Területet visszacsatolni Ukrajnából? – így reagáltunk Putyin kijelentéseire

2022. november 07. 10:43

„Nem tartjuk helyesnek a háborús konfliktust mélyítő nyilatkozatokat.” A lengyel, a román és a magyar kormány is reagált az orosz elnök szavaira, miszerint országaink Ukrajna területéből szeretnének visszaszerezni korábban elcsatolt részeket.

2022. november 07. 10:43
null

Mint arról lapunk is beszámolt, Vlagyimir Putyin orosz elnök arról beszélt: néhány ország, köztük Lengyelország,

még mindig nem mondott le arról, hogy visszaszerezze Ukrajnától a korábban elcsatolt területeit.

„Ismerjük a lengyel elit egy részének a »tengertől a tengerig« nagy ország megteremtésére vonatkozó elképzeléseit. A második világháború előtt sokan beszéltek erről az elképzelésről. Most pedig Lengyelország és Ukrajna vezetőinek ölelkezését látjuk. De az ötlet, az él, nem tűnt el” – mondta az Orosz Történelmi és a Hadtörténeti Társaságok újjáalakulásának 10. évfordulója alkalmából rendezett találkozón az orosz vezető.

Putyin szerint Varsóban arról beszélnek, hogy „Ukrajnának vissza kellene adni azokat a területeket, amelyeket 1939-ben vettek el Lengyelországtól”. Ugyanakkor a szovjet korszakban néhány orosz történelmi területet is átengedtek Ukrajnának, de ez az orosz elnök szerint önkéntes alapon történt. „Közös kulturális, humanitárius és történelmi teret hozzanak létre” – idézte az orosz vezetőt a RIA Novosztyi.

„Ezeket a területeket erőszakkal adta át Magyarország, Románia és Lengyelország. Ezek teljesen különböző helyzetek. (...) Néhány embernek Ukrajnában el kellene gondolkodnia ezen” – hangsúlyozta Putyin.

Térségünk országai reagáltak az orosz elnök kijelentéseire:

A román külügyminisztérium november 5-én sajtónyilatkozatban reagált Putyinra. Mint közölték:

„A román külügyminisztérium elutasítja az Orosz Föderáció elnökének a nemzeti összetartozás napja alkalmából mondott beszédében elhangzott állításokat, amelyek tévesen azt sugallják, hogy Romániának területi követelései vannak Ukrajnával szemben”. Románia újból megerősítette, hogy határozottan támogatja Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását nemzetközileg elismert határain belül.

Az Új Magyar Szó azt írja,

Lengyelország dezinformációk terjesztésével vádolta meg az orosz elnököt.

„Olyan pletykákról és álhírekről beszélt, amelyek teljesen távol állnak a valóságtól” – reagált Varsó Vlagyimir Putyin kijelentéseire, miszerint a lengyel vezetés Ukrajna egy részének bekebelezésére törekedne.

Magyar részről a Külügyminisztérium azt közölte:

„Nem tartjuk helyesnek a háborús konfliktust mélyítő nyilatkozatokat. Az ilyen nyilatkozatok helyett azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség!”

 

Nyitókép: Szergej Iljin / Sputnik / AFP

Összesen 140 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egali
2022. november 07. 17:37
Úgy tudom, egyenlőre nem áll fenn konfliktus - sem fegyveres, sem diplomáciai - országunk és fent említett országok között. Emiatt a magyar diplomácianak a mozgástere elég nagy. Ha valaki tudja, a rugalmas diplomáciaban nem okos dolog Rába - szni az ajtót a másik lábára. Szépen be kell hajtani, hogy ki is lehessen nyitni ha szükséges, vagy nyitva kell hagyni a vészkijáratot. A "diplomácia" erről szól. Ezt a lengyelek és románok vagy elfelejtették, vagy nem is tudták soha. Vagy, meg van kötve a kezük. Szerintem az utolsó kettő.
sorivo4
2022. november 07. 14:11
Ukrajna szuverenitása és területi integritása mindenkinek nagyon fontos, amit még a nagy Szovjetunió és Sztálin kovácsolt egybe innen-onnan elcsatolt területekkel. Csak akkor azt nem értem, hogy ami szabad volt Sztálinnak, amit most mindenki annyira védelmez, az most miért nem szabad Putyinnak. Mert Ukrajnához csak hozzátenni lehet, mások szuverenitása és területi integritása kárára, elvenni belőle pedig nem? Faszom, nehogy azt mondjuk már, hogy Kárpátalja Ukrajna integritásának a része. Az Magyarország integritásának a része. Csupán nem aktuális beszélni róla.
Akitlosz
2022. november 07. 13:59
Nem az számít, amivel a közvéleményt etetik. Hanem az ami zárt ajtók mögött hangzik el. A EU-NATO és Oroszország is úgy tudnak győztesen kijönni ebből a konfliktusból, ha felosztják Ukrajnát. Nyugaton az 1939. augusztus 31-i határvonal az irányadó. https://cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/1403/20140324ukrajna-felosztasa-egy-lengyel-televizio.jpg
DrPepper
2022. november 07. 13:07
Mindenki elmondta, amit el kellett mondania, mindenki érti, amit érteni kell. Putyin jelezte, amit sejteni lehetett, hogy neki nincs kifogása ezeknek a területeknek az elcsatollása ellen, adott esetben nem fog foggal körömmel küzdeni. Kérdés, hogy milyen lépéseken keresztül eljutni egy ilyen helyzethez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!