Az élsportban szerzett tapasztalat nagyobb esélyt jelent a közéleti küzdelemben a győzelemre – elemző a Mandinernek

2023. május 20. 18:00

Nem először kerülnek a politika élvonalába korábbi élsportolók. Gödön vasárnap a háromszoros olimpiai és háromszoros világbajnok Kammerer Zoltán nyert, így ő lesz a város polgármestere. De mi áll a sikerük mögött?

2023. május 20. 18:00
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Vasárnap tartottak időközi választás Gödön, miután lemondott a város polgármestere. Balogh Csaba momentumos városvezető azután döntött a távozás mellett idén februárban, hogy szavai szerint „a fideszes és a velük kollaboráló álellenzéki testületi többség teljesen kiüresítette” a munkakörét. Balogh még hozzátette, Gödön nem működik a demokrácia és az önkormányzatiság. 

A városban a legkomolyabb csatározás a Samsung-gyár miatt robbant ki, ez vezetett végül Balogh politikai megsemmisüléséhez. Még korábban a város vezetése abban egyezett meg a koreai cég vezetőivel, amennyiben utóbbinak adóalapja évi 250 millió euró lesz, lecsökkentik 2 százalékról az iparűzési adó mértékét 1,4-re. Balogh ezt az egyezséget rúgta fel, nem volt hajlandó lejjebb vinni az adó mértékét, ráadásul a Covid-járvány alatt a testület nem túl nagy örömére egy személyben hozott kulcsfontosságú döntéseket a város életében. 

Ahogy egy korábbi, a témával foglalkozó cikkünkben írtuk: ez a lépés is közrejátszott egyébként abban, hogy a kormány 2020 áprilisában kijelölt az önkormányzat területén egy különleges gazdasági övezetet, és úgy döntött, az ide tartozó közutak, közterek, közparkok a megyei önkormányzathoz kerülnek. Így az iparűzési adó Pest megyéhez folyik be, ebből nagyjából 60 százalékot kap vissza Göd, amelyet pályázatok alapján használhatnak fel, korábban viszont az egész bevétel a városnak járt.

Megunták a gödiek az ellenzéket

Vasárnap este érkeztek ki az eredmények, melyek alapján egyértelművé vált, hogy a Pest megyei település következő vezetője a háromszoros olimpiai és háromszoros világbajnok Kammerer Zoltán lesz. A kajakozóból lett politikus függetlenként indult, ám a Fidesz támogatta, nem állított ellene jelöltet. 

A valasztas.hu-n közölt eredmények alapján a független, de a Fidesz által támogatott Kammerer Zoltán nyerte a gödi polgármesterválasztást. Az egykori olimpikonra 3 732-en adták le a voksukat, így a szavazatok több mint 57 százalékát szerezte meg.

közölt eredmények alapján a független, de a Fidesz által támogatott Kammerer Zoltán nyerte a . Az egykori olimpikonra 3 732-en adták le a voksukat, így a szavazatok több mint 57 százalékát szerezte meg.

A második helyen Szilágyi László Lajos, a Kapu CIKK Egyesület jelöltje végzett 1 873 szavazattal (28,76%). A szintén független Rataj Andrásra 907-en húzták az X-et, ez 13,93 százalékos eredményre volt elég.

Jobban bíznak az emberek egy sikeres élsportolóban?

Pálfalvi Milán, a Nézőpont Intézet elemzője a Mandiner megkeresésére elmondta, hogy nem minden élsportoló alkalmas arra, hogy politikai pályára lépjen és ott sikeresen helytálljon. 

– jegyezte meg. 

A szakértő elmondta, különösen igaz ez a fairplay győzelemre. Állítása szerint nem feltétlenül szükséges konkrét politikai tapasztalat ahhoz, hogy egy élsportoló politikai feladatot vállaljon és sikeres legyen a közéleti működése során.

Pálfalvi megjegyezte, mivel személyesen ismeri Kammerert, tudja, hogy az új polgármesternek komoly tapasztalata van abban,

hogyan lehet egységet kovácsolni ott, ahol esetleg széthúzás lenne, illetve hogyan lehet eloszlatni egy város esetében felmerülő ellentéteket.

A Nézőpont Intézet megjegyezte, hogy Kammerer jó érdekérvényesítő, „a gödiek a lehető legjobb választást hozták, mikor megszavazták polgármesternek”.

Vajon tanul ebből az ellenzék?

Furcsa párhuzamot lehet felfedezni a gödi eset és a debreceni, még meg sem épült akkugyár között. Bár utóbbi településen nem lesz minden jel szerint időközi és legközelebb csak jövő nyáron lesz szavazás az önkormányzati választásokkor, ugyanakkor muszáj észrevenni, hogy az ellenzék itt is a gyárakat, az ipart támadta. 

A gödi választás rámutatott, hogy a választóknak a biztonság, a munka és a megélhetés volt a kulcsfontosságú. Pálfalvi Milán ezzel kapcsolatban lapunkkal közölte, a magyarok tudják, hogy mi az érdekük, ennek természetes része, hogy tiszta legyen a környezetük, ne legyen szennyezett az ivóvíz és a talaj se, ne legyenek veszélyek az otthonaik közelében.

– cáfolta meg az ellenzék legfőbb érveit a szakértő, aki úgy folytatta, hogy az is az emberek jogos elvárása, hogy legyen fejlődés, aminek biztosításához „a magyar kormánynak van megfelelő terve, amit végre is hajt a nemzetgazdaság erősödése érdekében”.

A Nézőpont Intézet elemzője kijelentette, hogy a fejlődés és a biztonság között pedig nincs szükségszerű ellentét, vagyis

A szakértő megállapította, a gond azzal van, hogy az ellenzék aktuálpolitikai érdekei szerint negatív hangulatot gerjeszt, hangoskodik, hogy az érvek nehezebben jussanak el az emberekhez.

Pálfalvi leszögezte, az ellenzék tudja, amennyiben az érintettek megnyugtató választ kapnak a kérdéseikre, akkor azt láthatják, nincs valódi ok az aggodalomra, sőt, kifejezetten örülni lehet ezeknek a nemzetgazdasági jelentőségű beruházásoknak.

– zárta.

 

A nyitóképen az aranyérmes Kammerer Zoltán (b) és Szalai Tamás a bakui I. Európa Játékok férfi kajak páros 1000 méteres versenyének eredményhirdetésén 2015. június 15-én. Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LKJK
2023. május 30. 09:55
Nesztek göd
jetinyugger
2023. május 20. 21:09
Kammerer se írni, se olvasn, se beszélni nem tud. Faék egyszerű.
Claudius1
2023. május 20. 19:48
Majd most belép a fideszbe, mint Borkai is tette. Jellemtelen fideszjobbágy.
budihazi gabriellák
2023. május 20. 19:15
Annyira független ez a jellemtelen megélhetési patkány, hogy egymást tapossák a cigany kurvái, hogy fényesre nyalhassák a seggét:D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!