Kínos kérdéseket kapott Niedermüller a 41 milliós botrányról, a Gyurcsány-párt polgármestere hallgat (VIDEÓ)

2024. május 02. 07:59

Költségvetési csalás gyanúja miatt már bejelentést is tettek az ügyben.

2024. május 02. 07:59

Nyitókép: Képernyőfotó

Mint ismert, titokzatos e-mailt kapott hétfő reggel a Magyar Nemzet szerkesztősége, amelyben az ismeretlen levélíró egy – a megszólítás alapján – erzsébetvárosi, szintén inkognitóját őrző ügyvéd oldalára hívta fel a figyelmet.

A Budapesti Prókátor néven futó oldal a Gyurcsány-párti Niedermüller Péter és veje köreinek pénzes összefonódásaira mutatott rá. Pontosabban azt a kérdést tette fel az erzsébetvárosiaknak, hogy „szerintetek rendben van az, hogy a polgármester vejéhez, Horn Gáborhoz ezer szállal kötődő Weber und Mill Kft. 

több mint 40 millió forint értékben kapott megbízásokat a Niedermüller Péter vezetése alatt az Erzsébetvárosi Önkormányzattól?”

Az oldal kezelője ezután azt is ismertette követőivel, hogy szerinte „Niedermüller Péter tehát a saját személyes profilja, imázsa kialakítására költött az erzsébetvárosiak adóforintjait”, majd azt a kérdést is feltette bejegyzésében, hogy „mi szüksége volt a VII. Kerület lakóinak ezekre a »szolgáltatásokra?”

Az oldal azóta nem tett közzé újabb bejegyzést a témában.

Gyanús mozgások

A Magyar Nemzet utánajárt a levélben és a bejegyzésben szereplő állításoknak, és a korábban Adatradar néven működő portál tényfeltárásáig jutott. Ez alapján kiderült, hogy 

a Weber und Mill Kft. számos baloldali pártnak bedolgozott, gyakran a Republikon Intézettel egy időben elnyerve tanácsadói munkákat. 

A Weber und Millt 2011. január 24-től 2019. szeptember 1-jéig Horn Gábor barátja, Hann Péter vezette, aki ezután a Republikon igazgatója lett. További érdekesség, hogy a társaságok ugyanarra a címre vannak bejegyezve Budapesten a Harangvirág utca 7. szám alá. A két társaság Erzsébetvárosban is együtt tűnt fel: 2021 májusától áll Niedermüller Péter szolgálatában a Weber und Mill, és ugyancsak 2021-ben a Republikon is kapott egy megbízást a VII. kerülettől, melynek polgármestere, Niedermüller Péter, Horn Gábor apósa. 

Ezt is ajánljuk a témában

A Magyar Nemzet ezeket az információkat is ellenőrizte, és előbb egy 2020-as, 6 667 500 forint értékű Weber und Mill-szerződést talált a VII. kerület honlapján, majd egy 2023-as, 14 478 000 forint értékű megbízást is. Ugyanakkor az ismeretlen Prókátor több mint negyvenmilliós megbízásokról ír, és az Adatradar is említ egy 2021-es megbízást, 

amely a VII. kerület honlapjának üvegzseb rovatában nem lelhető fel. 

Niedermüller önkormányzata hallgat

A lap hétfőn kérdésekkel fordult Erzsébetváros DK-s polgármesteréhez, Niedermüller Péterhez, hogy megtudja: miért vannak hiányosan feltöltve a kerület honlapjára a vejéhez kapcsolódó vállalkozással kötött önkormányzati szerződések. Továbbá arra is kíváncsiak voltak, hogy a Gyurcsány-párti kerületvezető nem tartja-e problémásnak, hogy közvetlenül a vejének, Horn Gábornak a cégével, a Republikon Intézettel kötött szerződést az általa vezetett kerület. 

Válaszokat azonban azóta sem kaptak.

Mikor a lap stábja egy rendezvényen személyesen próbálta feltenni az érintetteknek a kérdéseket, akkor csak indulatos reakciókat kapott, érdemleges válaszokat nem.

Az esetről felvétel is készült, melyet alább tekinthet meg:

Tényi István feljelentést tett

Időközben egy neve elhallgatását kérő forrás átküldte a Magyar Nemzetnek az összes kapcsolódó dokumentumot. Az iratokból kiderült: 

a Niedermüller vezette önkormányzat valóban több mint 41 millió forint értékben kérte a társaság szolgáltatásait.

Az ügy kapcsán a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István a Fővárosi Főügyészséghez fordult költségvetési csalás gyanúja miatt. 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2024. május 02. 10:09
Kínos az egész DK,az egész Apró klán!
makapaka2
2024. május 02. 10:03
Ez a vén szélhámos vajon visszafizette már a pénzt, amit a Humboldt Egyetemről ellopott???,
atti64
2024. május 02. 09:49
EZT A BÜDÖS KOMCSIT MÁR RÉG FEL KELLETT VOLNA HUZNI!!!!!!!!!!!!!!!!!!KÁRTÉKONY CSOTÁNY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zolotarjov
2024. május 02. 09:20
Ájjdekellemetlen..40 misi Horn Gáboréknak. Köll a pénz, növésben van a onoka. Apuka majdnem olyan idős, mint a nagypapa..:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!