Újabb brüsszeli tervek: az Európai Bizottság meggyógyítaná a tinédzserek okostelefon-függőségét

2023. augusztus 26. 07:02

Az EU merész lépéseket tenne a digitális szolgáltatásokról szóló törvénnyel, arra kényszerítve a legnagyobb online platformokat, hogy megnyissák rendszereiket az Európai Bizottság ellenőrzése előtt.

2023. augusztus 26. 07:02
null
Oblat Rudolf

Üveges szemek, egy szavas válaszok, az okostelefon hangszóróiból szóló sípolás és zümmögés folyamatos megszólalása. Ez egy ismerős jelenet a szülők számára szerte a világon, amikor gyermekeik internethasználatával küzdenek. Ez a probléma még Věra Jourovát is megviseli: amikor 10 éves unokája a képernyő előtt áll, már semmi sem létezik körülötte, még a nagyi sem – mondta az átláthatóságért felelős biztos egy júniusi európai parlamenti rendezvényen.

Az elmúlt évek káros gyakorlatai oda vezettek, hogy az országok elkezdték megtenni az első lépéseket a nagy közösségi média platformok, például a Facebook, az Instagram és a TikTok túlzott  és potenciálisan káros  használatának megfékezésére.

Kína 40 percre akarja korlátozni a képernyő előtt töltött időt a nyolc év alatti gyermekek számára,

míg az Egyesült Államok Utah állama „digitális kijárási tilalmat” vezetett be a kiskorúak számára, és szülői beleegyezést írt elő a közösségi média használatához. Franciaország is célba vette a szolgáltatókat, és arra kötelezte őket, hogy telepítsenek egy szülői felügyeleti rendszert, amely aktiválható, amikor a készülékük be van kapcsolva. Az EU-nak megvannak a maga átfogó tervei. Merész lépéseket tenne a digitális szolgáltatásokról szóló törvénnyel (DSA), amely e hónap végétől arra kényszeríti a legnagyobb online platformokat – TikTok, Facebook, Youtube –, hogy megnyissák rendszereiket az Európai Bizottság ellenőrzése előtt, és bebizonyítsák, hogy 

 

mindent megtesznek annak érdekében, hogy termékeik ne ártsanak a gyerekeknek.

 

A meg nem felelés büntetése? Súlyos bírság, amely a vállalatok globális éves bevételének legfeljebb hat százalékát teszi ki.

Augusztus végétől az Európai Unióban több mint 45 millió felhasználóval rendelkező nagyon nagy online platformoknak – köztük olyan vállalatoknak, mint az Instagram, a Snapchat, a TikTok, a Pinterest és a YouTube – szabályok hosszú sorának kell megfelelniük. 

Be kell nyújtaniuk a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály felügyeleti szervének, az Európai Bizottságnak az első éves értékelésüket arról, hogy kialakításuk, algoritmusaik, hirdetéseik és szolgáltatási feltételeik milyen jelentős hatást gyakorolnak számos társadalmi kérdés vonatkozásában, például a kiskorúak védelmére és a mentális jólétre. Ezt követően konkrét intézkedéseket kell javasolniuk és végrehajtaniuk a Bizottság és szakemberek ellenőrzése mellett. Az intézkedések közé tartozhat annak biztosítása, hogy az algoritmusok ne ajánljanak fogyókúráról szóló videókat tizenéves lányoknak, vagy alapértelmezés szerint kikapcsolhatják az automatikus lejátszást, hogy a kiskorúak ne maradjanak lekötve a tartalmak folyamatosan frissülő listájával. 

A platformoknak azt is megtiltják, hogy

 

 nyomon kövessék a gyermekek online tevékenységét, hogy személyre szabott hirdetéseket jelenítsenek meg nekik. 

 

Az olyan manipulatív tervek, mint a soha véget nem érő idővonalak, amelyek a felhasználókat a platformokhoz kötik, addiktív viselkedéshez vezetnek, és a technológiai vállalatok számára nem engedélyezettek. 

Brüsszel technológiai vállalatokkal, iparági szövetségekkel és gyermekcsoportokkal is együttműködik olyan szabályok kidolgozásában, amelyek alapján a platformokat úgy lehet kialakítani, hogy azok védjék a kiskorúakat. Az életkornak megfelelő kialakításra vonatkozó, 2024-re tervezett magatartási kódex ezt követően egyértelműen felsorolná azokat az intézkedéseket, amelyeket az Európai Bizottság a nagy közösségimédia-vállalatoktól el szeretne várni az új törvénynek való megfelelés érdekében.

***

Fotó: 123RF

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mai nap
2023. augusztus 27. 15:54
Egyelőre a gyerekek, majd jön a tinédzserek csoportja, végül csak sor kerül a felnőttekre is ... Ennyit a döntési szabadságról. Temészetesrn nem ellenzem a gyerekek, kamaszok megfelelő mértékű ellenőrzését, de komoly veszélyt jelent én ék a technológiának a megléte a felnőttekre is.
zavulon
2023. augusztus 26. 11:42
Késő.
survivor
2023. augusztus 26. 11:30
Kund Szerinted élhet szabadom NYOLC MILLIÁRD ember ? Hát nem. az a Káosz lenne, anarchia.
survivor
2023. augusztus 26. 11:28
kaff heb Egyszerű a telók CSAK telefonálni tudjanak. SEMMI m,ás funkció...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!