Zöldre át, de mindahányan!

2024. január 10. 08:58

Az elmúlt egy-két évben az orbáni infláció és rezsiemelés jelentette a legnagyobb kihívást a magyar háztartások számára.

2024. január 10. 08:58
null
Kocsis-Cake Olivió
Kocsis-Cake Olivió
Népszava

„Nem kérdés, hogy az elmúlt egy-két évben az orbáni infláció és rezsiemelés jelentette a legnagyobb kihívást a magyar háztartások számára, hiszen sokak kiadásai szöktek hirtelen az egekbe, aminek hátterében a kormány zsákutcába vezető politikája áll. Persze vannak, akiket ez nem feltétlenül érint, hiszen a tehetősebbek már rég napelemekkel, korszerű fűtési rendszerrel látták el ingatlanjaikat, vagy állami támogatás igénybevételével vásárolt elektromos kocsit használnak – a probléma pedig ebben áll.

Az egyik legsúlyosabb gond ma Magyarországon az, hogy anyagi helyzettől függ, ki élvezheti azokat a zöld megoldásokat, melyek egyszerre jelentenek például kisebb rezsikiadást, vagy fenntartható háztartási környezetet.

A szociáldemokrata zöldpolitika teljesen máshogy értelmezi ezt a kérdést. A mi nézőpontunk szerint mindenkinek részesülnie kell ezekből a megoldásokból, hiszen amellett, hogy így mérsékelhető a klímaváltozás, így küzdhető le a(z energia)szegénység, így akadályozható meg a társadalmi különbségek növekedése. Visszatérve a fenti példához, gondoljunk bele, mi történne, ha olyan projektek indulnának, melyek során önrész nélkül, állami támogatással valósulna meg egy igazi zöld fordulat. Egy országos energiahatékonysági program, amely során megújul az összes panel lakás és Kádár-kocka, több millió embernek jelentene akár 50 százalékos rezsiköltség-csökkenést, mert a legolcsóbb energia az, amit nem használunk fel.

Tőlünk nyugatabbra már léteznek olyan energiaközösségek, ahol például társasházak vagy kis falvak rendeződtek csoportokká, hogy ne csak fogyasztói, de termelői is legyenek az energiának. Az ötlet persze – nem meglepő módon – Magyarországon újszerűnek számít, azonban ha egy társasház rendelkezik napelemmel vagy egy település szélerőművel, akkor azzal nemcsak saját rezsijén spórol, de adott esetben fölös energiájának egy részét biztosítani tudja a szomszéd társasház vagy falu számára is. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy kiaknázzuk a megújuló energiaforrásokban rejlő potenciált, nem beszélve a megfelelő jogi szabályozásról.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Ute Grabowsky/Photothek via Getty Images

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 172 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jostothu
2024. január 11. 11:55
Gondolkodj ember! Legalább némi igazság legyen abban, amit hazudsz. Igy rögtön nevetségessé válsz. Ez a kormány megvédte a rezsiköltségek emelkedésétől a háztartásokat. Az inflációt meg brüsszel intézte el neked meg a spekuláns tartóid Amerikában barom. Nézz körül Kolumbuában cake, hátha ott jobban mennek a dolgok! l
palicsi-2
2024. január 11. 08:32
Kevesen ártottak annyit, a bolygó klímájának mint ezek a mafla zöldek! Kár volt, átengedni őket nyolcadikban, fizikából!
Grogu
2024. január 11. 08:20
Uramisten... Mi lett veletek emberek? Hova züllött a mandi komment csapata? Kb. egy nyilas kocsma színvonala, gyalázkodás, fasizmus, erőszak, rasszizmus. Szomorú mementója sok magyar szellemi állapotának, érdemes lenne talán foglalkozni azzal is, miért van ez a nagy gyűlölet bennetek...
piramis-2
2024. január 11. 07:26
Ez a gané Dobrev csürhés, áruló LMP-s fekáliahalom, jellemzően egy szennylapban hazudozik. Tudod te gané... Oda vagy való, a Degenerált Kretének közé! Ahogy pártodat elárultad, úgy adnád Magyarországot is, te féreg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!