Csak fűszerezek és töltök

2020. augusztus 19. 01:09

Több élelmiszeripari cégnél megfordult Ozsvárt Gábor, egykor nagy húsüzem termékgyártója is volt. Elkeserítette, amit a legtöbb helyen tapasztalt, ezért létrehozott egy kis üzemet a Hévízhez közeli, kevesebb mint ezer lakosú Karmacson. Most egyedül készíti sütőkolbász-különlegességeit.

2020. augusztus 19. 01:09
null

Vegán korban élünk, önt mégis a hús illata ejti rabul.
Egy bakonyi kistelepülésen, Romándon nőttem fel, korán megtetszett a disznóvágások atmoszférája. Nagyon szerettem nézni, ahogyan a böllér bácsi dolgozott. Tekintélyes ember volt, rajta múlt, hogy milyen lesz a kolbász, a hurka meg a szalonna. Már gyerekként eldöntöttem, hogy én is húsokkal szeretnék foglalkozni, és egyszer lesz saját kolbászüzemem. Ez nagyjából harminc évvel ezelőtt történt. A családdal vendéglátással foglalkoztunk, Keszthelyen apartmant üzemeltettünk, szinte mindenünket eladtuk, és minden pénzünket beletettük az üzembe. Megváltunk mindkét lakásunktól, hogy megvehessük a karmacsi házat, és megnyithassam mellette az üzemet. Ragaszkodtam hozzá, hogy a családi ház mellett legyen. Hiszek abban, hogy ha több igazán jó minőségű hústermék lenne kapható, valószínűleg kevesebben kényszerülnének elhagyni az étrendjükből az állati eredetű fehérjéket.

Az üzem látszólag egyetlen nagyobb helyiségből áll viszonylag egyszerű berendezéssel. Mekkora befektetés egy ilyen létesítmény?
Nagyjából hatmillió forint a szállítóautóval együtt. Ahhoz, hogy az épület a húsüzemi előírásoknak megfeleljen, speciális átalakításra, a megfelelő munkagépek, illetve munkafelületek beszerzésére volt szükség. A szállításokhoz be kellett szereznünk egy kétkamrás hűtőautót. Mindezek mellett a különféle engedélyek és a dokumentáció járt jelentős költséggel. A hatóság nagyon elégedett volt a hozzáállásunkkal, végig támogatók voltak, a kezdő vállalkozóként feltett minden kérdésemet megválaszolták. Természetesen folyamatosan meg kell felelnünk a higiéniai előírásoknak, jelenleg is heti rendszerességgel végeznek laboratóriumi vizsgálatokat. A befektetés talán legfontosabb része a beletett időnk és energiánk volt.

Fotó: Ficsor Márton
Fotó: Ficsor Márton

Egyedül viszi a manufaktúrát?
Alapvetően egyedül, de sokat segít a család, mindenki megtalálta a helyét. Pont attól egyedi a cégünk, hogy az alapanyag beszerzésétől a kiszállításig jelen vagyok.

A szállítást is ön végzi?
Igen, mi foglalkozunk vele. A kolbász, amelyet reggel elkészítek, este már a vendégek asztalára kerülhet akár a budapesti éttermekben is. Arra törekszem, hogy minél frissebb legyen a termék, bár vákuumtasakban hét napig is eltartható.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!