkal, megosztásokkal jutalmazza. A jobboldal hagyományos mémoldalai és közösségei, amelyek évek óta kitartó munkával építették fel táborukat, valamint a Megafon egyre sokasodó véleményvezér-közössége egy olyan innovációs előnyhöz juttatta a konzervatív oldalt, amelyre kevesen számítottak pár éve.

Sok újdonságról nem számolhatunk be ezen a héten, talán annyi érdekesség van, hogy számszerűsítve egészen elképesztő, mennyire hatékony a jobboldali trollok bekommentelési stratégiája. Az „A kopasz oszt” néven futó Facebook-oldal sportot űz abból, hogy beszólogat baloldali politikusoknak, a „Mester...” kezdetű kommentjei pedig rutinosan több lájkot kapnak, mint a politikusok eredeti bejegyzései. Kíváncsian várjuk, hogy a szólásszabadságért mindig kiálló baloldali politikusok mikor fogják letiltani az őket rendszeresen felkérdező, szembesítő fiatalembert.

A Gyurcsány-közeli szereplők által dominált baloldali véleményvezér-világban nem igazán van változás. A top10 egyetlen régi-új szereplője az OLKT2 nevű oldal, amely hangvételében szintén a Demokratikus Koalíció kommunikációját adja vissza, nem kímélve a jobboldali politikusok, közéleti szereplők, vagy éppen aktuálisan kipécézett közösségek (pl. határon túli magyarok) emberi méltóságát sem. Az oldal látványos sikereket ért el, a semmiből előlépve szerezte meg a harmadik helyet a baloldalon, tovább erősítve a gyurcsányi narratívák egyeduralmát ezen a fronton.

Furcsa, hogy más baloldali pártok egyáltalán nincsenek jelen ebben a szcénában, megmondóebereik, mémoldalaik nem látszanak ki Gyurcsányék árnyékából, így a baloldali narratívaépítés továbbra is kiszolgáltatott Gyurcsány és a Demokratikus Koalíció akaratának.

 

Nyitókép: Mandiner

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
McFocker
2021. december 12. 10:12
Most akkor nincs elnyomva a gonosz Fészbukon a kádárnyugger narancs hangok? Orbánnak van 1,1 millió követője, ha a lájkok számát nézzük egy százaléka szokta kedvelni a baromságait.
Bástyaelvtárs
2021. december 12. 06:56
Kár hogy a tisztesség kedvéért nem teszik hozzá a like bajnokság eredmények mellé hogy mennyit költöttek, mennyi támogatást kaptak a netes megjelenesekre. Hianypótlaskent mellékelem az e hetit: Magyarország kormánya22 000 000 2.Rákay Philip17 000 000 3.Aktuális Média16 000 000 4.DériStefi9 000 000 5.KonVerzió7 000 000 6.OrbánViktor6 000 000 7.ELÉG5 000 000 8.A Legnagyobb Vállalkozás3 000 000 9.Renew Europe2 000 000 10.Hollik István1 000 000
Naggy
2021. december 12. 04:30
És Tarlós István is utcahosszal vezet.
kisspiroska
2021. december 12. 00:06
Mennyire szánalmas, hogy a libsik próbálják tagadni MZP kijelentéseit és próbálják tovább nyomni a DK székházban kitalált retorikát, miszerint ő jobboldali :) LOOOOL Jobboldali Gyurcsány seggében :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!