Zivatar

2022. szeptember 10. 18:01

A felkészülésre fel nem használt évtizedek után ránk rúgta az ajtót a huszonegyedik század.

2022. szeptember 10. 18:01
null
Jásdi István
Jásdi István

Írta: Jásdi István csopaki borász, üzletember

 

A zivatar, amelyik nálunk véget vetett az idei aszályos kánikulának a Paloznaki- és a Kerekedi-öböl előtt, nagyjából a félvíz körül pattant ki. Tele volt vendégekkel a terasz augusztus 20-án, amikor majdnem előzmények nélkül elszürkült a táj, és eleinte lassú, később sűrű nagy cseppekben verte az eső a kihúzott tetőt.

Percek alatt lehűlt a forró és párás levegő, szellő járt az asztalok között, és egyszerre lélegeztünk fel.

Az emberek borospohárral a kezükben fényképezkedtek az esővel

és később az azt követő fényes szivárvánnyal is.

Nem tartott sokáig, úgy egy órán keresztül öntözte a ház körül a szőlőket. Amikor utólag ellenőriztem a mércét, tizenhét millimétert mutatott. Több eső esett egy óra alatt, mint az előző három hónapban összesen.

Aztán, amikor az Időképen ellenőriztem, az is kiderült, hogy a mi privát zivatarunk volt. Nem esett sem Füreden, sem Almádiban. Az északi partról visszavonulva még alaposan megöntözte Siófokot és Széplakot, s szépen felszívódott. A következő napokban még esett néhányszor, így összejött néhány nap alatt vagy ötven milliméter. A talaj minden cseppet felszívott, és rövid időn belül nemcsak a szőlő levelein, de az életre kapott fürtökön is meglátszott a nyoma.

Ha nem tehette is meg nem történtté az évszázados aszályt, úgy gondoltuk, ettől kezdve kezelhető számunkra a helyzet. Persze így is szűkösebb lesz a termés, nagyon oda kell figyelni a szőlő paramétereire, és különösen nehéz lesz jól megválasztani a szüret időpontját, de ilyet már azelőtt is láttunk. A tűzijáték Csopakon is elmaradt, de kit érdekelt már?

Három évtizedünk telt el a liberális nirvána boldog tudatlanságában.

Az emberek ijesztgették ugyan magukat a klímaváltozás rémével is, nem építettek víztározókat, csak beszéltek a „tiszta” energiatermelés fontosságáról. Idén nyáron aztán a felkészülésre fel nem használt három évtizedes kegyelmi szünet után ránk rúgta az ajtót a huszonegyedik század. Hónapokig nem esett egy csepp eső sem. Arra csak kevesen emlékeztek, hogy 2020 júniusa óta, két éve súlyos szárazság sújtja a mezőgazdaságot, és a talaj víztartalékai régen kimerültek. A Velencei-tó és a Balaton csökkenő vízszintje azért egy idő után feltűnt másnak is.

Augusztus közepe lett, mire elterjedt az aszály híre, amely ezúttal csaknem az ország egész területét sújtotta. Csak ekkor jutott el a közvéleményhez a gondolat, hogy a kevesebb búza kevesebb és drágább kenyeret, a kevesebb kukorica drágább húst, a kevés szőlő kevesebb bort jelent. A termelésbe fektetett növényvédelmi és üzemanyagköltségek sem fognak megtérülni, nem is beszélve az emberi munkáról. Afrika népeit féltettük már az esetleg kieső ukrán gabonaexport miatti éhínségtől,

de a hazai és a nyugat-európai ellátás veszélyeiről nem esett szó.

A vakáció utolsó hetében aztán visszatért a meleg, alig mozgott a levegő, de a szőlők a rövid égi öntözést követően már lényegesen jobban néztek ki. Sokan maradtak a szabadság utolsó napjaira is a Balaton mellett.

A nyár végére esténként a tóparton olyan volt a hangulat, mintha nem lenne holnap. Hogy a szabadság vége vagy az előző két járványos év okán, esetleg a szomszédban zajló háború és az érzékelhető masszív áremelkedések miatt bizonytalanná váló jövő okán, nem tudom, de emberek tömegei vetették magukat a bulikba. Nemcsak a szokásos zamárdi tuc-tuc hangjait hozta át a szélcsendben a víz, de éjfél után is rock and rolltól zengett az alsóörsi színpad, szólt a szomszéd borászat melletti szőlőbeli diszkó, és magánházak udvarán is versenyre keltek velük a hatalmas hangszórók, elnyomták a paloznaki faluház nyárbúcsúztató estjének hangjait is.

Apokalipszist váró kocsmai hangzavar zengett a hegyoldalban,

a részeg vendégek minden asztalnál a szomszédokat akarták túl­üvölteni.

Egészen szombat éjfélig, amikor viharos szél támadt, és villámlással gyors zivatar érkezett, véget vetve a mulatozásnak.

A Csopak és Paloznak közötti völgyben hirtelen csönd támadt, amelyet csak ritkán zavart meg az er­dőből leránduló vaddisznókondák csámcsogása és röfögése.

Akkor most szüret!

 

Nyitókép: Shutterstock 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Galerida
2022. szeptember 10. 19:06
Az emberek 90%-a akkor fog rájönni, hogy baj van, amikor nem lesz áram és a telefonnal már csak világítani lehet...egy ideig....
annamanna
2022. szeptember 10. 18:25
"Gondold meg és igyál: Örökké a világ sem áll; Eloszlik, mint a buborék, S marad, mint volt, a puszta lég." https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Verstar-verstar-otven-kolto-osszes-verse-2/vorosmarty-mihaly-6EBD/kisebb-koltemenyek-1834-1855-76A0/keseru-pohar-7A5D/ "Soha nem volt úgy, hogy valahogy ne lett volna." "A kormány stratégiát íratott Hetesi Zsolttal, majd még az internetről is eltüntették ezt a stratégiát. És lám csak! Eltelik tíz-tizenkét év és hol tartunk ismét! Megmentett részletek: https://magyarido.blog.hu/2011/11/29/reszlet_egy_alternativ_kotcsei_beszed_bol "Ha nem teszünk semmit, hazánk, a nyugati világ részeként 2015-ig bezárólag belesodródik a polgárosult világ végét jelentő ERŐFORRÁSVÁLSÁGBA, mely porba dönti a tudományos és ipari vívmányok mellett a ma megszokott egész életünket. Ehhez semmit sem kell tenni, csak folytatni eddigi életvitelünket..." Szóval tehát ezt a tanulmányt gondosan eltüntették, és helyette "folytatták eddigi életvitelünket": Szülj, szaporodj, vásárolj, költekezz, várfelújítás, térkövezés, kastélyok, stadionok, olimpia, autógyár! Ángyánt, Illést kirúgták, Kishantost beszántották. A tavakat lebetonozták, a Velencei-tó feltöltésére nincs forrás és így tovább. Itt nincs arról szó, hogy bármi is váratlanul vagy készületlenül érte volna a kormányt. Lk 12,47 És a mely szolga tudta az ő urának akaratát, és nem végezte el, sem annak akarata szerint nem cselekedett, sokkal büntettetik meg; 48. A ki pedig nem tudta, és büntetésre méltó dolgokat cselekedett, kevesebbel büntettetik. És valakinek sokat adtak, sokat követelnek tőle; és a kire sokat bíztak, többet kívánnak tőle.
annamanna
2022. szeptember 10. 18:15
"1944 karácsonyán (....) én és a barátaim jártuk az utcákat. Budapest fényárban úszott, az elsötétítés ellenére. Az üzletek kirakatai fényesen csillogtak, tömegek vásároltak pontosan úgy, mint a béke éveiben. Megvehető áru is volt dögivel. Sokáig ólálkodtam egy Kossuth Lajos utcai drogériában, próbálgattam a parfümöket, mert ajándékkal akartam meglepni az édesanyámat, akinek a sors szerint már csak 4 hete volt hátra. De jártam a játéküzleteket is. Valahogy se gyerek nem voltam már, de még felnőtt se. Közben persze távolról ágyúdörgések hallatszottak, de mindenki úgy tett, mintha az hozzátartozna a karácsonyi forgataghoz. A „csak egy nap a világ” társadalma úgy gondolta, hogy jöjjön, aminek jönni kell, de ezt a karácsonyt még a tradícióknak megfelelően éli meg. Huszonnegyedikén anyám lelkemre kötötte, amint sötétedik legyek itthon, ami ugye délután kábé 4 órát jelentett. Ez az az időpont amikor a nyüzsgő utcai élet kezd elcsendesedni, mindenki az otthonába húzódik vissza. Az asztalra kerül az ünnepi vacsora, kölcsönös megajándékozás, stb. Ez nálunk is így történt, és minden a legnagyobb rendben, zavartalanul folyt. Csengettyű, mennyből az angyal – természetesen lemezről, ajándékbontás, puszilkodás pont úgy, ahogy egy vagy két évvel korábban, csak mi egy kicsit nagyobbak lettünk, és most öten voltunk, mert velünk volt apám egyik barátja is, akiről később tudtam meg, hogy egy nálunk megbújó zsidó. És akkor apám megszólalt, költözködjünk le az óvópincébe, és ezzel ő és Lajos bácsi az egyik rekamiéval megindultak lefelé a lépcsőházban, és elfoglalták az óvópince legjobb helyét. A költözködés természetes lármájára a többi lakó is rádöbbent a fájó valóságra. Így eset, hogy este tízre az egész ház háta mögött hagyva a karácsonyfákat, leköltözött az óvópincébe, ahonnan csak 25 nappal később mehetett vissza." https://www.antalffy-tibor.hu/vm-255-budapesti-karacsony-1944 "Itt mindenkinek utolsó tor int, Itt a cél: esti öt vagy száz forint, Itt estenként mind királyok vagyunk, Holnap már letörünk vagy meghalunk. Itt mindenkinek utolsó tor int. (...) Itt mintha a víg Halál lengene, Szinház, kávéház, cigány, bor, zene, Csók, ájulás, láz és mai siker, Mit bánjuk ma, a holnap mit mível. Itt mintha a víg Halál lengene." https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Verstar-verstar-otven-kolto-osszes-verse-2/ady-endre-13441/szeretnem-ha-szeretnenek-13AEB/a-ven-komornyik-13B6B/budapest-ejszakaja-szol-13BA2/
Héja
2022. szeptember 10. 18:11
Nagyon jó írás. Kösz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!