Sokkal jobban kellene vigyáznunk a személyes adatainkra – Robotzsaru segíti a rendőrségi adatfeldolgozást

2023. október 03. 07:57

Felgyorsuló világunkban védeni kell adatainkat. Hogy zajlik a rendőrségi adatfeldolgozás? Utánajártunk!

2023. október 03. 07:57
Data encryption under scrutiny
Forisek Ádám
Forisek Ádám

Digitalizált korunkban az adat ma már kulcsfontosságú, és mint ilyen, óvni kell. Ez a rendőrségi adatfeldolgozásra is hatással van. Mint arról a Mandineren  korábbi cikkünkben beszámoltunk, társadalmunk adatalapúvá válásával egyre inkább elterjedtek az adathalász bűncselekmények.

Mekkora veszélyben vannak az adataink?

2017 óta 30 százalékkal nőtt azon regisztrált esetek száma a világban, amikor a vállalati IT-rendszerekbe eltulajdonított azonosítókkal törtek be, de mielőtt az ellenkezőjét hinnénk, sajnos a magánszemélyek sincsenek védve

az adathalászattól: elég egy gyanús hivatkozást megnyitni az emailünkben, hogy személyes adatainkhoz hozzáférjenek, ideértve akár a banki fiókunk adataihoz is. 

rendőrségi adatfeldolgozás
A rendőrségi adatfeldogozásnak is alkalmazkodnia kell gyorsuló világunkhoz. Illusztráció. Forrás: MTI/Donka Ferenc

De elég, ha „csak” a politika világára ránézünk: a legutóbbi országgyűlési választások során több száz panasz érkezett a baloldal sms-kampányával kapcsolatban, de előfordult már az is, hogy Karácsony Gergely egyik kampányával kapcsolatban merültek fel kételyek az adatkezelési céllal kapcsolatban.

Ezt is ajánljuk a témában

Változik a rendőrségi adatfeldolgozás

Nyilvánvaló, hogy ilyen világban fokozottan fontossá válik, hogy személyes adatainkat védelmezzük mi is, és ehhez a trendhez, a szélsebességgel fejlődő informatikai világhoz az államnak is alkalmazkodnia kell. A magyar kormány friss törvénytervezetből az derül ki, hogy: „a rendőrség az (...) adatkezelési és adatfeldolgozási feladat- és hatáskörök gyakorlásának támogatása céljából integrált ügyviteli, ügyfeldolgozó, elektronikus iratkezelő és folyamattámogató rendszert (a továbbiakban: ügyviteli rendszer) működtet”.

A tervezet így folytatódik: „a rendőrség az ügyviteli rendszerben kezelt adatok felhasználásával az ügyviteli, iratkezelési műveleteken kívül a feladat- és hatáskörébe tartozó feladatok ellátása céljából emberi döntést informatikai alkalmazással támogató adatkigyűjtést, adatelemzést végezhet”.

Mit csinál valójában a Robotzsaru rendszer?

Itt el is érkeztünk egyébként ahhoz, hogy miképp történik a rendőrségi adatfeldolgozás, hogyan is néz ki a nyilvántartás a rendőrségnél. A szervezet a Robotzsaru, másik nevén (NEO) nevű integrált ügyviteli és ügyfeldolgozó rendszert használja. A NETZSARU többek között biztosítja a Robotzsaru rendszerben rögzített bűnügyi iratokban szereplő személyek, események, tárgyak és az ügyre vonatkozó egyéb adatok országos elérhetőségét.

A Robotzsaru 2000 integrált ügyviteli és ügyfeldolgozó rendszer, amely az ügy iktatásától kezdve annak befejezéséig, illetve az iratok selejtezéséig magában foglalja a teljes ügymenetet, valamint az annak során keletkező iratokat és az iratokban szereplő mutató adatokat, valamint elősegíti a rendőri munka, illetve kiemelten a bűnelemzési feladatok ellátásának hatékony végzését.

A rendőrségi adatfeldolgozás rendelet beleszól a személyes adatokba?

Nos, a tervezet szigorúan előírja, hogy az ügyviteli rendszer használata során 

  1. törvényben meghatározott adatkezelési célhoz kell rögzíteni az adott adatok kezelését.
  2. az ügyviteli rendszerben kezelt személyes adat forrásául szolgáló nyilvántartáshoz a rendőrségnek van-e hozzáférése, létrejött-e olyan törvényi feltétel, amely ezen hozzáférést megvalósíthatja. 
  3. be kell tudni azonosítani a személyes adathoz hozzáférő személy kilétét és a hozzáférés jogcímét, valamint ahozzáféréssel érintett adatok forrásának beazonosíthatóságát.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Frank Duenzl / picture alliance / AFP. Illusztráció.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo-2
2023. október 03. 10:05
"feltehetőleg bárki egészségügyi adataihoz szinte bárki hozzáférhet." Ez igaz, de nem minden adathoz. Kategóriák vannak és más-más adatokhoz juthat hozzá a gyógyszerész, a kezelő orvos és a kórház. Emellett az adatok egy része egy idő után törlődik (pl. a felírt gyógyszer).
kizokkentido
2023. október 03. 08:34
Bla bla bla. Felhívnám a szerző figyelmét hogy feltehetőleg bárki egészségügyi adataihoz szinte bárki hozzáférhet. Én magam kétszer észleltem visszaélést az egészségügyi adataimmal . A rendőrséghez fordulni ezzel ugyancsak időpazarlás, éppen úgy, mint az internetes bűnözés többségében. Lehetne újra rendet tenni a szerveknek 2 hét alatt digitálisan is.. Zaklatási ügyben megemlítettem az amúgy sem nem túl eszesnek tűnő rendőrnek, hogy követnek és zaklatnak az interneten. Azonnal jött a határozott válasz: "Ahhoz én nem értek" Lenne hová fejlődni a Pintér pribékeknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!