A CIA korábbi elemzője is egyetért a magyar állasponttal

2023. szeptember 22. 22:57

„A béke a legfontosabb” – húzta alá Brendan McNamara.

2023. szeptember 22. 22:57
null

Az ukrajnai háború eszkalálódásának veszélye egyre nő, ezért is van szükség azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra – jelentette ki a honvédelmi miniszter pénteken Budapesten. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Brain Bar 2023 jövőfesztivál Violence next door (Erőszak a szomszédságban) című panelbeszélgetésén vett részt.

A másik két felszólaló Brendan McNamara védelmi elemző és Martin Gurri egykori CIA-elemző, A nyilvánosság lázadása című könyv szerzője volt, akik egyetértettek a honvédelmi miniszterrel abban, hogy a béke a legfontosabb

A honvédelmi miniszter a harmadik világháború kitörésének lehetőségéről elmondta, hogy amíg nyílt fegyveres konfliktus van, addig a háború eszkalációjának esélye rendkívül nagy.

„Most láthatóan azért csökken a háború intenzitása, mert a felek katonailag nem tudnak megbirkózni egymással, de 

a mögöttük álló erők és a fegyveres megoldás iránti elszántság nem segíti elő a világbékét”

 – mondta.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint a nemzetközi közösség döntése vezetett ahhoz, hogy a háború egy globális konfliktussá eszkalálódott.

A nem túl gyorsnak tűnő, intenzív ukrán ellentámadás nagyobb reakciót válthat ki. Ez a pontos oka annak, hogy „mi mindig a béke oldalán álltunk”, a fegyverszünet és a béketárgyalások oldalán – emelte ki.

A NATO működik

A honvédelmi miniszter méltatta a NATO-t: kijelentette, egy dolog biztos, mégpedig az, hogy a NATO működik. Kifejtette, hogy amikor a háború kitört, a NATO gyorsan cselekedett, és az ezzel elkezdődött folyamatnak Magyarország is részese.

Brendan McNamara a beszélgetésen kijelentette: 

nem lát senkit, aki megpróbálná enyhíteni az ukrajnai konfliktust, 

vagy tárgyalást kezdeményezne a tűzszünetről.

„Ehelyett úgy tűnik, hogy csak nagyobb hatótávolságú fegyvereket küldenek, amelyek csapást mérhetnek Oroszországra és Ukrajnára egyaránt” – tette hozzá.

„Strukturális értelemben az, amit most átélünk, kevésbé szól a szövetségek hatalmas, központosított tömbjeiről, amelyek a 20. században egymással küzdöttek. A szétesésnek vagyuk szemtanúi, amely 1990 körül kezdődött, amikor Magyarország elnyerte szabadságát. Legjobban az érintett országok belső szétesésétől kell félnünk” – mondta Martin Gurri.

A CIA egykori elemzője szerint mindenkinek értenie kell, hogy

 a konfliktusok megelőzésének legjobb módja az, ha erősek vagyunk, ha vannak szövetségeseink, 

és soha nem adjuk át magunkat a pániknak.

(MTI)

***

Nyitókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf Facebook-oldala

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
auditorium
2023. szeptember 23. 08:16
Nyugati emeritus professzorok, korábbi politikusok, nyugdijazott filozófusok, újságirók, publicisták etc. egyetértenek a magyar állásponttal , de csak akkor nyilatkoznak, ha már nincsenek állásban. Ergo, a liberális demokrácia azt jelenti, hogy aki nem velünk, az ellenünk, tehát mehetsz kapálni.
falcatus-2
2023. szeptember 23. 07:56
"A NATO működik..." yesss, ahogy a szankciók is ! eredményesen legyalulta az Eu-t
Akitlosz
2023. szeptember 22. 23:55
"a konfliktusok megelőzésének legjobb módja az, ha erősek vagyunk, ha vannak szövetségeseink, és soha nem adjuk át magunkat a pániknak." Hát, aki megelőzi az összes konfliktust ő nem fogja érvényesíteni az érdekeit, le fogják szarni, ki fogják használni. Amerika nem megelőzni szokta a konfliktusokat, hanem generálni. Érvényesíti is, meglehetősen hatékonyan az érdekeit, a szövetségesei semmibevételével is.
Akitlosz
2023. szeptember 22. 23:51
"a mögöttük álló erők és a fegyveres megoldás iránti elszántság nem segíti elő a világbékét” Milyen világbékét??? Szépségkirálynőnek készül ez a furcsa fejű labanc? EDDIG MÉG EGYETLEN BÉKÉS ÉV SEM VOLT AZ EGÉSZ XXI. SZÁZADBAN!!! Persze ameddig Afganisztánban, Irakban, Líbiában, Szíriában gyilkolásztak az amerikai főnökei, addig nem akart világbékét a narancssárga rezsim, sőt harcba küldte a magyar katonákat amerikai érdekekért harcolni és meghalni. A világ - benne Magyarország - érdeke az, hogy az amerikai világuralmi törekvések elbukjanak. Lehetőleg minél előbb. Ha ehhez háború kell, akkor is megéri, mert különben rengeteg Amerika által kezdett, irányított, beavatkozott háború lesz még a Földön. Tehát eszkaláció árán is megéri a világnak letörnie Amerika szarvát, egóját és törekvéseit. Amerika nélkül az Ukrajnai háború hetek alatt véget érne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!